Andrew Tate isimli İngiliz-Amerikan sosyal medya fenomeni son dönemde internetin en önemli gündem maddeleri arasında. Tate, sosyal medyada milyonlarca insan tarafından takip ediliyor. Paylaşımları, söylemleri beğeni rekorları kırıyor. Dünyaca ünlü internet fenomeninin en dikkat çeken özelliği ise tam anlamıyla bir “kadın düşmanı” olması! Tate, kadın düşmanlığını, “gerçekçi olup da, cinsiyetçi olmamanızın yolu yok.” ifadeleriyle savunuyor.
Tate, her fırsatta dile getirdiği, kadınlara yönelik düşmanlık ve nefret söylemleriyle dikkat çekiyor. Sosyal medya fenomeni, “kadınların erkeklere hizmet ettiği” bir yaşam biçimini savunuyor! Bazı uzmanlar, Tate’i “kadın düşmanlığının” yeni sembolü olarak tanımlıyor. Bununla birlikte kadınlara yönelik düşmanlık ve nefret söylemleri ile sosyal medyada milyonlarca insan tarafından takip edilen Tate, geçtiğimiz günlerde Romanya’da gözaltına alındı. Sosyal medya fenomeni “insan kaçakçılığı,” “organize suç” ve “tecavüz” suçlamaları ile karşı karşıya! İşte bu sıra dışı gelişme, Tate’i ve “internetteki kadın düşmanlığını” bir kez daha gündeme getirdi. Bazı uzmanlar, son dönemde kadın düşmanlığı konusunda oldukça ilginç verilerin ortaya çıktığını ifade ediyor. Detaylara birlikte bakalım…
İngiliz-Amerikan sosyal medya fenomeni Andrew Tate, son dönemde internetteki en “ünlü” kadın düşmanı!
Paylaşımları, açıklamaları ve videoları ise milyonlarca, hatta milyarlarca insan tarafından takip ediliyor. Tate’in paylaşımlarının merkezinde ise elbette kadın düşmanlığı var! Hatta Tate’in, normal bir insan tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan düşünceleri ve paylaşımları nedeniyle Facebook, İnstagram, YouTube ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında yasaklı olduğu biliniyor!
Andrew Tate geçtiğimiz günlerde Romanya’da gözaltına alındı!
Sosyal medya fenomenine yöneltilen suçlamalar ise hayli ağır. Tate’in önümüzdeki günlerde insan kaçakçılığı, organize suç ve tecavüz suçlamalarıyla mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Tate’in gözaltına alınması, son dönemde internette yükselişe geçen “kadın düşmanlığı” trendinin bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Bazı uzmanlara göre Tate, temsil ettiği bazı şeyler bakımından ciddiye alınması gereken dikkat çekici bir vaka.
Uzmanlar, kadın düşmanlığının son dönemde “genç erkekler” arasında popüler hale geldiğini belirtiyor
Bu sıra dışı durumu, Tate’in takipçilerine bakarak da tespit etmek mümkün. Bununla birlikte kadın düşmanlığının, genç erkekler arasında yaşlı erkeklere kıyasla daha yaygın olduğunu ortaya koyan çalışmalar da var. Örneğin İngiltere’deki eğitimciler, Andrew Tate “hayranı” öğrencilerin sayısında her geçen gün bir artış yaşandığını ifade ediyor. Pek çok uzmana göre asıl endişe verici olan şey de bu, Andrew Tate gibi figürlerin çok sayıda genç erkeği etkilemesi! Peki, Tate nasıl oldu da internetteki kadın düşmanlığının sembol ismi haline geldi? Uzmanların bu konu hakkında dikkat çeken bazı görüşleri var.
Tate’i kadın düşmanlığının sembolü haline getiren şey insanlardaki “ilgi görme” arzusu!
İnternet topluluklarındaki kadın düşmanlığını araştıran yazar Sophia Smith Galer, internette kadın düşmanı içerikler üreten tek ismin Andrew Tate olmadığını dile getiriyor. Yani internette kadın düşmanlığı temalı içeriklerle karşılaşmak ne yazık ki sıradan bir durum. Galer internette, kadınlara yönelik nefret ve düşmanlık söyleminin pandemi döneminde arttığını ancak internetin ilk ortaya çıktığı andan itibaren bu içeriklerin internette yer aldığını ifade ediyor. Öyleyse kadın düşmanlığına yönelik onlarca içerik ve kendisini kadın düşmanı olarak tanımlayan onlarca içerik üreticisi varken, neden Andrew Tate, internetteki kadın düşmanlığının sembol ismi haline geldi?
Sosyoloji profesörü Frank Furedi’ye göre Tate’i bir sembol haline getiren şey, insanlardaki ilgi görme arzusu! Furedi, milyonlarca insanın interneti özellikle de sosyal medyayı bir “ses bulma” ve “ilgi görme” aracı olarak kullandığını ifade ediyor. Bununla birlikte insanların pek çok çoğu, ilgi görme ihtiyaçlarını “nefret ve düşmanlık” söylemleri ile daha kolay bir şekilde giderebileceğini düşüyor. Çünkü bu tarz söylemler internette daha fazla dikkat çekiyor. İlgi görme ve tanınma arzularını gidermek ve kendilerine yeni bir ses bulmak isteyen sosyal medya kullanıcıları ise Tate’in önderliğinde birleşiyor!
İnternetteki sorunlar, internet dışındaki sorunların belirtisi!
Uzmanlara göre Tate’in kimliği üzerinden vücut bulan ve son dönemde giderek artan kadın düşmanlığını, yalnızca internete özgü bir sorun olarak kabul etmek doğru değil. Çünkü internetteki bu sorun, gerçek hayatta var olduğu için internete taşınıyor! Furedi konuyla ilgili olarak, “Özellikle genç erkeklerin internet dışındaki yaşamlarına da dokunmak gerekir.” ifadelerini kullanıyor.
Öte yandan pek çok uzman, internetteki kadın düşmanlığına yönelik mücadelede özellikle sosyal medya platformlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade ediyor. Sosyal medya platformlarının, “moderasyona” daha fazla kaynak ayırması gerektiği ve kadın düşmanlığını önlemeye yönelik daha kararlı hamleler yapması gerektiği ifade ediliyor.
Kaynak: 1