Yetiştirilmesi gereken projeler, gönderilmesi gereken mailler, kontrol edilmesi gereken dosyalar ve daha onlarca ‘’acil’’ görev yüzünden iş hayatı ile savaşı birbirine mi karıştıyorsunuz? Yanız değilsiniz. İş hayatınızı ve sosyal hayatınızı karmaşık hale getiren bu aşırı odaklanma konusunu çözmek yine de sizin elinizde.
İş hayatında her şeyi zamanında yetiştirebilen ve iç huzuru yakalayabilen bir insansanız, tebrikler! Eğer değilseniz, iş hayatınızı ve çalışma şeklinizi kökten değiştirebilecek uzman görüşleri mevcut.
1. Üzerinde çalıştığınız projeye aşırı odaklanmak, tüm enerjinizi tüketerek verimsiz çalışmanıza neden oluyor
Tinker, Dablle, Doodle gibi kitapların yazarı Dr. Srini Pillay, işlerinizi yetiştirebilmek için kahve üstüne kahve içerek yüksek odakla çalışmanızın, sanılanın aksine zararlı olabileceğini öne sürüyor.
2. Yoğun odaklanma sonucu beyninizi daha fazla yorarak hem odaklanma kapasitenizi düşürüyor hem de verimliliğinizi azaltıyorsunuz
Yaratıcılık kapasitenizi düşüren ve çalışma motivasyonunuzu azaltan fazla odaklanma, işlerinizi yetiştirememenizin en önemli sebebi olabilir. Belki de doğru olan, zaman zaman dikkatinizin dağılmasına izin vermektir.
3. Fazla odak, hayata dair her şeyden soyutlanmanıza neden oluyor
Word Processor isimli elektronki daktilo üreticisi An Wang, işine öyle odaklanmıştı ki bilgisayarların hızla geliştiğini göremedi. İşinize fazla odaklanıp kendinizi dünyaya kapatmak, büyük resmi görmenize engel olabilir.
4. Odak, yaratıcılığı öldüren en önemli nedenler arasında
Yaratıcılık, beyin fırtınasının bir ürünüdür. Tüm odağınızı tek bir konuya ayırmak, sizi alternatif fikir ve uygulamalardan soyutlayarak tekdüze bir bakış açısına sahip olmanıza neden olabilir.
5. Odaklanmamış bir zihnin size faydalı olabileceği gösteren 3 farklı yöntem mevcut
Aşırı odaklanma sorunsalı, iş hayatı ve sosyal hayat için başarısızlığa sebep olabiliyor. Odağınızın dağılmasına izin vermek ise verimliliğinizi azaltmadığı gibi yaratıcılığınızı arttırarak daha üretken olmanıza sebep oluyor.
6. Gündüz düşleri, aşırı odaklanmadan yapılan bir çalışmanın en verimli örneği olabilir
Kimi zaman otobüsle yolculuk ederken kimi zaman ise sıkıcı bir iş toplantısının bitmesini beklerken kendimizi ortamdan soyutlayıp zihnimizde başka diyarlara yolculuk ederiz. Her ne kadar kurduğumuz düşlerin bizi gerçek hayattan uzaklaştırdığını düşünsek de uzmanlar tam tersini söylüyor.
Ortamdan soyutlanıp zihnimizde hayali işler kurarken ya da anlamsız tartışmalar yaparken aslında yaratıcı yönümüzü geliştiriyor, kendimizi ve isteklerimizi daha iyi tanımaya başlıyoruz. Bu durum, iş hayatımızda üretkenliğimizi de arttırıyor.
7. Odağınızı doğru değişken ile dağıtmak, verimli bir iş hayatı için en önemli adım olabilir
Odağımızı dağıtan şeylerin başında hiç şüphesiz sosyal medya uygulamaları geliyor. Pillay’e göre sosyal medya, yaratıcılığı geliştiren değişkenlerden biri değil ancak yine de sağlıksız sayılmaz. Okul yıllarınızda başınıza bela açan ‘’karalama yapmak’’ ise sanılanın aksine bilinçaltınızla bir bağ kurmanıza ve hafızanızı geliştirmenize yardımcı oluyor.
8. Kötü düşüncelerle odağınızı dağıtmak ise hem iş hem de sosyal yaşantınız için daha büyük sorunlar doğurabiliyor
Bilinçsizce odağınızı dağıtan negatif düşünceler, beyninizin korku merkezini aktif edip farkında olmadan sizi kötü şekilde etkileyebilir. Ay sonu kirayı nasıl ödeyeceğinizi düşünmek ya da sevdiğiniz birinin sağlık sorununu kafaya takmak, sorunu çözmeye yardımcı olmayacağı gibi işinizde başarısız olmak gibi yeni sorunlar da doğurabilir. Dr. Pillay, bu gibi düşünceleri doğru zamanda düşünüp çözmeye çalışmanızın daha doğru olduğunu söylüyor.
Kaynak: 1