Avalanche (AVAX), işlem hızı, düşük maliyetler ve çevre dostu olmaya odaklanan akıllı sözleşme özellikli bir blok zinciri projesidir. Avalanche, merkeziyetsizlikten veya güvenlikten ödün vermeden ölçeklenebilir bir blok zinciri olabilmek için ortaya çıkmıştır.
2020’de Ava Labs ekibi tarafından piyasaya sürülen Avalanche, kripto para piyasa sıralamasında hızla yükseldi ve şu anda 17.sırada yer alıyor. Avalanche TVL (Kilitlenen Toplam Değer)’de hızla yükseliyor. Avalanche, dünyanın en hızlı blok zincirini üretmek için bir yarış içerisinde, ana ekibi, tutkulu topluluğu ve kendini işine adamış destekçileri ile ciddi bir rakip. Bu içerikte projenin amacını ve AVAX’ın ne olduğu dahil olmak üzere Avalanche hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıkladık. Hazırsanız, hadi başlayalım!
AVAX nedir?
Avalanche, benzersiz Proof of Stake (PoS) mekanizması sayesinde ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik blok zinciri üçlemesini ele almayı amaçlayan bir blok zinciri platformudur. Avalanche projesi de Ethereum gibi, ağında merkeziyetsiz uygulamaları (dApps) çalıştırabilmek için akıllı sözleşmeleri desteklemektedir. Avalanche projesinin akıllı sözleşmeleri Solidity dilinde yazılmıştır. Avalanche projesi Aave, Curve gibi köklü projelerde dahil olmak üzere bir dizi merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemini entegre ederek birlikte çalışabilir şekilde büyük bir blok zinciri oluşturmayı hedeflemektedir.
AVAX, Avalanche platformunun yerel yönetişim token’ıdır. Ekosistemdeki işlemleri güçlendirmek için kullanılmaktadır. Sistem ödüllerini dağıtmak, yönetime katılmak ve ücret ödeyerek ağdaki işlemleri kolaylaştırmak için AVAX token’ı bir araç olarak hizmet etmektedir.
Avalanche, Ava Labs tarafından kurulmuş ve hali hazırda geliştirilmektedir. Kurucuları bugüne kadarki en hızlı akıllı sözleşme blok zinciri platformunu oluşturduklarına inanıyor.
Günümüzde Avalanche ana ağı, 230 milyon dolarlık bir ekosistem fonu tarafından desteklenen büyüyen bir topluluğa ev sahipliği yapmaktadır.
“Kesinlik” blok zinciri projeleri için önemli bir özelliktir. Ancak kesinlik süresi blok zincirlerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin Ethereum (ETH), yaklaşık bir dakika içerisinde kesinliğe ulaşmaktadır. Avalanche (AVAX) ise neredeyse anında olan bir saniyede kesinliğe ulaşmaktadır.
Avalanche kime ait?
Avalanche ağı 2019 yılında, Emin Gün Sirer liderliğindeki Ava Labs tarafından geliştirildi. 2020 yılının Eylül ayında piyasaya sürüldü. Avalanche (AVAX), projesinin arkasında Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi ve Maofan “Ted” Yin isimli üç kurucu ortak bulunmaktadır.
Kuruculardan Emin Gün Sirer, merkeziyetsiz ağ yapıları alanında deneyimli bir bilgisayar uzmanıdır. Kendisi aynı zamanda, Bitcoin ağından çok daha hızlı çalışan ve Visa gibi finansal devlerle rekabet eden Avalanche Consensus isimli araştırma platformunun önde gelen isimlerindendir.
Diğer kurucu ortaklar olan Kevin Sekniqi ve Maofan “Ted” Yin de Cornell Üniversitesi mezunlarıdır.
Ava Labs ekibinin geri kalanı ise bilgisayar bilimi, ekonomi, finans ve hukuk alanında uzman olan isimlerden oluşmaktadır.
Avax x chain nedir?
Avalanche, üç farklı blok zinciri tasarlanarak inşa edilmiştir. Avalanche ekosistemi içerisinde farklı işlevleri yerine getirmek için kripto para birimleri bu zincirlerin her biri arasında taşınabilmektedir. Bu zincirler; Borsa Zinciri (X-Chain), Sözleşme Zinciri (C-Zinciri) ve Platform Zinciri (P-Zinciri).
Borsa Zinciri (X-Chain), Avalanche platformu içerisinde varlıkların oluşturulmasından ve işlenmesinden sorumlu blok zinciri olarak yer almaktadır. Avalanche’ın yerel token’ı olan AVAX, platformdaki mevcut en popüler kripto para birimidir. Ancak merkeziyetsiz değişim token’ları olarak JOE ve PNG token’ları da yer almaktadır.
X-Chain’deki işlemler, AVAX’ta ödenen ücretleri oluşturur. Bu, Ethereum’daki gaz ücretlerinin ETH’de ödenmesine benzer. Bu yüzden, JOE token’ları ile işlem yapsanız bile, ücretler her zaman AVAX token’ı ile belirlenmektedir.
Avax c chain nedir?
Akıllı sözleşmeler Avalanche’ın temel özelliğidir. Akıllı sözleşmeler; geliştiricilerin, platformun güvenlik ve ölçeklenebilirlik avantajlarından yararlanırken Avalanche platformu üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApss) oluşturmasını sağlamaktadır.
C-Chain, Avalanche platformu için akıllı sözleşmeleri yürütmektedir. C-Chain, EVM (Ethereum Sanal Makinesi) ile uyumludur. EVM ile uyumlu olmak, herkesin Ethereum akıllı sözleşmelerini Avalanche ağı üzerinde dağıtabileceği anlamına gelmektedir. Mevcut Ethereum uygulamaları, ürünlerinin bir sürümünü Avalanche platformunda kolayca dağıtabilmektedir.
Avalanche üzerinde Ethereum akıllı sözleşmelerini dağıtmak, geliştiricilerin Ethereum geliştirici araçlarını kullanarak Avalanche özelliklerine erişmesini sağlamaktadır.
Avax p chain nedir?
Avalanche’ın P-Chain (Platform-Chain) zinciri herkesin bir L1 veya L2 blok zinciri oluşturmasına izin verir. Hatta onlardan bir grup oluşturmaya kadar gidebilirsiniz. Avalanche platformu içerisinde, bu blok zincirlerine alt ağlar denilmektedir. P-Chain herkes için ortak olarak varsayılan bir alt ağdır.
P-Chain, doğrulayıcıların takibini yaparak Avalanche alt ağlarını yönetmektedir. Ayrıca alt ağlar P-Chain’i doğrulamaktanda sorumludurlar.
Avax’ın amacı nedir?
Avalanche, merkeziyetsiz uygulamalar için açık, programlanabilir bir akıllı sözleşme platformudur.
- Hızlı, düşük maliyetli, Solidity uyumlu dApp’ler oluşturmak: Avalanche platformunda işlemlerin anında onayı ile saniyede binlerce Ethereum dApp’leri başlatmak.
- Özel ve genel özelleştirilmiş blok zincirleri başlatmak: Uygulama ihtiyaçlarınıza uyan blok zincirlerini dağıtabilmek, kişisel sanal makinenizi oluşturabilmek.
- Minimum donanımla milyonlarca doğrulayıcıya ölçeklendirme sağlamak: İşlemlerinizin işlenmesine yardımcı olmak ve platformu daha güvenli hale getirmek için AVAX token’ınızı stake edin.%51 standardının üzerinde güvenlik önlemleri sağlanmaktadır. İşlemlerin işlenmesine yardımcı olmak ve platformu daha da güvenli hale getirmek için AVAX’ınızı stake edin veya kilitleyin – %51 standardının çok üzerinde güvenlik garantileri sağlayın.
Avalanche’ın temel amaçları öncelikle inşa edildiği özellikler şekilde bulunabilir. Avalanche kurucuları, ağın benzersiz yapısı aracılığıyla blok zincirlerinin ortak sorunlarını çözmenin 3 yolunu buldular.
- Birlikte çalışabilirlik
Yalnızca birkaç blok zinciri, çeşitli kripto para birimlerinin ve diğer platformlarla verilerin ticaretini sağlamaktadır. Avalanche, farklı blok zincirlerinin verileri paylaşmasına ve birbirleriyle etkin bir şekilde “birlikte çalışmasına” izin vererek birlikte çalışabilirliği kolaylaştırmaktadır.
- Ölçeklenebilirlik
Bitcoin (BTC) madenciliği, bilgi işlem gücü ve çok fazla enerji gerektirmektedir. Ethereum saniyede sadece 15 işlem gerçekleştirebilir. Ve blokajların bu sınırlamalar nedeniyle ölçeklendirilmesi oldukça zordur. Avalanche ise bir saniyenin altında işlem süresi ile ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Ve inanılmaz bir işlem kapasitesine sahiptir.
- Kullanılabilirlik
Blok zinciri yeni bir teknoloji ve yeni teknolojileri benimseme de, teknolojinin çeşitli uygulamalarda ve kullanım durumlarında kullanımının uygulanmasının ne ölçüde kolay olduğu önem arz etmektedir. Avalanche çeşitli durumlarda faydalı olduğunu kanıtladı ve kripto para piyasasında Ethereum’a rakip olabilecek bir hızda ilerliyor.
Avax ilk çıktığında ne kadardı?
AVAX, Temmuz 2020’de ilk para arzı (initial coin offering) yani ICO’da 0.50 dolara satıldı. Eylül 2020’de ise borsaya girdi. Borsaya girdiğinde yaklaşık olarak 5 dolardan işlem gördü.
Avax’ın arzı ne kadar?
AVAX, arzı sınırlı bir token olarak yaratılmıştır. Toplam arz 360 milyon token ve maksimum arz 720 milyon token olacak şekilde ayarlanmıştır. Maksimum sınıra ulaşıldıkça sürekli olarak yeni token basılırken çeşitli işlem ücretlerinde yakım gerçekleştirilecektir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.