Yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin yasal bir şekilde ticaret yapabilmeleri için şirket kurmaları gerekmektedir. Hem ülkemizde hem de yurt dışında şirket kurmak mümkündür. ABD, doların çok değerli olması ve ülkenin ekonomik açıdan güçlü olması nedeniyle, şirket kurmak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Amerika’da şirket kurmak, iş kurmak, yatırım veya ticaret yapmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Sizler için Amerika’da nasıl şirket açılır, Amerika’da şirket kurmak zor mu ve Amerika’da şirket kurmanın maliyeti nedir gibi merak edilen pek çok konuyu detaylı bir şekilde bu listede derledik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yeni Başlayanlar İçin: Etsy Nedir, Nasıl Satış Yapılır?”
Amerika’da şirket kurmak için atılması gereken adımlar
Amerika Birleşik Devletleri’nin sağladığı avantajlar ve doların değeri nedeniyle pek çok kişi burada şirket kurmak istiyor. Peki adım adım Amerika’da şirket nasıl açılır_
1. Şirketin adını seçin
ABD’de şirket kurmanın ilk adımı şirketin adını belirlemektir. Şirketinizin adı yaptığınız işle alakalı olmak zorunda değildir. Fakat kullanmak istediğiniz şirket adı, diğer şirketlerden ayırt edici olmalıdır. İnternetten seçmek istediğiniz şirket adının kimseye ait olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancak bu kesin bir şekilde bağlayıcı değildir. Yani, kullanılacak olan şirket adının doğru ve eşsiz bir şekilde seçilmesi, şirketi kuracak olan kişinin sorumluluğundadır.
2. Şirket türünü belirleyin
ABD’de şirket kurmak isterseniz, karşınıza üç tane şirket türü çıkacaktır. Bunlar; S veya C Corporation (anonim şirket), Limited şirket ve şahıs şirketidir.
Şahıs şirketi (Sole Proprietorship)
Şahıs şirketleri, bireysel gelir üzerinden vergilendirmeleri ve yasal düzenlemelerdeki esnekliği sayesinde en çok tercih edilen şirket türüdür. Bu şirket türünü seçmiş olan küçük işletmeler, ilerleyen zaman içinde bu şirket türünde kalmayı seçebilirler ya da Limited veya anonim şirkete dönüşebilirler.
Anonim şirketi (Corporation)
Anonim şirketler, şirket sahiplerinden ayrı bir şekilde yasal bir varlık olarak ele alınır. ABD yasasına göre anonim şirketler, halkın sahip olduğu pek çok sorumluluğa ve hakka sahiptir. Örneğin bu şirketler, para ödeyebilir, sözleşme yapabilir, borç alabilir ve dava açabilir, hatta davalı bile olabilir. Bununla birlikte vergi ödemesi de gerekir. İki tür anonim şirket bulunmaktadır:
- C Corporation: Bu tür anonim şirketi, şirket sahiplerinden bağımsız bir şekilde görülür. Yani şirket sahipleri kendi gelirlerine göre vergilerini öderler. C Corporation, hem şirket hem kişisel gelirlere göre vergilendirilir. Burada çifte vergilendirme durumu mevcuttur.
- S Corporation: Bu şirket türünde, şirket ve hissedarlar ayrı ayrı vergi ödemez. Şirketin gelirleri ve alınan maaşlar birleştirilerek vergi olarak ödenir. S Corporation, en fazla 100 hissedarı olan küçük işletmeler tarafından kullanılabilir.
Limited şirketi (LLC)
Limited şirketleri, birçok ortaktan oluşur ve bu ortakların sorumlulukları sınırlıdır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; şirket sahibi ve ortaklar, şahsi olarak şirketin yükümlülük ve borçlarından sorumlu değildir. Şirket iflas ettiği takdirde kişiler sadece yatırım yaptığı miktarı kaybederler. Ayrıca şirketin sahipleri ve şirketin ortakları kişisel olarak vergilendirilirler.
3. Şirketin kurulacağı eyaleti belirleyin
Şirketin adı ve türü seçildikten sonra hangi eyalette kurulacağını belirlemek gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her eyaletin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Şirketinizi kuracağınız eyaleti seçerken bazı faktörlere dikkat etmeniz gerekir. Bu faktörler; eyaletin yatırımcıya sağladığı avantajlar, genel giderler, ulaşım kolaylığı, şirket kurulum ücreti ve vergidir. Amerika’da şirket kurmak isteyenlerin avantajlı olacağı bazı eyaletler vardır. Bunlar Wyoming, Delaware ve Nevada’dır.
Wyoming
Wyoming eyaletinde bayilik (franchise) vergisi, ticari gelir vergisi ve eyalet gelir vergisi yoktur. Bununla birlikte eyaletteki mülkiyet vergileri oldukça düşüktür. Bu nedenle Amerika’da şirket kurmak isteyenler için Wyoming eyaleti oldukça iyi bir seçimdir.
Delaware
Amerika’daki şirketlerin büyük bir çoğunluğu Delaware’da bulunmaktadır. Delaware’da satış vergisi ve eyalet vergisi yoktur. Ayrıca eyaletteki yasalar ve düzenlemeler şirketler için çok caziptir.
Nevada
Tam bir iş dostu olan Nevada eyaleti, şirketlerin lehine olan bir vergi oranına sahiptir. Bununla birlikte eyalette kurumsal gelir vergisi ve bayilik (franchise) vergisi yoktur. Ayrıca eyaletteki düşük yaşam maliyeti, işletmeler ve çalışanlar için oldukça elverişlidir.
4. Şirket yetkilisini (registered agent) belirleyin
Registered agent, Amerika’da şirket kurmak isteyenler için oldukça önemli bir adımdır. Registered agent, şirketin eyaletten gelebilecek tebligat ve ihbar gibi şeyleri şirket adına teslim almaya yetkisi olan kişidir. Registered agent olmak için bazı gereklilikler vardır:
- 18 yaşında veya daha büyük olmak
- Çalışma saatlerinde şirkette bulunmak
- Şirketin fiziksel olarak bulunduğu eyalette ikamet etmek
5. Şirketi tescil ettirin / lisanslarınızı alın
Şirketin tescili, faks yoluyla ya da şirketin kurulacağı eyalette internet üzerinden yapılabilir. Bu işlem sayesinde şirket kuruluş sertifikası eyalete kaydedilir. Bu aşamada şirketiniz için Gelirler İdaresi’nden (IRS) bir İşveren Kimlik Numarası (EIN) almanız gerekecektir. EIN’i online olarak veya posta yoluyla alabilirsiniz. Bu konuda daha çok bilgi almak için şirket kurmak istediğiniz eyaletin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca eyaletin resmi web sitesinden ilgili bölüme ulaşarak şirketinizin tescilini yapabilirsiniz. Öte yandan şirketinizin niteliğine bağlı olarak, çeşitli lisanslar ve izinler almanız gerekebilir. Bunlar izin ve lisanslar arasında işletme lisansları, mesleki lisanslar ve bölgesel lisanslar, sağlık ve güvenlik düzenlemeleriyle ilgili izinler sayılabilir. Ancak her aşamada olduğu gibi izin ve lisans süreçleri de şirketinizi kurmayı planladığınız eyalete ve kuracağınız işletme türüne göre değişim gösteriyor.
6. İlk kuruluş toplantısını gerçekleştirin
Şirket tescili ardından ilk kuruluş toplantısı yapılmalıdır. Bu toplantıda şirketi kuran kişi, şirketin yönetim kurulu üyelerini belirler ve böylece şirket kurulmuş olur. Şirketin yönetim kurulu üyeleri belirlendikten sonra şirketin yönetimi, yönetim kurulu üyelerine geçer. Bu noktadan sonra yönetim kurulu üyeleri, şirketin yönetim biçimi ile ilgili olarak hazırlanmış olan tüzüğü onaylarlar ve şirketin hisselerini talep eden kişilere gönderirler. Bu toplantı, yönetim kurulunu, yönetim dokümanlarını ve şirketin sahipliğini belirler ve onaylar. İlk kuruluş toplantısı yapılmadığı sürece şirket sahipliğinin kimlerde olduğu belirlenemez.
Amerika’da online şirket açmak
Amerika Birleşik Devletleri’nin pek çok eyaletinde online olarak şirket açmak mümkün değildir. Fakat bazı eyaletlerde şirket açmayı basitleştiren yasalar vardır. Delaware eyaleti “registered agent” adı verilen, sizin tarafından yetkilendirilmiş kişi veya kurumlar aracılığıyla şirketinizi online olarak açabilmenize olarak tanır. Bu yetkili kişi veya kurumlar, size evrak hazırlamada yardımcı olur ve başvuru yapar.
Amerika’da şirket kurmanın maliyeti nedir?
ABD’de şirket kurmak için harcayacağınız tutar, kurmak istediğiniz şirket türüne ve şirketinizi kuracağınız eyalete göre değişmektedir. Fakat işletme kaydı için 50 ile 2.000 dolar arasında bir harcama gerekir.
ABD’de şirket kurmak için gerekli olan vizeler
ABD’de şirket kurmak için sahip olduğunuz sermayeyi ve nitelikleri göz önüne alarak, başvurabileceğiniz farklı vize ve programları bulunmaktadır. Bu vizeler ve programlar; L1 Şirket İçi Transfer Vizesi, EB5 Göçmen Yatırımcı Programı, E1 Tüccar Vizesi ve E2 Yatırımcı Vizesi’dir.