Alkollü içecekler özellikle partilerin, kutlamaların özel günlerin ve zaman zaman da arkadaş toplantılarının yaygın unsurlarından. Ancak aşırı ve uzun süreli alkol tüketimi, zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip. Buna bağlı olarak kişinin hem gündelik hem de sosyal yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, alkolün zararlı etkilerine karşı çeşitli uyarılarda bulunuyor. Bununla birlikte alkol tüketiminin neden olduğu olumsuz etkileri azaltmak ve hatta bütünüyle geride bırakmak mümkün. Bilimsel çalışmalar, yalnızca bir yıl içerisinde alkol tüketimine bağlı ortaya çıkan fiziksel ve zihinsel sorunların kademe kademe aşılabileceğini gösteriyor. Peki, bir yıl boyunca alkol içmeyi bırakırsanız vücudunuzda neler değişir? Gelin, bilim bu soruya nasıl yanıt veriyor birlikte bakalım.
Alkollü içecekler partilerin, kutlamaların, özel günlerin veya arkadaş toplantılarının yaygın unsurlarından
Ancak aşırı ve uzun süreli alkol tüketimi insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip. Üstelik hem zihinsel hem de fiziksel olarak
Bu sebeple aşırı alkol tüketimi kişinin yaşamının her alanında pek çok olumsuz durumla karşılaşmasına da neden olabiliyor.
Uzmanlar ise alkolün olumsuz etkilerine karşı uyarılarda bulunuyor
Öte yandan alkolün uzun süreli ve aşırı tüketiminin sebep olduğu olumsuz durumlardan kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün
Bazı bilimsel çalışmalar, alkol tüketmeyi bırakan kişilerin vücudunda önemli ve pozitif değişimlerin yaşandığını ortaya koyuyor
Peki, bir yıl boyunca alkol içmeyi bırakırsanız vücudunuzda neler değişir?
Bilim insanları, alkol tüketmeyi bıraktığınız ilk günlerde uyku kalitenizde önemli bir artış yaşanacağını ifade ediyor
Alkolsüz geçen bir ayın sonunda ise kalp krizi ve felç riski azalıyor, karaciğer ve böbreklerde iyileşme gözleniyor
Takip eden süreçte enerji seviyesinde artış ve ruh halinde gözle görülür bir gelişim meydana geliyor
Bilim insanları alkol tüketimi bırakıldıktan bir süre sonra vücuttaki dopamin seviyesinin normal düzeye geldiğini, böylece insanların yaptıkları aktivitelerden daha fazla keyif almaya başladığını ifade ediyor. Çünkü alkol tüketimi ilk etapta vücuttaki dopamin seviyesini artırsa da zamanla reseptörlerinin uyuşmasına neden oluyor. Bu ise takip eden süreçte kişinin üzüntü ve umutsuzluk gibi duygularla baş başa kalmasına neden oluyor. Kısacası alkolü bırakmak, bir süre sonra daha mutlu bir yaşamın kapılarını aralıyor.
Alkol tüketiminin bırakıldığı üçüncü aydan itibaren kanser riski de önemli oradan azalıyor
Bilimsel çalışmalar alkol tüketimini bırakan kişilerin üçüncü aydan sonra karaciğer, mide, meme, ağız, yumurtalık, gırtlak, yemek borusu ve diğer pek çok kanser türüne yakalanma riskinin azaldığını ortaya koyuyor.
Alkolü bırakmak, uzun vadede sağlıklı şekilde kilo vermeye de yardımcı oluyor
Öte yandan alkolün cilt sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri var. Uzmanlar alkollü içecek tüketimine ara veren veya bütünüyle bırakan kişilerin cilt sağlığında önemli değişimler yaşandığını dile getiriyor.
Bilim insanlarına göre bir yıl boyunca alkolden uzak durmak daha yaratıcı, mutlu, fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıklı bir yaşamı mümkün hale getirebilir
Çünkü alkolü bırakmak yukarıda da değindiğimiz gibi sağlıklı bir şekilde kilo vermekten, kanser riskinin azalmasına kadar çok sayıda olumlu değişime sebep oluyor. Ayrıca zihinsel performansın artmasına ve vücuttaki hormon bozukluklarının da ortadan kalkmasına katkı sunuyor. Tüm bunlar kişinin sosyal, gündelik ve iş yaşamına olumlu etki yapıyor, çevresi ve insanlarla pozitif ilişkiler kurmasına ve mutlu bir yaşam sürmesine olanak tanıyor.
Kaynak: 1