Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde bu yıl 56’ncısı düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, festival başlamadan aylar öncesinden bile konuşulmaya başlamıştı. 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde, ulusal ve uluslararası kategorilerde uzun metrajlı filmler, kısa metrajlı filmler ve belgeseller yarışacak. Peki bu büyük festivalde hangi adaylar yarışacak dersiniz, gelin birlikte bakalım.
Uluslararası uzun metrajlı filmler epey iddialı
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak olan 10 film arasından sıyrılıp birinci seçilen film, 65 bin TL ödül alacak. “Goodbye Lenin” ve “Me and Kamiski” adlı filmleriyle kayda değer başarılara imza atmış ünlü Alman yönetmen Wolfgang Becker’in başkanlığındaki jüride İzlandalı Sinemacı Runar Runarsson, Hollandalı Oyuncu Johanna ter Steege, Polonyalı Yapımcı Ewa Puszczynska ve Busan Film Festivali’nin yönetmeni Jay Jeon gibi önemli isimler var.
Uluslararası uzun metrajlı filmler kategorisinde yarışacak filmler:
1. Işık, Daha Fazla Işık (Let There Be Light)
Slovak Yönetmen Marko Škop’a ait olan film, Karlovy Vary Film Festivali’nde Ekümenik Jüri Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü almaya hak kazanmıştı. Film, ismini ünlü Alman Yazar Goethe’nin ölmeden önce dışarıyı görmek için yardımcısına panjuru açması için söylediği “ışık, daha fazla ışık” sözünden alıyor. Drama türündeki 2017 yapımı bu film, trafik kazasında ölümden dönen bir ateistin Hristiyan olmasını anlatıyor.
2. Geriye Kalanlar (Those Who Remained)
Macar Yönetmen Barnabás Tóth’un Zsuzsa F. Várkonyi’nin romanından uyarlanan bu film, 2020’de Oscar aday adayı olarak Macarların göğsünü kabartıyor. Lirik anlatıya sahip olan drama türündeki Geriye Kalanlar, aynı zamanda 92. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film dalında Macaristan’ı temsil edecek. IMDb’den 7,7 puan alan film, 16 yaşındaki genç kızla orta yaşlı bir doktorun 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Budapeşte’de kaldıkları kampta savaşta kaybettikleri ailelerinin yasını tutmalarını anlatıyor.
3. Zaman Her Şeyi Siler (They Say Nothing Stays The Same)
Japon sinemasının öne çıkan oyuncularından Joe Odagiri, 10 yıl sonra bu filmle ikinci kez yönetmenlik koltuğuna oturuyor. Prömiyeri Venedik Film Festivali’nde yapılan filmin sinematografisi ise Christopher Doyle imzasını taşıyor. Konusu, dağ evinde yaşayıp insanları nehrin öbür tarafına geçirerek geçimini sağlayan Toichi adlı karakterin bir gün bir kızla tanışmasından sonra hayatının değişmesini ele alıyor. Belki ilk bakışta klasik gelebilir ama They Say Nothing Stays The Same’in önemli bir hayran kitlesi var.
4. Çocuklar (Beware of Children)
Norveçli Yönetmen Dag J. Haugerud’un filmi Beware of Children, Venedik’te Kuir Aslan’a aday olmuştu. Beş psikotik çocuğun bir şoförü öldürüp kaçmasından sonra onun anısına Anma Günü düzenlemelerini konu edinen film, çocukluk hakkında beyin yakıcı fikirler öne süreceğe benziyor.
5. Şirin’in Kalesi (Castle of Dreams)
Festivallerin olmazsa olmazı İran filmlerinden Castle of Dreams, ülkenin önde gelen yönetmenlerinden Reza Mirkarimi imzasını taşıyor. Film, Fajr’da En İyi Senaryo Ödülü, Şangay’da En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanarak ne kadar iddialı olduğunu kanıtladı bile. Senaryosu kurnazca yazılmış olan Castle of Dreams, babalığı ve babalığın gerektirdiği sorumlulukları anlatıyor.
6. Üç Yaz (Three Summers)
Brezilya sinemasının önemli oyuncularından Regina Casé’yi başrolde oynadığı film, romantik komedi türünde. Filmi Avustralyalı Komedyen Ben Elton yazıp yönetti.
7. Yalnızca Hayvanlar (Only The Animals)
İki ayrı dünyanın ilginç bir şekilde bir araya gelişini anlatan filmin yönetmeni, Fransız Dominik Moll. Only The Animals, aynı zamanda Venedik Film Festivali’nde de yarışmıştı. Bakalım Altın Portakal’dan tam not alabilecek mi?
8. Nil’in Meryem’i (Our Lady of the Nile)
Afgan asıllı Fransız Yazar ve Yönetmen Atiq Rahimi’nin Toronto’da gösterilen Our Lady of the Nile filmi, bu kez Altın Portakal film festivalinde yarışacak. Scholastique Mukasonga’nın romanından uyarlanan yapım, Katolik yatılı okulda öğrenim gören elit genç kızlar üzerinden din ve sosyal sınıf farkı gibi kavramları mercek altına alıyor.
9. Bir Oğul (A Son)
Guillermo Martínez’in romanından uyarlanan bu gerilim filmini, Sebastián Schindel yönetti. Film, daha önce tiyatrolarda da sahnelenmişti.
10. Diana B’nin Hatıra Defteri (The Diary Of Diana B)
Bir zamanlar Yugoslavya topraklarında hüküm süren Ustaşlık (faşist bir akım) üzerine eğilen The Diary Of Diana B, siyah beyaz görüntülerle bizi eskilere götürüyor. Hırvat Belgeselci Dana Budisavljević’in yönettiği filmin senaryosu 2. Dünya Savaşı’nda tutulan bir günlükten yola çıkılarak yazıldı.
Ulusal uzun metrajlı filmler de yabancı filmlerden geri kalmıyor. Ulusal uzun metrajlı filmlerde yarışacak filmler:
Başkanlığını Zeki Demirkubuz’un yapacağı jüride Mert Fırat, Şebnem Bozoklu, Emre Erkmen ve Latife Tekin gibi Türk sinemasının önde gelen isimleri yer alıyor. 14 kategoride yarışacak olan 10 filmin birincisine 250 bin TL ödül verilecek. Diğer kategorilerle birlikte, toplam 720 bin TL ulusal uzun metrajlı filmlere ayrıldı.
1. Aşk, Büyü, vs.
Daha önce Sofra Sırları filmiyle karşımıza çıkan Ümit Ünal, bu kez “Aşk, Büyü vs.”nin koltuğuna geçti. Dram türündeki bu filmde, yıllar önce tanışan iki kadının seneler sonra birlikte yaptıkları yolculuk üzerinden hayatlarında gelişen değişiklikler anlatılıyor.
2. Bilmemek
Leyla Yılmaz’ın yönettiği bu dram filminde, bozuk ilişkilere sahip bir ailenin ergen çocuğunun, okul arkadaşları tarafından eşcinsel damgasıyla dalga geçilmesi üzerine evden kaçması anlatılıyor.
3. Bina
Orçun Behram’ın yönettiği distopik bir Türkiye’de geçen “Bina” adlı korku filmi, hükümetin vatandaşları kontrol etme mekanizmasını ele alıyor.
4. Bozkır
Yönetmenliğini ve senaristliğini Ali Özel’in gerçekleştirdiği Bozkır filminin konusu ise şöyle: Devam etmekte olan baraj çalışması köyün tahliyesini gerektirir. Evi ve karısının bahçedeki mezarı etrafında münzevi bir hayat sürmekte olan Ahmet ise, yeğenlerinin ısrarlarına rağmen köyden taşınmaya yanaşmaz. Amcalarını ikna edemeyen yeğenleri, Ahmet’i ikna etmesi için yıllardır görüşmediği oğlu Harun’u köye gelmeye razı ederler. Fakat annesinin ölümünde babasının ihmali olduğunu düşünen Harun’un uzun zaman sonra babasıyla bir araya gelişi sorunsuz olmayacaktır. Harun annesini sular altında bırakmak istememektedir ve mezarın taşınmasını talep eder. Ahmet’inse yeni bir vicdani yükümlülüğü kaldıracak gücü yoktur. Baraj hızla dolmakta ve zaman daralırken, baba oğul da hem kendileriyle hem geçmişiyle hesaplaşma yaşarlar.
5. Ceviz Ağacı
Faysal Soysal’ın yönettiği Ceviz Ağacı, şimdilik festivallerde karşımıza çıksa da, önümüzdeki aylarda vizyona girebilir. Ünlü Şair Necip Fazıl Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak” adlı oyununa da gönderme yapan film, Anadolu’da görev yapan bir edebiyat öğretmeninin yaşadıkları üzerinden adalet kavramına vurgu yapıyor.
6. Kronoloji
Mutlu gibi görünen Hakan ve Nihal çiftinin, Nihal’in kaybolmasından sonra ilişkiyle ilgili esas gerçeklerle yüzleşmesini anlatan “Kronoloji”nin yönetmenliğini Ali Aydın üstleniyor.
7. Küçük Şeyler
“Babamın Kanatları” adlı ödüllü filmin yönetmeni Kıvanç Sezer’in yine yönetmenlik koltuğuna oturduğu “Küçük Şeyler” adlı film, beyaz yakalı hayat süren bir çiftin yaşadıkları sıkıntılara eğiliyor.
8. Omar ve Biz
Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır’ın birlikte yönettiği yönettiği bu dram filmi, emekli bir komutanın göçmen komşularıyla arasındaki ilişki üzerinden ön yargılarla yüzleşmeyi anlatıyor.
9. Soluk
Özkan Yılmaz’ın yönettiği “Soluk”, birbirinden tamamıyla zıt üç karakterin hayata tutunmaya çabalarını anlatıyor.
10. Topal Şükran’ın Maceraları
Onur Ünlü’nün yönettiği bu dram filminde başrolde Demet Evgar yer alıyor. Evgar, küçükken geçirdiği kaza sonrasında sakat kalıp insanlarla bağ kurarak hayata tutunmaya çalışan bir karaktere hayat veriyor.
Belgesel kategorisinde de Altın Portakal için yarışacaklar
Festivalde Ulusal Belgesel Filmleri Yarışması kapsamında 7 eser yarışacak. 28-30 Ekim’de gerçekleştirilecek olan etkinlikte seçilen üç projeye 90 bin TL ödül verilecek.
Ulusal belgesel kategorisinde ise şu filmler yarışacak:
- Ali Arif Ersen: Mr Wink / Selin Şenköken
- Acı Tatlı / Didem Şahin
- Ertil, Komplikasyonlar Mütehassısı / Yasemin Akıncı
- Bekleyiş / Aslı Akdağ ve Banu Sıvacı
- Anne: Sınırı Geçtin / İlham Bakır
- Kim Mihri / Berna Gençalp
- Rüzgar Tayı / Sidar İnan Erçelik
Ulusal kısa film kategorisindeki birbirinden değerli filmler de oylamaya sunulanlar arasında
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması’nın ön jürisinde yer alan Nazlı Elif Durlu, Senem Erdine ve Nehir Tuna, 250 film arasından festivalde yarışacak 15 filmi seçti. Festivalde bu kategorinin ana jürisinde ise Afife Jale ödüllü Oyuncu Tuğçe Altuğ, Berlinale Koordinatörü Wilhelm Faber ile Altın Portakal ve Cannes’da ödül kazanan Rezan Yeşilbaş yer alacak. En iyi film 20 bin TL ödülü almaya hak kazanırken, jüri özel ödülüne sahip olan film ise 10 bin TL alacak.
Ulusal kısa film yarışmasında yarışacak filmler ise şöyle:
- Ablam / Burcu Aykar
- Ah! Asuman / Ümit Kıvanç
- Aylin / Ozan Yoleri
- Ben Değilim / Cenkay Kılıç
- Bugün Ölmek İstemiyorum / Onur Sefer
- Duyuyor Musun Anne / Tuna Kaptan
- Günlerin Ardından / Ferit Karol
- Lupus / Gökhan İpekhan
- Mavi Arabam / Deniz Dirin
- Orada / Zeynep Köprülü
- Öğle Arası / Demet Derelioğlu Aran
- Siyah Güneş / Arda Çiltepe
- Taş / Alican Yücesoy
- Yabancı / Damla Kırkalı
- Yağmur Olup Şehre Düşüyorum / Kasım Ördek
Festival kapsamında Antalya Film Forumu Ödülleri de dağıtılacak
Antalya Film Forumu Ödülleri, Cannes’da network imkanı edinmeleri için sinemacıları teşvik etmeye bu yıl da devam ediyor. Bu yıl 6’ncısı yapılacak olan ödül töreninde dört kategoriye toplamda 530 bin TL ödül dağıtılacak. Para ödülünün yanı sıra, yan ödüller de verilecek.
Antalya Film Forum’un Uzun Metraj Kurmaca Pitching Platformu kategorisinde yarışacak aday listesi ise şöyle:
- 95 Yazı / İnan Temelkuran
- Buhar / Ramin Matin
- Buradayım, İyiyim / Emine Emel Balcı
- Cemal / Mehmet Emin Timur
- Karanlıkta Islık Çalanlar / Pınar Yorgancıoğlu
- Kız Kardeşlerin Masalı / Nazlı Eda Noyan
- Köpekle Kurt Arasında / Murat Düzgünoğlu
- Kumbara / Ferit Karol
- Papaz Büyüsü / Kenan Kavut
- Son Celse / Ümran Safter