Araç bakımı ve araç temizliği, hijyen açısından çok önemli. Birçok araç sahibi genelde araçların iç ve dış temizliği için araç yıkama istasyonlarından hizmet alırken, enfeksiyon ve pandemi riskinin olduğu bu dönemde hem güvenlik hem de evde kalma tedbirleri çerçevesinde, araçların temizliğini kendi başına yapmayı tercih ediyor. Bu tür dönemlerde her ne kadar evlerimizde daha fazla zaman geçiriyor olsak da iş yerlerimize ya da farklı yerlere gitmemiz gerekebiliyor. O yüzden kullandığımız araçların iyi şekilde temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden emin olmamız şart. Araç temizliği ile ilgili bilmemiz gereken tekniklere bir göz atalım…
Araç yıkamak için ihtiyacınız olan malzemeler
Aracınızı yıkamak için ihtiyaç duyabileceğiniz temizlik ürünlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Araç şampuanı
- Araç içi temizleyici sprey
- Cam silici sprey
- Koltuk temizleyici (deri ya da kumaş için özel)
- Mikrofiber sünger
- Yumuşak bir bez
- İç cephe temizleyici
- Çekçekli cam silici
- Lastik ve jant temizleyici fırça
- Şarjlı / çakmakla çalışan oto süpürgesi
- Temizlik kovası
- Hortum
Sizin için seçtiğimiz en uygun fiyatlı araç temizlik ürünlerini satın almak ve incelemek için buraya tıklayın.
Araç temizliğine dış temizlik ile başlayalım
Aracı temizlemeye, dışından başlamak gerekmektedir.
- Aracınızı yıkarken su, araç şampuanı, fırça ve yumuşak bir kurulama bezi kullanmanız yeterli. Araç şampuanının araç boyasına zarar verecek kimyasallar barındırmadığından, aracın dış yüzeyinde çizik oluşmaması için, sert telli fırça kullanmadığınızdan emin olmalısınız.
- Temiz su olan kovanın içerisine yeterli miktarda oto şampuanı koyarak, aracınızı yukarıdan aşağıya, aracınızına zarar vermeyecek yumuşak bir süngerle dairesel hareketler eşliğinde temizlemeye başlayabilirsiniz. Aracınızın dış yüzeyini yıkarken ve temizlerken motora, iç bölümlerine ya da benzin deposuna su kaçmamasına dikkat etmek önemlidir.
- Jant ve lastikleri özel fırçayla temizledikten sonra aracınızı durulamaya geçebilirsiniz. Çekçekli cam sileceği ile de aracınızın üzerindeki fazla suyu alıp aracınızın dışını iyice kuruladıktan sonra cilalama yaparak dış yüzeyleri parlatma safhasına geçebilirsiniz.
Araç içinde temizlik önerileri
Aracınızın dışını temizledikten sonra sıra geldi araç içi dezenfekte işlemine ve temizliğe.
- Öncelikle aracınızın içerisinde yer alan paspasları dışarı çıkararak ve bol suyla yıkayarak durulayabilirsiniz.
- Oto süpürgesi ile aracınızın döşemelerini, koltuklarını ve diğer ulaşılamayan alanları iyice süpürmek gereklidir.
- Aracınızın koltuklarını mikrofiber bez aracılığıyla dikkatlice silerek varsa koltuklar üzerindeki lekeler çıkarılmalı. Lekeleri çıkartırken, koltuğunuzun kumaş türüne uygun bir temizleme ürünü kullanmaya dikkat etmemiz gereklidir.
- Farklı bir bez ile camlarınızı ve aynayı silebilirsiniz. Sonrasında ise temiz bir kurulama beziyle bu yüzeyleri kuruladıktan sonra, paspasları yerlerine geri yerleştirebilirsiniz.
Torpido gözündeki gereksiz eşyalardan kurtulma vakti
Birçok araç sahibi, kullanmadığı eşyaları, fişleri ya da malzemeleri istemsiz şekilde torpido gözüne atar. Burada biriken ve hava almayan malzemeler de zamanla bakteri yuvasına dönebilir. Özellikle aracınızın torpido gözünde fazladan hiçbir şey bulundurmamaya özen gösterin ve bu alanı sık sık temizleyin.
Elle temas edilen bölgeler ekstra hijyen gerektiriyor
Araç içindeyken ister istemez birçok noktaya ellerimizle temas ederiz. Fakat kapı kolu, direksiyon simidi ve bagaj kapağı en yoğun şekilde temas ettiğimiz bölgelerdir. Bu sebeple bu bölgeleri güçlü anti bakteriyel maddeler ve dezenfektanlar ile düzenli şekilde silmeye özen gösterin.
Klima bakımı yaptırmak araç içindeki hava kalitesi için önemli
Araçlardaki klimaların periyodik araç bakımı esnasında kontrol edilmesi, temizlenmesi ve bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Zaman içerisinde gözle görülmeyen tozlar ve partiküller klima filtrelerine yapışarak bakterilerin üremesine neden olur. O yüzden aracınızın mevsimine uygun olarak klima bakımına ve temizliğine özellikle dikkat etmek çok önemlidir.
Araçları düzenli şekilde temizlemek ve bakımlarını yapmak; bakteri, virüs ya da mantar gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek mikroorganizmaların çoğalmasının önüne geçer. Araçların sık sık temizlenmesi, enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riskini en aza düşürecektir.