Doğada bazı madenlerden çok, bazılarından ise az bulunur. Hal böyle olunca az bulunan madenler, doğada çok bulunan madenlere göre daha kıymetlidir. Altın ve gümüş, kıymetli madenlere verilebilecek en iyi örneklerden bazılarıdır. Altın, binlerce yıl öncesinden günümüze kadar en değerli madenlerden biri olmuştur. Sizler için altın madeni nedir, altın nasıl oluşur ve altın nereden çıkarılır detaylıca anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yatırımcıların Dikkatine: Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir? Altın Neye Göre Artar?”
Altın nedir?
Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan elementtir. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların ilkçağlardan beri ilgisini çekmiştir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz. Bir başka özelliği de saf haldeyken çok yumuşak olmasıdır; bu nedenle kolayca dövülerek biçimlendirilebilir.
Altın nedir anladığımıza göre altın nasıl oluşur ve altın nereden çıkarılır bakalım.
Altın nasıl oluşur?
Magma çok sıcak ve eriyik bir alandır. Bu eriyik alanda onlarca farklı bileşenle birlikte altın bulunur. Magmada önce patlamalar olur ve basınç düşmeleri yaşanır. Ardından depremler olur ve o eriyik maddeler zaman içinde yüzeye çıkar. Bu maddeler yüzeye yaklaştıkça soğuyup katı hale gelir.
Günümüzde altın madenleri yerin çok altındadır. Fakat bazen deprem gibi doğa olayları nedeniyle bazı altın madenleri yüzeye yakın olur. Geçmişte yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda altın bulmak mümkündü. Ancak insanlar yüzyıllar boyunca altına hücum ettikleri için artık yüzeyde altın bulunmaz. Bu yüzden son teknoloji cihazlar sayesinde özel altın madenleri oluşturulur ve kayaçlar arasına gizlenmiş olan altınlar bulunur.
Şimdi altın madeni nasıl bulunur ve altın nereden çıkarılır anlatalım.
Altın madeni nasıl bulunur ve altın nereden çıkarılır?
Neredeyse dünyanın her yerinde altın vardır. Ancak bazı yerlerde az bulunurken, bazı yerlerde çoktur. Bu konuda uzman kişiler; toprağın rengini ve değerlerini, çevredeki bitki örtüsünü ve birçok farklı bilgiyi değerlendirip altın yoğunluğunu keşfederler. Toprakta demir çoksa, altın da çok olur.
Altın, magmanın zamanla katmanlaşması sonucunda toprağın belirli katmanları arasında oluşur. Dere yataklarında da rüzgar ve suyun etkisiyle oluşabilir. Altın, diğer maddelerin arasında olduğundan ayrıştırma tekniğiyle ortaya çıkarılır. Madenlerde toprak ve katman kazılır ve altın yatağı bulunur. Bazı durumlarda ise kepçelerle büyük kaya parçaları koparılır, mikserlerde öğütülür ve elenerek altın ortaya çıkarılır.
Öğütme sonucunda küçük parçalara ayrılan cevherler, liç tanklarına aktarılır. Liç tanklarının içinde sodyum siyanür ve hafif oksitleyici çözeltiler bulunur. Siyanürlü uygulama sayesinde en küçük altın tanecikleri ortaya çıkarılır. Siyanür uygulaması altın kalitesinin düşük olduğu durumlarda kullanılır.
Farklı renklerde altın nasıl yapılır?
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi altının doğal rengi sarıdır. Ancak hepimizin bildiği üzere beyaz ve pembe altın vardır. Peki bu renk değiştirme işlemi nasıl yapılır? Hemen anlatalım. Altını beyazlaştırmak için nikel ve platin ile karıştırmak gerekir. Altının pembe olması için ise bakırla karıştırılır.
Dünyada en çok altın üreten ülkeler
2006 yılına kadar Güney Afrika dünyanın en büyük altın üreticisiydi. 1960’ların sonları ve 1970’lerin başlarında hiçbir ülke Güney Afrika’nın en yüksek üretim döneminin ölçeğine yaklaşamamıştır. 2007’de diğer ülkelerde artan üretim ve Güney Afrika’daki üretimin azalması ile Çin en büyük üretici konumuna geçmiştir.
Aşağıdaki liste, 2018 itibarıyla altın üretimine göre ülkelerin listesidir.
- Çin – 404 ton
- Avustralya – 319 ton
- Rusya – 297 ton
- ABD – 222 ton
- Kanada – 188 ton
- Peru – 158 ton
- Endonezya – 137 ton
- Gana – 130 ton
- Güney Afrika – 130 ton
- Meksika – 115 ton
- Brezilya – 97 ton
- Özbekistan – 92 ton
- Sudan – 77 ton
- Papua Yeni Gine – 69 ton
- Kazakistan – 68 ton
Türkiye’deki altın madenleri
Altın en çok hangi şehirde çıkarılır sorusunda Türkiye içinde cevap verelim. Türkiye’de en çok altın çıkarılan şehir Uşak’tır. Türkiye’deki altın madenleri; Ege, Doğu Karadeniz, İç Ege ile Doğu Anadolu’da yoğunluktadır. Aktif madenlerde çıkarılan Altın için ortalama 0,6-12,65 gram/ton cevher tenörü bulunmaktadır. Ülke topraklarında işletilebilir altın rezervinin 1000 ton, jeolojik yapı ve altın oluşum modellerine bağlı potansiyelin 6000-7000 ton olduğu tahmin edilmektedir. Aşağıda üretim miktarı belli olan bazı madenlerin listesini verdik. Fakat Türkiye’de, aşağıda belirttiğimizden daha fazla altın madeni vardır.
- Uşak – Kışladağ altın madeni – 13 ton
- Erzincan – Çöpler altın madeni – 6.5 ton
- Ordu – Altıntepe madencilik – 4.8 ton
- İzmir – Efemçukuru altın madeni – 4 ton
- Balıkesir – İvrindi altın madeni – 2.8 ton
- Çanakkale – Lapseki altın madeni – 1.3 ton