Asus ROG Ally, Steam Deck’e rakip olarak piyasaya sürülen harika bir ürün. Bu 7 inç Windows 11’li el bilgisayarı, 120Hz ekrana ve yeni Zen 4 tabanlı güçlü AMD işlemciye sahip. Xbox’ın resmi desteği ve kutudan çıktığı andan itibaren Windows uyumlu herhangi bir oyunu oynayabilme özelliği ile ROG Ally, Valve’ın taşınabilir oyun cihazını teorik olarak alt etmelidir. Ancak kağıt üzerinde daha iyi özellikler her zaman daha iyi bir oyun deneyimi sunamayabilir.
Teknik özelliklerden, ekran, performans ve fiyatlara kadar Ally hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. İşte Asus ROG Ally el oyun bilgisayarı ya da diğer bir ifadeyle gaming handheld hakkında bilinmesi gerekenler.
Asus ROG Ally teknik özellikleri
Asus ROG Ally, AMD’nin yeni çıkan Z1 işlemcisini kullanacak. İşlemci, rakiplerinden özellikle de Ayaneo 2’den çok daha güçlü. Z1’in iki farklı çeşidi piyasaya sürülecek. Bunların ilki ROG Ally’nin daha ucuz modeli için “standart” bir konfigürasyonudur. Biraz daha hızlı olduğu söylenen pahalı sürümü ise Z1 Extreme modeli olarak karşımıza çıkıyor. Asus ROG Ally tüm teknik özellikleri ve konfigürasyonları ise şu şekilde:
- İşlemci: AMD Ryzen Z1 / Z1 Extreme
- Fabrikasyon Süreci: 4nm
- CPU mimarisi: AMD Zen 4
- Çekirdekler: 6 | 12 / 8 | 16
- GPU mimarisi: AMD RDNA 3
- GPU saat hızı: 2.8GHz
- RAM: 16GB LPDDR5
- İşletim sistemi: Windows 11
- Depolama: 256GV NVMe SSD / 512GB NVMe SSD (PCIe 4)
- Ekran: 7 inç ekran
- Doğal çözünürlük: 1920 x 1080
- Yenileme hızı: 120Hz
- Ses: Dolby Atmos özellikli çift hoparlör
- Bağlanabilirlik: Wi-Fi, Bluetooth, USB-C, mini SD, PCIe bağlantı noktası, kulaklık girişi
- Ağırlık: 608g
- Batarya ömrü: 1 saat 43 dakika (bağımsız testlere göre)
İlginizi çekebilir:
Batarya Aşınması Nedir? Bataryanızın Bozulmasını Önlemek İçin Yapmanız Gereken 4 Şey
Tasarım
- Şık gövde
- Oldukça hafif ağırlık
ROG Ally, Steam Deck’in aksine tamamen beyaz çarpıcı bir tasarıma sahip. İki analog çubuğun altındaki RGB aydınlatma, beyaz kasaya karşı güzel bir şekilde öne çıkıyor. Ön hava delikleri alt tarafa yakın yerleştirilmiş ve gözlerinizi ekrana doğru yönlendiriyor. Hafifliği ve eşit ağırlık dağılımı sayesinde tutmanın oldukça keyifli olduğu belirtiliyor. Sağlamlığı birinci sınıf bir ürün gibi duruyor.
Tasarım açısından Asus ROG Ally, Nintendo Switch ve Steam Deck ile benzerlikler taşıyor. Sol tarafta bir analog çubuk ve bir D-pad bulacaksınız. Sağ tarafta, yüz düğmeleri ve başka bir analog çubuk bulacaksınız. Her iki tarafta iki havalandırma deliği ve kullanıcı arayüzünde gezinmek için iki düğme bulunuyor.
Asus ROG Ally’nin tüm bağlantı noktaları üst kısmında yer almaktadır. Üst kısımda güç ve ses düğmeleri, ROG XG Mobile harici GPU’ya bağlanmak için bir PC bağlantı noktası, bir USB-C bağlantı noktası, bir mini SD kart okuyucu ve bir kulaklık girişi bulunuyor. Son olarak, el cihazının arkasında iki düğme ve daha fazla hava deliği var. ROG Ally 11.0 x 4.4 x 0.5 inç boyutlarında ve 608g ağırlığındadır. Buna karşılık Steam Deck 11.73 x 4.60 x 1.93 inç boyutlarında ve 640 gram ağırlığındadır. Genel olarak Asus’un el bilgisayarı Steam Deck’ten daha küçük ve daha hafiftir.
İlginizi çekebilir:
Apple Arcade: Hangi Oyunlar Var, Fiyatı Ne Kadar, Avantajları Neler?
Ekran
- Keskin 1080p ekran
- Pürüzsüz 120Hz yenileme hızı
ROG Ally, 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip 7 inç 120Hz 16:9 ekrana sahip. 720p ve 1080p arasındaki farkı 7 inçlik bir ekranda anlayabilmenin oldukça mümkün olduğu belirtiliyor. Yüksek çözünürlük sayesinde oyunlar bu ekranda olağanüstü gösteriliyor.
Performans
- 720p’de sağlam performans
- 1080p’de orta düzey kare hızları
AMD’nin bu cihazı Steam Deck’ten iki kat daha güçlü olarak lanse etmişti. Ancak Ally’nin performansı ekranının gölgesinde kaldı. Linus Tech Tips, konsolun 15W’da Steam Deck’ten %50 daha iyi performans sunacağını ve 35W’da çalışırken iki kat daha fazla performans göstereceğini belirtiyor. Steam Deck şu anda Resident Evil 4 Remake gibi oyunlarda 30FPS ile 40FPS arasında bir performans sergiliyor. Ancak RDNA3 destekli APU 1080p, orta ayarlarda 40-60 arasında değişken bir kare hızına kolayca ulaşabiliyor.
Elbette, bir başka mobil AMD cihazı olarak, performansının büyük bir kısmı süper örneklemeye dayanıyor. AMD tarafından yayınlanan verilere göre Z1 çipinin kendi başına nasıl performans gösterdiğini görebiliyoruz. Fakat bu AMD’nin testleriyle gerçekleşiyor ve güçle ilgili bazı dezavantajlar görebilecek olan ROG Ally’nin kendisi aracılığıyla değil.
Ancak AMD, GTAV ve Shadow of the Tomb Raider gibi devasa oyunları düşük ayarlarda ve Supersampling ile 1080’de oynatacağından emin. PC’deki Spider-Man: Miles Morales gibi oyunlarda, AMD’nin süper örnekleme seçeneklerinin Intel’in XeSS’i tarafından en iyi şekilde kullanıldığını gördük. AMD’nin seçenekleri olan FSR ve FSR 2.0, ekrandaki görüntünün bulanıklaşması nedeniyle Dexerto’da sürekli olarak eleştirilere maruz kaldı.
Ancak, nasıl göründüğünden bağımsız olarak, Asus ROG Ally, genel performansı korumak için FSR ve diğer süper örnekleme seçeneklerine büyük ölçüde bağımlı olacaktır. Pil ömrü bu taşınabilir bilgisayarlarda büyük bir endişe kaynağıdır. Steam Deck, FSR kullanırken bile bazen şarj edilmeden önce en fazla birkaç saat dayanabilir. Çok daha iyi bir donanıma sahip olan ROG Ally, güç seviyelerinin kurbanı olabilir.
İlginizi çekebilir:
Stresli Bir Günün Ardından Oynayabileceğiniz Zihin Rahatlatan 9 Oyun
Kontroller
- Ergonomik kumanda düzeni
- Büyük ön düğmeler
ROG Ally, tipik bir oyun kumandasına benzer bir düğme düzenine sahiptir. İki analog çubuğu, dört yüz düğmesi, dört omuz düğmesi ve bir d-pad’i vardır. Arka tarafta iki ek düğme ve ekranın her iki yanında dört arayüz düğmesi var. Ekranın dokunmatik kontrolleri de çalışıyor. Windows 11’in dokunmatik dostu bir işletim sistemi olduğu düşünüldüğünde bu beklenen bir durum.
Yazılım
- Windows 11 önceden yüklenmiş olarak gelir
- Armoury Crate uygulaması yüklü oyunları topluyor
ROG Ally, Windows 11 ile çalışır. Bu nedenle, Windows uyumlu herhangi bir oyunu veya programı kutudan çıkar çıkmaz çalıştırabilirsiniz. Bu, Ally’nin en önemli satış noktalarından biridir, çünkü el bilgisayarı etkili bir şekilde küçük bir Windows PC’dir. Ancak, bu aynı zamanda bir zayıflık da sunuyor.
Steam Deck, gezinmesi kolay, kumanda dostu özel bir kullanıcı arayüzüne sahip olan SteamOS üzerinde çalışır. Asus’un Armoury Crate uygulaması Ally’nin en yakın eşdeğeridir. Ancak kullanımı sezgisel değildir. Armoury Crate, ilgili başlatıcılarından bağımsız olarak indirdiğiniz tüm oyunları görmenizi ve seçmenizi sağlar. Uygulamanın kendisi amaçlandığı gibi çalışıyor. Fakat bir başlık seçtiğinizde, ilgili başlatıcıyı kullanmaya zorlanıyorsunuz.
Örneğin, bir Steam oyunu seçtiğinizde Steam masaüstü uygulaması açılıyor. Bir Xbox oyununa tıkladığınızda Xbox uygulaması açılıyor. Kumanda dostu Büyük Resim moduna sahip Steam haricinde, Ally’nin kumanda düğmelerini tanımadıkları için bu başlatıcılarda gezinmek için sağ analog çubuğu fare olarak kullanmak veya dokunmatik kontrolleri kullanmak zorunda kalacaksınız. Bunların hiçbiri çok hantal hissettirmese de SteamOS arayüzünde gezinmek bize göre çok daha kolay.
İlginizi çekebilir:
Telefonu Elinizden Bırakamayacaksınız! Android Cihazlar İçin En İyi 8 Strateji Oyunu
Asus ROG Ally Türkiye fiyatları
Asus, ülkemize üç farklı modelini sundu. İşte Asus ROG Ally fiyat listeleri ise şu şekilde:
- ROG Ally (2023) RC71L-NH021W-Gaming
- 29.299,00 TL
- ROG Ally (2023) RC71L-NH008W-Gaming
- 32.999,00 TL
- ROG Ally (2023) RC71L-NH009W-Gaming
- 33.953,00 TL
Kaynak: 1