Bilimle ilgili gelişmeler bizi diğer gelişmelere kıyasla biraz daha mutlu ediyor, umut veriyor. Gördüğümüz desteklenmeyen bilim projeleri, öğrencilerin yaptığı projelerin hak ettiği değeri görmemesi haberlerine alışmışken Alp Onur ve Mustafa Yorulmaz’ın alzheimer hastalarının takip edilmesi ve kaybolmaması için geliştirdikleri cihaz hepimizi umutlandırdı.
1. Alp Onur ve Mustafa Yorulmaz farklı liselerde okuyan lise öğrencileri.
Mustafa Yorulmaz, çocukluğunda çok hareketli olduğu için doktorlar bilgisayarla uğraşmasını söylemişler ve o da 5 yaşından beri bilgisayar kullanıyor.
2. Yaz tatilini değerlendirmek için katıldıkları girişimcilik kampında tanışıyorlar ve birlikte ‘GPS Tabanlı Mobil Takip Sistemi’ yapmaya karar veriyorlar.
3. Looky adını verdikleri bu takip sistemini, yön duygularını kaybeden alzheimer hastalarının hayatlarını kolaylaştırabilmek için yapmak istemişler.
Alp Onur, otobüste cüzdanını çaldırdıktan sonra kaybolan eşyaların üzerinde herhangi bir takip cihazı olsaydı rahatlıklar bulunabilirdi diye düşündü. Daha sonra fikrin alzheimer hastaları için çok faydalı olabileceğine karar verdiler.
4. Cihaz yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Bora Çıbıkçı’nın alzheimer olan bir akrabası üzerinde 73 gün test edildi.
Bu çalışma sürecinde ekipte olan Bora Çıbıkçı da çalışmalarda aktif olarak rol aldı. Ayrıca hazırlık aşamasında birçok alzheimer hastasıyla röportaj yaptı ve böyle bir ürünün faydalı olup olmayacağı araştırıldı.
5. Geliştirdikleri bu cihaz GPS tabanlı ve bir sim kart ile çalışıyor. GPS mümkün olmadığında ise inDoor teknolojisiyle çalışıyor.
Mobil uygulama sayesinde telefonunuza cihazı tanıtıyorsunuz ve bir menzil belirleyebiliyorsunuz. Cihaz o mesafe dışına çıktığında size uyarı geliyor.
6. S.O.S çağrılarıyla hasta ve yakınları arasındaki iletişimi sağlıyor.
7. Alp Onur henüz 17 yaşında olmasına rağmen geçen yıl Lookater adındaki girişimini kurdu. Ekip arkadaşlarıyla Looky’i kaybolan eşyalar, çocuklar ve evcil hayvanlar için de geliştirmeyi hedefliyorlar.
8. Yaptıkları proje ile dünyaca ünlü bir etkinlikte Türkiye Geneli Girişimcilik Yarışması İmpact Hub’da Türkiye 1.si oldular.
Dünyada benzeri birçok çalışma olsa da bu proje sosyal yanıyla fark yaratıyor. Direkt olarak alzheimer hastaları için geliştirilmesi projenin en büyük farkı. Ayrıca yarışmaya katılan tek liseli grup oldular. Yatırımcılardan ve okullarından cihazı geliştirebilmek için destek aldılar. Projelerini Prag’daki, ‘Erasmus Student and Alumnı Assocıatıon’a’ gönderdiler ve eğitime hak kazandılar.
Kurdukları girişim olan Lookater’ın web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.