Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli. Günümüzden binlerce yıl önce kurulmuş medeniyetler de bu gerçeğin farkındaydılar! Antik medeniyetlerin insanları da sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için çaba gösteriyorlardı. Üstelik bazı toplumlardaki egzersizler, oldukça katı kurallara bağlıydı! Örneğin, Roma’da “hastalanmak” egzersizleri aksatmak için geçerli bir bahane değildi! Antik medeniyetlerden günümüze ulaşan, “bazıları oldukça ilginç” 12 egzersiz tavsiyesini sizler için listeledik…
1. Dayanıklılığınızı geliştirmek istiyorsanız, kaynayan kazanları bile kaldırmaya devam edin!
Antik Çin medeniyetinde “kazan kaldırma” oldukça yaygın bir egzersiz biçimiydi. Ancak, dayanıklılığı artırmak için, “kaynayan kazanları” kaldırmak daha faydalıydı! Antik Çin’de dayanıklılık egzersizi yapmak isteyenler, içerisinde kor halde kömür bulunan kazanları, başlarının üzerine kadar kaldırmak zorundaydılar! Sağlıklı bir “yaşam” için yapılan bu egzersiz, zaman zaman “ölümcül” kazalara da sebep oluyordu! Örneğin Qin Hanedanlığı Kralı Wu, kaynayan kazanlardan birini kaldırdığı sırada ciddi bir şekilde yaralandı ve hayatını kaybetti.
2. Hastalanmak egzersiz yapmanıza engel değil
Antik Roma’da, jimnastik ve özellikle güreş üzerine bir “uzman” olan filozof “Philostratus” oldukça disiplinli bir egzersiz eğitmeniydi. Öyle ki, hasta olan öğrencilerinin bile egzersizlerine devam etmesi gerektiğini söylüyordu! Ancak, o kadar da acımasız bir eğitmen sayılmazdı! Hasta öğrencilerine, normalden daha hafif bir egzersiz programı hazırlıyordu.
3. Aşırı egzersiz yapmaktan kaçının
“Caraka Saṃhita” Antik Hindistan’dan günümüze ulaşan en eski tıbbi belge. Bu kadim belgenin ne zaman yazıldığı ise tam olarak bilinmiyor. Ancak bu belge, içerisinde oldukça faydalı egzersiz tavsiyeleri barındırıyor. Fiziksel aktivitelerin faydaları ile ilgili bölümün sonunda, “aşırı” egzersiz yapmanın zararları da anlatılıyor!
4. Karbonhidratlardan uzak durun
Karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçmak, sağlıksız kilo almanın başat faktörlerinden biri. Ne yazık ki, Romalı gladyatörler de bu gerçekle karşı karşıya kalmıştı! Gladyatörler, arpa ve fasulye ağırlıklı bir tür lapayı öğünlerinin temel gıdası haline getirince bir hayli kilo aldılar! Oysa zorlu arena dövüşleri, sağlam bir kondisyon ve fit bir vücut gerektiriyordu. Bu sebeple Roma’nın ünlü doktorlarından “Claudius Galen” gladyatörlere, diyetlerinden karbonhidratı çıkartmalarını tavsiye etmişti!
5. Egzersizlerden önce vücudunuzu yağlamayı unutmayın
Antik Yunan sporcuları egzersizlerine başlamadan önce vücutlarına mutlaka doğal yağlar sürüyorlardı. Dönemin bilim insanları, sporcuların vücutlarına sürdükleri yağlar sebebiyle derilerinin kalınlaştığına ve bu sayede daha verimli egzersizler yapabildiklerine inanıyorlardı. Ayrıca doktorlara göre bu doğal yağlar, sporcuların egzersiz sırasında üşümelerini de engelliyordu.
6. Hızlanmak istiyorsanız, kumda koşun.
M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan seyyah ve filozof Anacharsis, Antik Yunan’daki koşucuların egzersizleri üzerine kapsamlı bir çalışma hazırlamıştı. Anacharsis’e göre, koşu egzersizleri kesinlikle “sert” bir zeminde yapılmamalıydı! Ona göre, “hızlanmak” isteyen sporcular yumuşak bir zemin olan “kumda” egzersiz yapmalıydı. Ayrıca, Anacharsis’ koşuculara çeşitli “engellerin” üzerinden atlamalarını da tavsiye ediyordu.
7. Esneklik egzersizlerini aksatmayın
Antik Mısırlılar esnek bir bedene sahip olmayı oldukça önemsiyorlardı! Öyle ki, çeşitli esneklik egzersizlerini, çömleklerin üzerine resmederek binlerce yıl sonraya ulaştırdılar! Antik Mısır’ın bu denli önemsediği esneklik egzersizleri, modern “yogaya” ilham vermiş bile olabilir!
8. Nefes egzersizleri de sağlıklı bir vücut için oldukça önemli!
M.S. 3. yüzyılın başlarında yaşamış Çinli bir doktor, “Hua Tuo” nefes egzersizlerinin oldukça önemli olduğunu keşfetmişti! Bu sebeple insanlara sık sık nefes egzersizleri yapmaları gerektiğini hatırlatıyordu! “Hua Tuo” insanların sağlıklı bir vücuda kavuşmaları adına, sadece tavsiyeler vermekle kalmadı. Nefes egzersizleri için kaplan duruşu isimli özel bir hareket bile geliştirdi!
9. Sıkı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, toprağı kazabilirsiniz!
Roma’nın meşhur doktoru Galen’den bir tavsiye de “sıkı” bir vücuda sahip olmak isteyenlere. Üstelik zorlu egzersizler yapmadan! Galen’e göre sıkı bir vücut için, toprağı kazmak oldukça etkili bir yöntem. Öte yandan, yine Galene göre tırmanmak da oldukça güzel bir alternatif…
10. Kısa ve basit egzersizleri tercih edin
Antik Roma’nın önemli filozoflarından “Secana” uzun ve yorucu egzersizlerin boşuna bir çaba olduğuna inanıyordu. Eğer Romalı bir yurttaş “illa” egzersiz yapacaksa, Secana egzersizini “çabucak” bitirmesi yönünde tavsiyelerde bulunuyordu! Secana’nın önerdiği egzersizler arasında ise kısa süreli koşu, hafif ağırlıkların kaldırılması ve zıplamak bulunuyordu.
11. Unutmayın, gürültücü sporcuları kimse sevmez
Secana Roma’nın toplu halde spor yapılan alanlarındaki gürültücülerden epey rahatsızdı. Filozofun egzersiz yöntemleri tartışılabilir ancak egzersiz yapanlar hakkındaki gözlemlerinde haklılık payı var! Secena, gürültücüler hakkındaki şikâyetini ve öfkesini şu sözleriyle ifade etmişti: “İnsanın kulaklarından nefret etmesine sebep olacak tüm sesleri hayalinizde canlandırın: Etrafta ağırlık kaldıran kaslı adamların homurtuları… Çok çalışıyorlar ya da öyleymiş gibi yapıyorlar… Sürekli keskin bir “tıslama…” Buna; kendini beğenmişlerin şamatalarını ve havuzdaki suları sıçratarak yüzenlerin çıkarttıkları sesleri ekleyin…”
12. Güçlü kol kaslarına sahip olmak isterseniz hayvancılık ile uğraşabilirsiniz
Antik Yunanlı sporcu “Krotonlu Milo” oldukça güçlü kollara sahipti! Üstelik Milo bu gücünü, bir buzağıya borçluydu! Efsaneye göre Milo, yeni doğmuş bir buzağıyı her gün “ağırlık” niyetine kaldırıyordu. Gittiği her yere, kollarında veya omuzlarında, buzağıyı da götürüyordu. Milo’nu “buzağılı” ağırlık egzersizleri 4 yıl boyunca devam etti. Sonunda, buzağı yetişkin bir boğaya dönüştü! Milo ise yetişkin bir boğayı bile rahatlıkla taşıyabilen bir sporcuya!
Kaynak: 1