Bitkilerle ilgilenmek özellikle şehirde yaşayanlar için oldukça zor ve zahmetli olabiliyor. Bu noktada akla ilk gelenler bakımı kolay bitkiler oluyor. Aloe veranin çiçeği yani aloe vera bitkisi de bakımı oldukça kolay olan bitkilerden biri. Ayrıca yapraklarında bulunan jel yapı cilt bakımından saç bakımına pek çok alanda kullanılabiliyor. İsterseniz hem bakımı kolay hem de oldukça faydalı olan aloe vera çiçeği hakkında daha fazla bilgi edinelim…
Aloe vera bitkisi nedir?
Binlerce yıldır çeşitli sağlık koşullarını tedavi etmek için kullanılan tıbbi bir bitkidir. Asphodelaceae familyasından tıbbi amaçlarla kullanılan bir sarısabır türü olan aloe vera bitkisi, yeşil yapraklar ve içinde bulunan jellerden oluşuyor.
Aloe vera bitkisinin faydaları neler?
Eski zamanlarda tıbbi amaçla kullanılan aloe veranın pek çok faydası bulunuyor. Bu nedenle birçok kozmetik ya da cilt bakım ürününün içeriğinde de aloe vera bulunuyor. İşte aloe veranın faydaları…
-Yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar
-Güneş yanıklarına iyi gelir, aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarından korur
-Diş plağını azaltır
-Saçların nemini geri kazanmasına yardımcı olur
-Saçlarda kepek oluşumunu önler
-Kırışıklıkların oluşmasını önlerken yaşlılık belirtileriyle savaşır
-Egzama, sedef ve sivilce oluşumu gibi cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olur
-Mide rahatsızlıklarına ve kabızlığa iyi gelir
Aloe vera bitkisi nasıl yetiştirilir?
Bahçede ya da saksıda kolayca yetiştirilebilen bu bitki, sık sık yeni filizler verir. Bu yüzden çoğaltılması oldukça kolaydır. Bol güneş ister ancak oda sıcaklığının çok yüksek olmaması gerekir. İlkbaharda canlanan ve daha hızlı büyüyen aloe vera hafif esinti sever. 10 derecenin altındaki soğuk ortamlarda tutulmaması gerekir. Toprak değişimi yılda 1 kez bahar aylarında yapılabilir. Yazın toprak kontrol edilerek hafta bir veya iki defa, kışın ise 10 günde bir sulanabilir. Yaz aylarında direkt güneş altında bırakılırsa kuruyabilir. Bu yüzden genellikle pencere arkasından bol güneş alması sağlanmalıdır.
Aloe veranın yaprakları nasıl alınır?
İçinde jel olan bitkinin yapraklarını almak oldukça kolaydır. Ancak bu işlem için aloe veranın olgunlaşmış en az 1-2 yaşında olmasına dikkat edilmeli. Özellikle bitkinin en dış kısmındaki olgunlaşmış yapraklar kesim için en uygun olanlardır. Yaprak mümkün olduğunda gövdeye yakın olan bir yerden kesilmelidir. Ancak bu işlem esnasında köke zarar vermemeye ve kökü kesmemeye özen gösterin.
Yaprakları nasıl kullanılır?
Bitkinin yapraklarını kopardıktan sonra yıkayın ve kurutun. Dikenli kenarlarını ince bir şekilde bıçakla kesin. Bir bıçak, kaşık ya da ellerinizle jelini dış kabuğundan ayırın. Eğer kullanmak istiyorsanız jelin üst kısmında bulunan lateks adlı maddeyi ayırın. Geriye kalan jeli dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.