Güçlü teknolojik altyapısı sayesinde ‘hacklenemez’ olarak bilinen ve kullanıcı bilgilerinin sızmasına neden olacak kadar ciddi bir güvenlik açığı bulunmadığı düşünülen Apple’ın bu imajı, 16 yaşındaki Avustralyalı bir genç tarafından zarar gördü. Daha önce Apple’ın açığını bulduğu için ödül alan hackerların olduğunu biliyorduk. Bilişim sektöründe iş başvurularının nasıl yapıldığına dair kurs veremeyiz ancak bu şekilde olmadığını tahmin etmek zor değil.
Dünya devi Apple’ın sunucularına giriş yapabilmek ya da açıklarını ortaya çıkarabilmek, birçok hacker için dünya çapında şöhret kazanmak anlamına geliyor
Güvenlik sebebiyle ismi geçmeyen ve yaşı itibariyle çocuk mahkemesinde yargılanan genç için de senaryo pek farklı değil. Apple’da çalışma umuduyla Apple sunucularını hackleyen gencin dünya çapında üne kavuştuğu aşikar ancak Apple’da çalışma hayali suya düşmüş olabilir.
Apple’ın hayranı olduğunu ve Apple ile çalışmak için böyle bir uğraş içine girdiğini söyleyen genç, yaklaşık 90 GB büyüklüğünde veri çaldı
Çaldığı bilgileri sakladığı klasörün adı ise gerçekten ilgi çekici: ‘’hacky hack hack”
Hacker dünyasında bilinen bir isme sahip olan gencin avukatı, yaş itibariyle ve sektördeki bilinilirliği nedeniyle müvekkilinin isminin kamuoyu ile paylaşılmamasını talep etti.
VPN uygulamaları kullanarak kimliğini gizleyen gencin, yaklaşık bir yıldır bu dosyalara erişim sağladığı düşünülüyor
Eriştiği şifrelerin, normalde tamamen gizli ve güvenlikli olması gereken giriş bilgileri olduğu aşikar. Bu bilgilere, yaklaşık bir yıl boyunca, Apple’a yakalanmadan giriş yapabilmesi, planının kusursuz işlediğinin de bir kanıtı. Hangi tür dosyalara eriştiği bilgisi ise basın ile paylaşılmadı.
Genç hackerın Apple’ı hackleyerek sağladığı başarıyı, WhatsApp üzerinden arkadaşlarıyla paylaştığı da ortaya çıktı
Yakalamasında arkadaşlarıyla yaptığı bu paylaşımların da etkisi olabilir. Gencin telefonuna ve bilgisayarlarına polis tarafından el konuldu. Apple’ın bu konuda tamamen sessiz kalması ve hiçbir açıklama yapmaması ise dünya basınında büyük merak uyandırıyor.
Avustralyalı gencin asıl niyeti Apple’da çalışmak olsa da yaptığı bilgi hırsızlığından dolayı ceza alacak
Bu örnek, aynı zamanda bu tarz girişimlerde bulunacak diğer hackerlara da uyarı niteliği taşıyor.
Apple’ın açığını bulan ilk kişi, 16 yaşındaki bu Avustralyalı genç değil elbette. Daha genç yaşta Apple’ı hackleyerek ün kazanan birçok örnek mevcut.
Kimileri bu bilgileri direkt Apple ile paylaşarak Apple’ın açılarını gidermesini sağlarken kimileri ise bu açıkları kullanarak Apple’ın sistemlerini hackleme yoluna gidiyor. Listede ülkemizden de isimler var.
Daha 17 yaşındayken iPhone’u, devamında PS3’ü hackleyen George Hotz, Sony ile davalık olmuştu
Bir dönem Facebook’tan da iş teklifi alan Hotz, geçtiğimiz günlerde evinin garajında ürettiği sürücüsüz araç ile tekrar gündeme oturmuştu. Yapay zeka konusunda çalışmalar yapan comma.ai şirketinin kurucusu olan Hotz, sürücüsüz araç teknolojisine dair Elon Musk ile de görüşmeler yapmıştı. İkilinin Tesla için masaya oturamadığı ancak görüşmelerini sürdürdükleri biliniyor.
Siri’deki bir açığı bulan Yiğit Can Yılmaz da Apple ürünlerinin hayranı
Yaptığı tam olarak hackerlık sayılmasa da Siri’deki bir açığı bulan Yiğit, bulduğu bu açığı Apple ile paylaşarak, Apple’ın web sitesinde yayınladığı ‘katkıda bulunanlar’ listesine adını yazdırdı.
Apple yazılımları ile ilgili çalışmalar yapmaya devam eden ve Safari’de de bir açık bulan Yiğit ile ilgili detaylı bilgiye, daha önceki şu içeriğimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
iOS 5’in piyasaya sürülmesi daha 24 saati bulmadan ciddi bir açığı keşfeden Mert Erdir’i de unutmamak lazım
Daha önce iOS’un yazılımsal bir açığını bularak dünya çapında ses getiren Mert Erdir’i de listeye ekleyebiliriz. Apple hayranı olduğunu her fırsatta dile getiren Erdir’in dijital tabanlı projelerine de göz atmanızı öneririz. İleride ismini çok duyabileceğimiz isimlerden biri kendisi.
Kaynak: 1