Konu ruhsal sağlık bozukluklarına gelince çok fazla sayıda mit ve yanlış bilgi var. Bu konu hakkında kafa yormadıkça ya da bu şekilde bir rahatsızlığı olan bir tanıdığınız olmadıkça, bu hastalıklardan muzdarip insanları nasıl tanımlayacağınızı veya anlayacağınızı bilmek zor olabilir. Yakın zamanda, genç bir adam, panik atağı ve anksiyetesi olan kız arkadaşına karşı nasıl davranması gerektiğini yazmış. Tecrübelerini başka insanlara yardımcı olmak için yazdığını söyleyen bu insan, neler demiş, bize yardım edebilir mi ya da kendimizden bir şeyler bulabilecek miyiz gelin bakalım.
1. Sarılmaya çalışmayın
Her zaman sarılmaya çalışmayın. Sakinleştirmek için sarılmak, kız arkadaşımı sadece daha kısıtlanmış hissettiriyordu.
2. Cevap vermeleri için ısrar etmeyin
Cevap vermiyor olmaları, sizi göz ardı ettikleri anlamına gelmez. Bazen sadece daha konuşmaya hazır hissetmiyor olabilirler. Atakların sebebi küslükler ya da tartışmalar olabilir ve ben bazen bunu, bana karşı bir tepki olarak yaptığını düşünürdüm. Bulduğumuz çözüm ise eğer konuşmak isteyip konuşamıyorsa, elini hareket ettirmesiydi.
3. Derin nefesler alın
Alabildiğiniz kadar derin nefesler alın, çünkü sarıldığınız bir insanla bir süre sonra nefesleriniz senkronize olmaya başlıyor. Yanınızda birisi derin nefes alırsa, siz de derin bir nefes alma ihtiyacı hissedersiniz. Hatta belki şimdi bile almışsınızdır, çünkü bundan bahsettim. Yani eğer aşırı hızlı ve panik halde nefesler alıyorsa, yanında olabildiğince sesli ve derin nefesler alın. Bir süre sonra nefes alıp vermesi sizinkiyle senkronize olacak.
4. Hareketlerinizi yavaşlatın
Nefes alıp vermelerini senkronize etmelerine yardımcı olmak için ellerinizle sırtlarına ya da kollarına hafifçe dokunabilirsiniz.
5. Konuşmak için doğru zamanı bekleyin
Onlara “dur” ya da “sakin ol” diyebilirsiniz. Ama bunu düzgünce yapın, sertçe söylemeyin. Eğer yeterince erken davranırsanız onları sadece “Her şey yolunda, sakin ol” diyerek sakinleştirebilirsiniz. Ama sakinleştirici el hareketlerinizle desteklemeyi unutmayın.
6. Yalnız olmadıklarını hatırlatın
Bazen yere düşebilirler. Siz de onlarla birlikte yere yatın ya da yanlarına oturun ve yalnız olmadıklarını her zaman hatırlatın.
7. Sinirlenmeyin
Panik atağı olan birine sinirlenmeyin. Panik ataklar en saçma sebeplerden bile olabilir. Bir defasında kız arkadaşım kendi şakasına o kadar çok gülmüştü ki atak geçirdi. Panik ataklar bir kavganın ortasında da gerçekleşebilir. Ve böyle bir şey olursa tahmin edin ne oluyor? Artık kavga etmiyorsunuz ve hiç kimse de kazanmış olmuyor. Biraz anlayışlı olmaya çalışın!
Bonus:
Her insan birbirinden farklıdır. Ben tecrübe ettiğim ve bu tecrübelerimden elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Mesela bazı insanlar sarılmayı sevebilir, sadece dikkatli olun, onları rahat hissettirmeye çalışın. Ya da bazı insanlar “sakin ol” denmesinden nefret edebilir. Ama aslında dikkat etmeniz gereken şey ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz. O yüzden bir şeyi söylerken nasıl söyleyeceğinizi iyice düşünün.
Kaynak: 1