Evet, evet o son içkiyi içmeyecektiniz! Ama ne yazık ki, o son ‘shot’ı yaptınız. -Bu klişe için söyleyeceklerimiz var ama şu an değil- Ve tabii her güzel şeyin bir sonu var. Gece bitti ve sabah oldu. Özellikle bir sonraki gün çalışacak olanlar için bu durumdan kısa bir zaman içinde kurtulabilmenin bir çaresi olmalı, değil mi?Bulantınızın, yorgunluğunuzun, susuzluğunuzun ve zonklamayla beraberinde gelen baş ağrınızın ve sabah gün ışığında vampir gibi erimenizin sebebi var. Bunları konuşacağız.
Ama öncesinde alkol alırken, aldıktan sonra vücudunuzda neler oluyor, neler olmamalı, ne olunca neler oluyor, neden eski sevgili aranıyor anlatacağız.
1. Öncelikle alkol, sıklıkla idrar atma isteği uyandıran diüretik bir etkiye sahiptir. Eğer ki tükettiğiniz sıvı yalnızca alkol ise, özellikle de sıcak iklimlerde dehidrasyon (susuzluk) yaşarsınız.
Dolayısıyla içmeye başlamadan önce susuz olmadığınıza emin olun, su ihtiyacınızı alkol ile karşılamaya kalkmayın. Fakat unutmayın ki; su, içki sersemliğinizi geçirmez, yalnızca dehidrasyon yaşamanızı engeller.
2. Çok fazla alkol almak, çok hızlı içmek ve boş bir mideyle içmek, kanınızdaki alkol seviyesini yükseltir. Yani, bu şu anlama geliyor, sabahın 4’ünde eski sevgilinizi gerçekten de aramış olabilirsiniz.
Daha fazla sarhoş olmanızın bir sebebi vardı, haklısınız, haklıyım, haklıyız.
3. Öte yandan bazı araştırmacılar; alkollü bir gecenin ardından yaşanan içki sersemliğine sebep olan tek şeyin kanınızdaki alkol seviyesinin zirveye çıkması olmadığını ileri sürüyorlar.
Alkol, toksik bir madde olan asetaldehite metabolize edilir. Asetaldehit ise cildin kızarmasına, bulantıya ve önemli oranda rahatsızlık hissetmeye sebep olabilir. Dolayısıyla araştırmacılar; alkollü bir gecenin ardından meydana gelen rahatsızlık hissinin asıl sorumlusunun asetaldehit olduğu kanısındalar.
4. Bunun yanı sıra, aşırı alkol tüketimi uyku kalitesinin de düşmesine sebep olur.
Alkol, iyi bir uyuşturucudur ve birçok insan içkinin ardından hızlıca uykuya dalar. Fakat, tazelenmiş bir biçimde uyanmanız için gerekli olan REM uykunuzun kalitesini oldukça düşürürsünüz. Bununla birlikte alkol, solunum sisteminizi de etkiler ve horlamanıza sebep olur.
5. Bazı insanlar belirli içkilere karşı daha hassastırlar.
Bunun sebebi de fermentasyon sürecinin bir ürünü olan kimyasallardır. Bu kimyasallar içkinin rengini ya da tadını belirlemede kullanılır ve içki sersemliğine bir katkıda bulunabilir. Kırmızı şarap, viski ve kanyak gibi daha koyu renk olan içkiler genellikle beyaz şarap ve votka gibi açık renksizlere kıyasla daha fazla kimyasal içerirler. Bu da geceden kalma içki sersemliğini daha kötü bir hale sokan etkenlerden olabilir.
6. Şöyle bir mit var; geceden kalma içki sersemliğinizin sorumlusunun “o son kadeh” olduğunu ileri sürer, fakat “o son kadeh” yalnızca zaten olacakların üzerine eklenir.
Bu bir aydınlanmadır, klişelere cevaptır.