Anksiyete, duygu durumu bozukluğu birçoğumuzun aslında sahip olduğu ancak farkında olmadığı psikolojik temelli bir rahatsızlık. Gündelik hayatın koşuşturması arasında, aslında kafaya takacağımız o kadar çok şey varki, hangilerini kulak arkası etmeliyiz bilemiyor, bunun ayrımını yapamıyoruz.
Fiziksel olarak kişide terleme, titreme, çarpıntı vs gibi bedensel belirtilerle kendini gösteren rahatsızlığın duygusal boyutunda yalnızca korku ve panik var. Ki bu bile kişinin kendisini kötü hissedip, her şeyi olabilecek en olumsuz yönüyle ele alması için yeterli oluyor. Dolayısıyla bu durumun yalnızca patolojik bir rahatsızlık olduğunu varsaymak yanlış olur.
Medikal yardım almadan, bu endişeli ruh haliyle başa çıkmak adına neler yapılabilir, öğrenmek için listemize davetlisiniz.
1. Meditasyon yapın
Özellikle de yoga, anksiyeteden muzdarip olan kişiler için önerilen başlıca şeylerden. Yapılan araştırmalar, yoga ve meditasyon yapan kişilerin hem bedensel hem de ruhsal olarak daha iyi hissettiklerini, sıkıntı ve endişelerinden büyük oranda kurtulduklarını gösterir nitelikle.
2. Yavaşlayın
Uğruna endişe ettiğiniz çoğu şey için aceleniz yok, kabul edin. Kalbiniz hızlı hızlı atıp, aklınıza onlarca kötü senaryo gelmeye başladığı an bunu kendinize hatırlatıp yavaşlayın. Söylemesi kolay biliyoruz ancak bunu kendiniz için yapmak zorundasınız. Garanti ediyoruz, yürüyüş biraz yavaşlamak adına sizler için iyi bir başlangıç olacaktır.
3. Enstrümantal müzik dinleyin
Müzik ruhun gıdası ise, enstrümantal müzik antidepresanıdır.
4. Rahatlamanıza yardımcı olacak bitki ve gıdalardan yardım alın
Kereviz, biberiye, papatya çayı gibi anksiyeteye iyi gelen, sakinleştirici ve rahatlatıcılığı kanıtlanmış olan bitkiler ve besinler var. Üstelik, şiddetle tavsiye edilir!
5. Kendinize daima doğru soruları sorun
Yanlış sorularla kendinizi yıpratmayı bırakın. Kendinize sormanız gereken tek bir soru var o da: “Bu düşündüğüm şey ya gerçek değilse?” Neticede gerçek, herkesin kendi gerçeği.
6. Kaygılarınızın korkularınızla olan ilişkisini inceleyin
Gerçeği bulmanız ümidiyle…
7. Zihninizi özgür bırakın
Yani kendinizi olmayan iplere bağlamayın diyor burada yazar…
8. Hatalarınızdan ders çıkarın
“Hatalar ders çıkarılmak içindir” klişesi bir yana, her ne olursa olsun sonunda ölüm yok. Olayları bir şekilde lehinize çevirebilir, yıllar sonra bugünkü kendinize gülebilirsiniz…
9. Tedaviye kendinizi kapamayın
Bu endişeli ruh halini kabullenmek bir çözüm değil. Hayata dair kaygılarınız arttıysa bir profesyonelden yardım alabilir ya da kendi kendinizi tedavi etmeye bir yerden başlayabilirsiniz.
10. Geçeceğini unutmayın
Hayatta kafaya taktığımız pek çok şey kalıcı değil. Anksiyeteniz alevlendiğinde ve mevcut endişeleriniz arttığında bu bilgiyi kendinize bir hatırlatın deriz.
11. Hayatta kontrol mekanizması olmadığınızı kabul edin
Bir konu üzerine saatlerce endişelenin ya da istediğiniz kadar kendi payınıza düşeni bulmaya çalışın, her zaman olacak olan zaten olacak. Bu anlamda ipler sizin elinizde asla değil. Kendinizi akışın huzurlu kollarına çok geçmeden bırakın…
12. En kötü senaryoyu okayleyin
Bizi sürekli rahatsız eden, kafamızın içinde kendini tekrar tekrar hatırlatan bir sorun karşısında ne mi yapmalıyız? İşte böyle bir durumda, bize negatif his veren bir senaryoyu olabilecek en kötü haliyle düşünüp, onaylamalıyız. Şöyle düşünün, kafanızda sürekli dönmekte olan düşünceleri ve hisleri yok saymak, bilinçaltınızdaki yerini yok etmiyor. O hala bilinçaltınızda yaşanmak ve çözülmek için bekliyor oluyor. Yani bir senaryoyu olabilecek en kötü haliyle kafanızda canlandırıp kabul ederek, konuya dair bilinçaltınızdaki endişe ve korkuyu bütünüyle silmiş oluyorsunuz. Aslında bu kadar basit.
13. Seçenekleri 1’e indirin
Anksiyetesi olan kişiler için her zaman onlarca seçenek, dolayısıyla da onlarca endişelenecek şey var. Bunun da çözümü sanıyoruz ki, bütün seçenekleri teke indirmekten geçiyor.
14. Bütün mağduriyetlerinizi geride bırakın…
Mağduriyet bir insanın sahip olabileceği en tehlikeli zehir. Her ne olursa olsun, geçmişte yaşadığınız olumsuzlukları sahiplenmeyin. Ruh haliniz neye evrilirse evrilsin, mağduriyet hissiyle irrasyonel düşünce akışlarında kendinizi kaybetmeyin.
15. Gri olun
Endişeleriniz gölgesinde, herhangi bir konu hakkında net ve kesin bir fikir sahibi olmak her zaman için iyi bir şey değil. Dolayısıyla duracağınız tarafı belirlemek, kesin bir şeye karar vermek zorunda değilsiniz. Yani her zaman için gri olmakta fayda var.
16. Formüller üzerinden yaşamayı bırakın
Geçmişte yaşamış olduğunuz olumsuzluk ve travmalar sonucu, daha az incinmek için birtakım formüller geliştirmiş olabilirsiniz. Ancak, formüller üzerinden yaşamak ne kadar doğru bilemiyoruz. Neticede olacak olan zaten oluyor.
17. Kendinize insan olma hakkı verin
Hata yapmak, yanılmak, endişelenmek, acı çekmek, korkmak gibi birtakım durumlar insan olmanın bir parçası. Lütfen ama lütfen kendinize insan olma hakkı verin.