Dünyanın farklı yerlerinde, doğaya önem verip tüketimlerini bilinçli yapan ve ürettiği her atığın farkında olan insanların sayısı giderek artıyor. Atıklarını azaltmaya çalışan ve atıklarını yeniden kullanılabilir hale getirmeye çalışan bu insanlar neredeyse en çok atığın çıktığı mutfaklarında da belli başlı kurallar uyguluyor. Siz de hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler yapıp hiç atık üretmeden mutfakta vakit geçirmek isterseniz bu tüyolara göz atabilirsiniz.
1. Yeniden kullanılabilir çantalarla alışveriş yapın
Belki de en çok duyduğumuz şeylerden biri bu. Alışverişe çıkmadan önce kumaştan alışveriş çantaları kullanabilir ve bu sayede plastik poşet atıklarınızı azaltabilirsiniz. Bu sizin gözünüzü korkutuyorsa; bazı doğaseverlerin artık alışverişe boş kavanozlarını taşıyıp açık ürün alarak aldıklarını onlara koyduğunu hatırlayın.
2. Malzemelerinizi toptan almaya çalışın
Doğaseverler kavanozlarıyla ya da toptan alım yaparak ambalaj atıklarının da önüne geçmeye çalışıyor. Eğer toptan aldığınızda malzemeleri zamanında tüketemiyorsanız, sıfır atık anlayışını benimseyen arkadaş ya da komşularınızla aldıklarınızı bölüşebilirsiniz.
3. Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçin
Toptan bir şekilde alışveriş yapmak sizin için uygulanabilir bir şey değilse o zaman en azından tek kullanımlık ürünleri azaltarak doğaya katkıda bulunabilir ve atıklarınızı azaltabilirsiniz. Özellikle kağıt havlu ya da poşet çay gibi ürünler kullanırken mutfaklarımızdan farkında olmadan çok fazla atık çıkarıyoruz. Bunun önüne geçmek için daha fazla bez havlu kullanıp tek kullanımlık çaylardan vazgeçebiliriz.
4. Daha az ve planlı malzeme alın
Başka bir ürün almadan önce iki kez düşünmekte fayda var. Bunun önüne geçmek isteyen atıksız mutfağın öncüleri, haftalık olarak neler pişireceklerini önceden belirliyor ve ona göre alışveriş yapıyor. Mesela Çarşamba akşamları toplantılarınız uzuyor ve akşam evde yemek pişiremiyorsanız buna uygun alışveriş yaparak atıkların önüne geçebilirsiniz.
5. Çürümüş ya da bayatlamış gıdalar için kullanım yolu bulun
Çürümüş ve bayatlamış yiyecekler yemek için ideal değil. Ancak bayatlamış ekmekleri yeniden değerlendirebilir. Meyve ve sebzeler ise buzlukta saklanarak, smoothie ya da meyve suyu yapılarak zamanlarını biraz geçmişlerse bile kullanılabilir.
6. Atıklara yeniden bakın
Biber dolması için tüm biberlerin saplarını kesip attınız, çünkü bunları birer atık olarak görüyorsunuz. Ya da bir karpuz kesip kırmızı kısmını servis ettikten sonra kabuğunu çöpe gönderdiniz… Atıklarınıza yeniden bakıp değerlendirmenin yollarını bulmak da mümkün… Gönül Paksoy, “Atıksız Mutfak” kitabında tüm bu atık olarak gördüğümüz şeylerden birbirinden lezzetli tarifler yapıyor ve atıksız mutfak hedefleyenlere yeni fikirler sunuyor.