Kategoriler
Tarih

Antik Mısır Döneminde Yaşayan İnsanların Hijyen Alışkanlıkları Nasıldı?

Göz makyajlı ve keten giysiler içindeki insanları tasvir eden özenle hazırlanmış mezarlar ve hiyeroglifler göz önüne alındığında, Eski Mısır toplumu için hijyenin önemli olduğu anlaşılıyor. Modern toplumların Antik Mısırlılarla ilişkilendirmeye başladığı, koyu renk göz makyajı ve peruk gibi pek çok şey, yalnızca görünüş için değildi. Aynı zamanda güneş tarafından kavrulmuş ve böceklerle dolu bir yerde hayatta kalma yöntemleri olarak da benimsenmişti. Sanitasyon ve diğer modern olanaklardan yoksun olan Antik Mısır gibi toplumlar, hayatta kalabilmek için yaratıcı ve becerikli olmak zorundaydı. Mısırlıların makyaj yapmaları ve vücut temizleme yöntemleri, daha sonraki dönemlerde popüler hale gelen sabun, kozmetik ve parfümlerin çoğuna ilham kaynağı oldu. Antik Mısır halkı kendilerini benzersiz kılan çok sayıda hijyenik alışkanlıklara sahipti. Gelin Antik Mısırlıların benimsediği hijyen kurallarına daha yakından tanıyalım.  

Erkekler ve kadınlar bitleri önlemek için saçlarını tıraş ettiler

eski

Bit gibi parazitler Mısırlılar için o kadar büyük bir sorundu ki, böceklerin vücutlarında yaşamasını önlemek için sert önlemler almak zorunda kaldılar. Bitlerin yaşayabileceği yerleri sınırlamak için insanlar saçlarını tıraş ediyordu. Ancak kafalarına gerçek insan veya at kılından yapılmış peruklar takarlardı. Bununla birlikte, daha az parası olanlar peruk alamadığından, alt sınıfların üyeleri genellikle peruk yerine baş örtüsü takıyorlar veya papirüsten peruk benzeri kreasyonlar yapıyorlardı.

Antik Mısırlılar vücut kokusunu engellemek için doğal deodorant kullandılar

eski

Eski Mısırlılar vücut kokularını kontrol altında tutmak için bitkilere ve diğer doğal maddelere yöneldiler. Otları, çiçekleri ve kökleri bir macun haline getirerek, koltuk altlarına uygulamak için yağ ile birleştiriyor ve krem elde ediyorlardı. Tarihçiler; Eski Mısırlılara ait fındık, ezilmiş kaplumbağa kabuğu ve devekuşu yumurtalarının yanı sıra yulaf lapası ve reçine karışımlarından yapılmış, koku gidermek için kullanılan maddeler keşfettiler. Bu ilkel deodorantların bazıları, gerçekten hoş bir kokuya sahipti.

Ağız kokusunu önlemek için çiğnenmiş otlar ve nane kullandılar

eski

Antik Mısırlılar için temiz bir nefes oldukça önemli bir kokuydu. Bu nedenle, genellikle gün içinde veya yemeklerden sonra maydanoz gibi otları çiğnerlerdi. Mısırlılar ayrıca, ağız kokusunu önlemek için kendilerinin yaptıkları ya da satın aldıkları şekerlerden kullandılar. Bu şekerler; kokulu baharatlar, tarçın, kaju ve çam tohumlarının balla karıştırılması ile yapılıyordu.

Erkekler temizlik için sünnet oluyordu

Antik Mısır kültüründe, mezar duvarlarındaki heykeller ve resimler de dahil olmak üzere, çeşitli tarihsel sünnet örnekleri mevcuttur. Sünnet kültürü, başka nedenlerle devam etmiş olsa da bazı tarihçiler bu uygulamanın temizlik ihtiyacı olarak başladığına inanıyor. Araştırmacılar, tapınaklarda ve mezarlarda bulunan yazıtlardan kaynaklanarak, Eski Mısır’da sünnetsiz erkeklerin kirli sayıldığını düşünüyor. Zamanla sünnet, dini fikirleri içeren ritüellere dönüştü. Bununla birlikte sünnet sadece erkekleri etkilerken, kadınlar temizlik ve cinsel sağlık için kendi ritüellerini uyguladı. Birçok kadın, tıraş ederek veya diğer doğal tüy giderme yöntemlerini deneyerek kasık kıllarını alma alışkanlığını edindi. Kadınlar, bu uygulamanın onları erkeklerle yakınlaşmaya hazırladığına ve bitleri ve pireleri uzaklaştırmaya yardımcı olduğuna inanıyordu.

Eski Mısır’da tuvalet ve banyo alışkanlığı

Zengin Mısırlıların sahip olduğu tuvaletlerin çoğunda kireçtaşından yapılmış koltuklar vardı. Bu tür lüksleri karşılayamayanlar genellikle dışarda, toprağa kazdıkları bir çukuru tuvalet olarak kullandılar. Bununla birlikte insanlar, nehir suyunu içmek, yıkanmak ve kıyafetlerini yıkamak için kullanmalarına rağmen çok sayıda insan, nehirleri banyo olarak da kullanıyordu. Eski Mısırlıların kanalizasyon sistemi olmadığı için, atıklar ve diğer çöpler genellikle çukurlarda, açık alanlarda veya kanallarda toplanır, nehri ve insanların yiyeceklerini yetiştirdiği tarlaları kirletirdi. Mısırlıların temizlik çabalarına rağmen, sağlıksız koşullardan kaynaklanan hastalıklar, parazitler ve böcekler her yıl birçok insanın ölümüne neden oluyordu.

Kozmetikleri, sağlık ve estetik amaçlı kullandılar

Kozmetikler, güzellik dışında başka faydalar da sağladıkları için eski Mısır’da hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılıyordu. İnsanlar, bal veya aloe yağı ve yüz maskeleri ile ciltlerini pürüzsüzleştirdikten sonra göz farı, rimel ve göz kalemi uyguluyorlardı. O zamanlar Mısır’da eyeliner, sadece bir güzellik ifadesi olarak popüler değildi. Sürmeli insanlar eyeliner’ı, gözlerini güneş ışınlarından korumak ve sinekleri kovmak için kullanıyorlardı. Bu kozmetik ürünleri yapmak için insanlar malakit ve galen gibi doğal elementleri toz haline getiriyor, yağ ile karıştırarak bir krem ​​oluşturuyor ve daha sonra da bunları kaplarda saklıyorlardı.

Bağırsaklarını temizlemek için müshil ve lavman kullandılar

eski

Ayrıntılı mumyalama süreçlerinden anlaşıldığı gibi, eski Mısırlılar insan sağlığı hakkında çok fazla bilgi edinmeye çalışıyorlardı. Antik Mısır’da birçok doktor aynı zamanda rahip olarak işlev görüyordu ve genellikle hastalığı tanrıları gücendirmekle ilişkilendiriyorlardı. Yine de aynı zamanda tıp da uygulayan doktorlar, bağırsakları temizlemeye yardımcı olmak için müshil kullanımını öneriyordu. Birçok Mısırlı tarafından ayda üç gün uygulanan müshillerin, vücudu hastalıklardan kurtarmaya yardımcı olduğuna inanılıyordu. Mısırlılar ayrıca bağırsaklarını temizlemek için lavman da kullandılar.

Antik Mısır halkının duş almak için kullandıkları yöntemler sosyal sınıflarına bağlıydı

eski

Mısırlılar genellikle her gün duş alırdı; ancak bunu yapmak için kullandıkları yöntemler sosyal sınıflarına bağlıydı. Zengin Mısırlıların evlerinin içinde yıkanacak yerleri bulunuyordu. Hizmetçileri tarafından Nil Nehri’nden taşınan suyla dolu leğenler veya testileri vardı. Bazı üst sınıf evlerde, çoğu insan ayakkabı giymediğinden ayakları temizlemek için kullanılan ahşap, taş veya seramikten yapılmış ayak banyoları vardı. Mısırlılar, sabun olarak natron adı verilen doğal bir maddeyi kullanıyorlardı ve ciltlerini yumuşak tutmak için banyo yaptıktan sonra nemlendirici kremler sürüyorlardı. Mısır toplumunun çoğunu içeren alt sınıfların üyeleri ise nehirde yıkanıyordu.

Çeşitli malzemelerden parfümler ürettiler

antik mısır

Antik Mısır halkı güzel kokuya değer verirdi ve bunun için çeşitli parfümler yapıyorlardı. İnsanlar, kakule, nane ve ardıç gibi kokulu baharatlar ve otları yağ ile karıştırarak farklı türlerde kokular elde ettiler. Kyphi adı verilen bir parfüm, eski Mısır parfümlerinin en değerlisi ve pahalısı haline gelerek, zenginliğin bir göstergesi olarak benimsenmişti. Mısırlılar aynı zamanda, kokulu malzemeleri kendileri ve tanrıları için yaktıkları tütsü külahlarına dönüştürdüler.

Kıyafetlerini yıkamak için Nil Nehri’ni kullandılar

antik mısır

Mısır tarihinin büyük bir bölümünde insanlar çok az giysi giyseler de sonraki dönemlerde daha büyük gardıroplar benimsediler ve giydiklerinin temiz olması onlar için önemli bir konuydu. Giydikleri kıyafetlerin kumaşının rengi beyaz olduğu için giysiler çok kolay kir gösteriyordu. Bu, çamaşırların daha sık yıkanmasını gerektiriyordu ve bu kolay bir iş değildi. Kirleri çıkarmak için giysilerin dövülmesi, durulanması, bükülmesi ve elle ıslatılması gerekiyordu. Mısırlılar bu sebeple, çamaşır yıkama işini erkeklere vermişti. Zenginler çamaşırlarını yıkamak için başkalarını tutarken ve özel tesislerden yararlanırken, alt sınıflar çamaşırlarını yıkamak için Nil Nehri’ni kullanmak zorunda kaldılar. Birçok insan nehri çöp atmak ve duş almak için de kullandığı için su, parazitler ve hastalıklara neden olan diğer şeylerle doluydu. Aynı zamanda, nehirde çamaşır yıkamak, suaygırları veya pusuya yatmış timsahlar tarafından zarar görme veya öldürülme tehlikesi olduğu anlamına da geliyordu.

Diş fırçaları ve diş macunu kullandılar

antik mısır

Eski Mısırlılar dişlerini temizlemek için tuz, çiçek ve nane gibi doğal maddeleri toz haline getirirdi. Bunu parmaklarını kullanarak dişlerinin üzerine sürüyorlardı. Mısırlılar sonunda, ince bitki şeritleri ile kıl gibi bağlanmış bir çubuk kullanarak bir diş fırçası yarattılar. Tarihçiler, dolgular ve gevşek dişleri atellerle yerinde tutmak da dahil olmak üzere Mısırlıların dişlerine uyguladıkları işlemlerin kanıtlarını keşfettiler. Birkaç mumyanın da kendilerine ait olmayan dişleri kullanarak köprü yaptırdığı anlaşıldı.

Eski Mısır’da zenginler manikür yaptırıyordu

antik mısır

Üst sınıf Mısırlılar ve kraliyet ailesi, tırnaklarını kesmek ve temizlemek için törpüler ve küçük bıçaklar kullanan manikürcüleri işe alıyordu. Manikürcüler toplumda özel bir yere sahipti ve mezarlarını seçtikten sonra meslek unvanlarıyla belirgin bir şekilde etiketlemeye özen gösterdiler. İnsanlar ayrıca tırnaklarını turuncu ve sarıya boyamak için kına kullanarak ilkel bir oje biçimi yarattılar. Sınıfı ne olursa olsun, çoğu insan çıplak ayakla dolaştığından ve ayaklarının çatlamalarını veya böcekleri çekmesini önlemek için kremler ve merhemler kullanıyordu.

Banyodan sonra güneş koruyucu ve nemlendirici uyguladılar

antik mısır

Mısır güneşli, sıcak bir yer olduğu için eski Mısırlılar derilerini korumaya özen göstermişlerdi. Banyodan sonra insanlar, yağ içeriği nedeniyle cildi nemlendirmeye yardımcı olan don yağı gibi hayvansal ürünler uyguluyorlardı. Ayrıca keten tohumu veya hint yağı gibi bitkisel ürünler kullanıyorlardı ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya ve genç görünümlerini korumaya yardımcı olması için bu ürünlere bal eklediler. Mısırlıların kremlerinde kullandıkları bileşenlerin çoğu, kum sinekleri gibi böcekleri kovmanın ek faydasının yanı sıra güneş kremi görevi gördü. Zenginler pazarda hazır kremler ve yağlar satın alabilirken, parası olmayanlar kolay erişilebilir malzemelerle evde kendi kremlerini yapıyordu.

Sivrisineklerden kurtulmak için kuleler yaptılar

antik mısır

Antik Mısır sivrisineklerle boğuşuyordu ve bölge sakinleri bu konuda pek çok önlemler aldı. Bazı durumlarda, bataklıkların üst kısımlarında olanlar, uyku odalarının etrafına kuleler inşa ederdi çünkü rüzgâr, sivrisineklerin bariyere sızmak için yeterince yükseğe uçmasını engellerdi. Aldıkları önlemlerden biri de uyurken kendilerini bir ağa sarmaktı. Her erkeğin gündüzleri balık tutmak için kullandığı bir ağı vardı ve geceleri bunu yataklarının etrafına sarar ve altında uyurlardı. Böylece, sivrisineklerin vücutlarına ulaşmasını engellemiş oluyorlardı.

Eski Mısır’da kadınlar hamilelik testi için köz ve arpa kullandı

Kadın doktorlar, arpa ve közün bir karışımına idrar yapmayı gerektiren erken bir gebelik testi ile hamilelik durumunu test ederdi. Yapılan idrardan sonra, arpa ve kor büyümezse hamilelik yok demekti. Büyürlerse, idrar sahibinin hamile olduğu anlamına geliyordu. Bu test aslında oldukça etkilidir. 20. yüzyılın sonlarında, araştırmacılar tekniği doğrulamaya çalıştılar ve hamile kadınlar tarafından yapılan testlerin yarısından fazlasında arpa veya közün büyüdüğünü gördüler. Bir erkek veya hamile olmayan bir kadın tarafından yapılan her testte ise büyüme görülmedi. Bu, eski Mısır’da uygulanan tek doğurganlık testi yöntemi olmasa da belki de en etkili olanlardan biriydi.

Kaynak: 1

Yazar meto

Sinema ve tv alanında lisans ve yüksek lisans yapmış, ünlü bir film yönetmeni olmayı arzulamış ve daha sonra edebiyata gönül vermiş sonra da sinemaya küsmüş ama bir ara barışabilirmiş. Görenlerin en kısa zamanda görmezlikten gelmesi rica olunur.

Bir yanıt yazın