Günlük hayatın yoğun temposu içinde stres ve kaygılarla başa çıkmak için “rahatlatıcı” aktivitelere yöneliyoruz. Ancak, her ne kadar bu aktiviteler anlık olarak huzur sağlasa da, bazıları aslında uzun vadede kaygınızı daha da artırabilir. Bu yazımızda, farkında olmadan kaygınızı tetikleyebilecek alışkanlıkları ve bunlara alternatif olarak daha sağlıklı başa çıkma yöntemlerini ele alacağız. İşte anksiyeteyi kötüleştiren sıradan davranışlar 👇
1. Çok fazla televizyon izlemek ya da alışveriş yapmak
Hemen hemen herkes stresli olduğunda televizyonu açar, kafasını dağıtmak için alışverişe çıkar ya da mutlu olmak için abur cubur yer. Bunlar anlık olarak kişiyi rahatlatsa da, kaygıyla başa çıkmak için iyi mekanizmalar değildir. Bu tür davranışlar genellikle duygulardan kaçınma biçimidir ve bu da daha fazla strese yol açabilir. Araştırmalar, zor düşünceleri uzun süre bastırmanın, fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlığın da bozulmasına yol açabileceğini gösteriyor. Duyguların hissedilmesi, işlenmesi ve yönetilmesi gerekiyor.
Aşırıya kaçıp bir şeyler yemek yerine yürüyüşe çıkmak, dans etmek veya bir arkadaşınızla konuşmak gibi stresi anında azaltacak tekniklere odaklanmaya çalışın. Diğer bir seçenek ise burundan nefes almak, nefesi tutmak, burundan nefes vermek ve bir değişim hissedene kadar bu egzersizi tekrarlamak olabilir. Hızlı bir duş almak bile işe yarayabilir, ılık su kaslarınızı gevşetecek ve gerginliği azaltacak, soğuk su ise dolaşımınızı iyileştirecek ve kortizol seviyenizi düşürecektir.
Uzun vadeli stres yönetimi için hareket, sağlıklı uyku, meditasyon, sağlıklı gıdalar, sıvı alımı ve terapiyi içeren bir rutin oluşturmanızı öneriyoruz.
2. ‘Kötü’ düşünceleri durdurmaya çalışmak
Lisanslı psikolog Calvin Fitch kötü şeyler olacağını düşündüğü zaman, bu düşüncelerden kaçmadığını söylüyor. Çünkü bir şeyi ne kadar düşünmemeye çalışırsanız, onun o kadar farkında olursunuz.
Aklınıza gelen bütün “kötü” düşünceleri durdurmaya çalışmak yerine, önce onlara “kötü” demekten kaçınalım. Düşüncelerin iyisi kötüsü yoktur. Eğer bir düşünce sizi rahatsız ediyorsa onu fark edin ve gelip geçmesine izin verin. Düşüncelerin gerçek olmadığını unutmayın .Düşüncelerinizi kontrol etmemeyi öğrenmek sadece stresi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu gibi sorunlara da yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir:
3. Bir sürü insana fikrini sormak
Bazen bir zorlukla karşı karşıya kaldığımızda hemen bunu diğer insanlarla tartışmak isteriz. Ve bazen bu durum işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Başkalarından çok sayıda farklı tavsiye almak, gerçekte hissettiklerinizden uzaklaşmanıza neden olabilir. Bunun yerine bu duyguyla sessizce oturun ve vücudunuzda olup bitenleri dinleyin. Hareketsiz kalmak disiplin gerektirir, ancak bazen sessizlik en çok ihtiyacınız olan şeydir. Ayrıca nefes çalışması, esneme veya yürüme yoluyla vücudunuzu hareket ettirerek stresli enerjinin dışarı atılmasını da sağlayabilirsiniz.
4. Beyaz gürültü olarak bilinen rahatlatıcı sesler dinlemek
Anksiyeteyi kötüleştiren sıradan davranışlar arasında bulunan bu maddeye belki şaşırabilirsiniz. Beyaz gürültü, farklı frekanslarda eşit enerji yoğunluğuna sahip bir ses türüdür. Genellikle rahatlama, uykuya dalma ve dikkat artırma gibi amaçlarla kullanılır. Beyaz gürültü, bir radyo veya televizyonun bozuk sinyal gösterdiği zaman duyulan “şşş” sesi gibi duyulabilir. Yoğun bir yağmur, denizdeki dalgalar veya bir odadaki fan sesi de beyaz gürültüye örnek olabilir.
Anksiyeteyi azaltmak için Youtube’dan rahatlatıcı sesler açmak çok yaygın bir davranış. Ancak beyaz gürültü, bazı insanların endişesini daha da artırabiliyor. Bu sesler, düşüncelerin bir döngüye girmesine neden olabilir. Beyaz gürültü, bazı insanların meditasyonla birlikte kullanıldığında gevşemesine yardımcı olsa da, diğerleri yüksek perdeli frekansları fazla uyarıcı bulabilir. Eğer beyaz gürültü sizi de rahatsız ediyorsa, beyninin rahatlamasını sağlayan, “yumuşak veya romantik şarkılar” daha iyi bir seçenek olabilir. Yavaş, sakinleştirici tempoda müzik dinlemek fiziksel olarak rahatlatır ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur.
İlginizi çekebilir:
Anksiyete Nedir? Anksiyete Bozukluğu Hakkında 14 Önemli Bilgi
5. Sürekli kendinize iş çıkarmak
Stresli olduğunuzda stresi unutmak ve düşünceleri duymamak için sürekli kendinizi meşgül etmeye çalışabilirsiniz. Ancak bu durum stres seviyelerini artırabilir ve kaygı, panik ve depresif belirtilere neden olabilir. Bunun yerine, kendinizle bile olsa kesin sınırlar koyun ve önceliği olan işlere odaklanın.
Acil olmayan işlere “hayır” deyin, ertelenebilecekleri erteleyin. Kişisel bakım için hayatınızda zaman ayırın. Eğer bilinçli olarak kişisel bakıma zaman ayırmazsak, kimsenin buna vakti olmaz. Öz bakım, bir arkadaşınızla yürümeyi, doğada vakit geçirmeyi, meditasyon yapmayı veya derin nefesler almayı (günde sadece beş veya 10 dakika bile olsa) içerebilir.
Yapmanız gereken görevleri öncelik sırasına göre sıralayın. Bu, düşüncelerinizi düzenlemeye yardımcı olacaktır.
6. Stresi görmezden gelmek
Kötü hissettiğinizde bundan kaçınmak asla işe yaramaz. Sanki stres yokmuş gibi yapmak durumu kesinlikte daha da kötüleştirir. Araştırmalar, stresi ne kadar uzun süre görmezden gelirseniz, aklınızın bir köşesinde o kadar çok kalacağını gösteriyor. Bunun yerine, duygularınızı kabul etmeye çalışın. Biliyoruz, hiç kolay değil. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız kendinizi çok yakın bir arkadaşınız olarak düşünün ve ona davranacağınız gibi davranın. Kontrolünüz dışındaki stres etkenleri için derin nefes alın ve günlük tutma gibi başa çıkma yöntemlerini kullanın.
Alternatif olarak, rahatlatıcı veya canlandırıcı bir şeyler yapmak için kendinize izin verin. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterince dinlenmek ve kendinize fazla yüklenmemek gibi aktiviteleri de tercih edebilirsiniz.
Anksiyeteyi kötüleştiren sıradan davranışlar yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1