Çoğumuz çeşit çeşit kozmetiklerden, onlara bir ton para dökmekten ve iki gün sürüp üçüncü gün unuttuğumuz kremlerden yorulduk ve daha doğal yollar arar olduk. Ürünlerimizin pek çoğunun üstünde “aloe vera özlü” yazısını görüyorduk ama ne olduğu konusunda pek de bir fikrimiz yoktu. Salatalık gibi bir şey miydi ki acaba bu? Derken, yavaş yavaş bu adı daha çok duymaya, ziyaretine gittiğimiz arkadaşlarımızın evinde saksılarda daha sık görmeye başladık. Sende bir değişiklik var dediklerimiz, “Bak böyle koparıp yüzüne sürüyorsun” deyip bir anda aloe vera bitkisini övmeye başladı. Bizim ne eksiğimiz vardı? İki saksı, biraz da toprak. Şimdi gelsin övgüler, “Sen yüzüne ne yaptın?”lar ve güzel ciltler, parlak parlak… Aloe vera bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda…
Tıbbi sarısabır olarak da bilinen aloe vera, adından da anlaşıldığı gibi tıbbi amaçlarla kullanılan bir bitki türü
Bitkinin yaprakları iki bölümden oluşuyor. İlki dışarıdan görünen tabakası, ikincisi ise bu tabakanın içindeki aloe vera jeli. Çeşitli amaçlarla kullanılan bu jelde amino asitler, mineraller ve vitaminler bulunuyor. Yüzeysel kullanım ve besin tamamlayıcısı olarak kullanılmak üzere elde edilen aloe veranın tıbbi amaçlarla kullanılması için çeşitli analiz yöntemleriyle hazırlanması gerekiyor.
Son yıllarca oldukça popüler olan bu bitkinin kullanımı esasında çok eskiye dayanıyor
Aloe veranın faydaları, şifalı pek çok bitki gibi ilaçların ve modern kullanımların henüz ortada olmadığı zamanlarda keşfedilmiş. Örneğin sahip olduğu antibakteriyel özelikler nedeniyle yaralanma durumlarında kullanılmış, yanıkların ve ağız yaralarının tedavisinde de oldukça önemli bir yöntemmiş.
Günümüzde bu kadar popülerleşmesinin en önemli nedeni ise, cildi canlandırması ve kırışıklıklara iyi gelmesi
Yaşlanma belirtileri hemen hemen herkesin kafasını kurcalayan bir konu. Çözüm önerileri çeşitlenip farklılaşırken son zamanlarda en çok öne çıkan doğal yöntemler oldu. Aloe vera jelini kullanmak da bunlardan bir tanesi. Evde kolaylıkla yetiştirilebilmesi ve kullanımının kolay olması bunu tetikliyor. Aldığımız kremleri ikinci üçüncü kullanımdan sonra unuturken, evimizin güneşli köşelerinde gün içinde karşımıza çıkan aloe vera cilt bakımımızı hatırlatmış oluyor.
Güneşli köşeler dedik çünkü aloe veranın sağlıklı olgunlaşmasını sağlayan en önemli faktör güneş ışığı
Aloe vera bakımı oldukça kolay bir bitki. Ne sık sık sulanmaya ihtiyacı var ne de düzenli bakımlara. Sukulentlere özel toprak karışımı ve güneşli bir köşe olduğunda kendi kendine gayet de güzel büyüyor aloe vera. Sadece sularken yapraklarına değdirmemeye dikkat etmelisiniz, gerisi bitkinize kalmış. Diyelim halihazırda yetişmiş bir aloe verayı çoğaltmak istiyorsunuz. O zaman da saksının dibinden kökleşmiş bir yaprağı ayırmanız gerekiyor. Bu parçayı ayrı bir saksıya dikerek yeni bir aloe veranın büyümesini sağlayabilirsiniz.
Yaprakları yeteri kadar geliştiğinde kullanıma hazır hale geliyor
İçindeki öze ulaşmak için bu yaprakları dibinden koparmanız gerekiyor. Nasıl kıyacağım diye düşünüyorsanız endişelenmeyin, aloe vera dibinden sürekli sürgün veren bir bitki olduğundan aslında bir nevi budama yapmış oluyor ve yeni yapraklara yer açmış oluyorsunuz. Ancak yaprak seçerken kalın, daha olgunlaşmış ve büyük olanları tercih etmeye dikkat edin. Sonrasında kabuğunu bir bıçakla soyarak içindeki jele ulaşabilirsiniz ya da dilimleyerek jelin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Elde ettiğiniz jeli doğrudan yüzünüze sürebileceğiniz gibi farklı karışımlar yaparak da kullanabilirsiniz
Mesela cildiniz kurudu ve nemlendiriciye mi ihtiyacınız var? O zaman bir adet aloe vera yaprağından elde ettiğiniz jeli yarım fincan hindistan cevizi yağıyla pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırmanız yeterli. Bir diğer seçenek de yine aloe verayı iki yemek kaşığı taze yoğurt ve birkaç dilim salatalığın suyuyla karıştırmak. Bu karışımı da nemlendirici olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca içine ekleyeceğiniz birkaç damla E vitamini de gençleştirici etki yapacaktır. Bir diğer maske ise aloe veraya yarım limonun eklenmesiyle yapılıyor. Bu karışım da kırışıklıkların düşmanı. Gördüğünüz gibi, hem aloe vera jelini elde etmek son derece kolay hem de malzemeler her evde bulunur cinsten.
Aloe vera jeli kullanarak farklı cilt tiplerine uygun hazırlayacağınız pratik maske tariflerine buradan ulaşabilirsiniz.
Alerjik reaksiyonları önlemek adına dikkatli kullanmayı unutmayın!
Yanık ve yara tedavilerinde, cildi canlandırmada ve yaşlanma karşıtı bakımda olumlu etkileri deneyimlenmiş olsa da herkesin cildinin farklı olduğu unutulmamalı. Geniş bir alanda uygulama yapmadan önce, jeli vücudunuzun küçük bir bölgesine sürüp alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğinize bakabilirsiniz. Olumsuz bir durum oluşmadığı takdirde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aloe veranın yüzeysel kullanımlarının yanında ağız yoluyla tüketilmesiyle ilgili tavsiyeler de mevcut. Ancak bir doktora danışmadan bu tavsiyelere itibar etmemenizi ve günlük yiyeceklerin dışında kalan doğal gıdaları iyice araştırmadan tüketmemenizi tavsiye ederiz.