Kabul etsek de etmesek de indirimli etiketlerden hepimiz etkileniyoruz. Bazen kendimizi tutup eğer ihtiyaç duymadığımız bir şeyse satın almıyor bazense alışverişin dozunu kaçırabiliyoruz. Bu tamamen kişiden kişiye değişen bir durum ancak her kategoride ve neredeyse her markada indirim bulabileceğiniz bazı dönemlerde alışveriş yapıp ihtiyacınız olan şeyleri daha ucuza almak istiyorsanız aşağıdaki ipuçlarına mutlaka göz atmalısınız…
Hazır Black Friday gelmişken “Black Friday Nedir?” listemize de göz atabilirsiniz…
1. Her şeyin başı ihtiyaçlar listesi
Büyük indirim tarihleri çoğu zaman haftalar öncesinden belli oluyor. Bu yüzden alışveriş listenizi son ana bırakmaktansa siz de haftalar öncesinden bir listeye başlayın ve fark ettiğiniz eksiklerinizi ya da ihtiyaçlarınızı yavaş yavaş listeye yazın. İndirimden bir gün önce liste yapmaya kalkarsanız hem hiçbir şeye ihtiyacınız yokmuş gibi hem de bir çok şey almanız gerekiyomuş gibi hissedip paranızı boşa harcayabilir ya da ihtiyaçlarınızı indirimde almak yerine normal fiyatına almak zorunda kalabilirsiniz. Alışveriş listesi almak istediğiniz şeyleri görmenizi ve en uygun fiyata almanızı sağlar.
2. Mutlaka en az 1 hafta önce gidip almak istediğiniz şeyleri görün/deneyin
Eğer elinizde kabataslak bir alışveriş listesi varsa 1 hafta önceden mağazaları dolaşın ve sizin için en uygun olan ürünleri fiyatlarıyla birlikte not edin. Böylece hem indirimde fiyatların şişirilip şişirilmediğini görür hem de mağazaya gitmeden online’dan kolayca alışverişinizi yaparsınız.
3. İndirim olan tüm markaları tarayın
İndirimler başlamadan birkaç gün önce markalar indirim duyurularını yapmaya başlıyorlar. Özellikle alacağınız ürün birçok farklı mağazada satılıyorsa hangisinden daha uyguna alabileceğinizi ya da indirim anında hangilerine bakmanız gerektiğini belirleyin.
4. Ürünleri karşılaştırın
Örneğin elektronik bir eşya alacaksanız internette farklı kategorilerde satış yapan tüm mağazaların indirim oranlarını, ürünlerin aynı güncel özelliklere sahip olup olmadığını, kargo bedellerini ve garanti şartlarını kontrol edin. Eğer fiziki mağazalardan alışveriş yapacaksanız da yine aynı şeylere mutlaka dikkat edin. Örneğin bir mağazada alacağınız ürün çok ucuzsa mutlaka detaylı ürün özelliklerini inceleyin. Örneğin bilgisayar alıyorsanız daha eski bir model olduğu için çok daha uygun fiyata satılıyor olabilir ve karşılaştırdığınız diğer ürünle tamamen aynı olmayabilir.
5. Önceliğiniz online alışveriş olsun
İnsanların izdiham yarattığı mağazalara girip işkence çekmektense birçok markanın uyguladığı online indirimlerden yararlanın. Artık online satış yapmayan marka neredeyse yok gibi. Bu yüzden online indirimleri araştırın ve mutlaka saatlerini kontrol edin. Birçok online indirim fiziki mağazalardan bir gün önce başlıyor. Ayrıca online alışveriş de internet sitesi ve uygulama olarak ikiye ayrılıyor. Birçok marka kendi uygulamasını kullananlara indirimi birkaç saat önce başlatıyor. Alabildiğiniz ürünleri online indirimden alın, kalanlar için fiziki mağazalara gidin.
6. Online alışveriş için sepetinizi önceden hazırlayın
Online alışveriş bir diğer güzelliği ise indirim başladığında elinizi ayağınıza dolaştırmaması. İndirim saatinden önce hatta birkaç gün önce rahat rahat sepetinizi hazırlayıp indirim başladığında hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz. Böylece hiç strese girmeden kolayca alışverişinizi tamamlamış olursunuz.
7. Alışveriş yaparken ihtiyacınız olmayan şeylerle vakit kaybetmeyin
Eğer online mağazalardan alışveriş listenizi tamamlayamadıysanız ve fiziki mağazalara gitmeye karar verdiyseniz sizi büyük bir kaos bekliyor. Bu yüzden mağazaya girdiğiniz anda alışveriş listenizdeki hedefe odaklanmalı, denemeniz gereken şeyler varsa ihtiyacınız olmayan ya da size olmayacağınız bildiğiniz şeylerle vakit kaybetmemelisiniz. Amacınız alışveriş listenizdekileri alıp bir an önce oradan çıkmak olmalı.
8. İhtiyacınız olmayan şeyleri almayın
Bu oldukça klişe görünse de eve gelip uzun bir fatura ve birçok gereksiz eşyayla baş başa kalmak istemezsiniz. Bu yüzden elinize aldığınız ufak tefek ihtiyacınız olmayan ve sadece indirimli olduğu için aldığınız şeyler üzerine 2 değil birkaç defa düşünün. Unutmayın dünyanın sonu değil ve o şey olmadan da hayatınıza devam edebilirsiniz. Ayrıca yılın tek indirimi bu değil!
9. Her zaman bir ikinci plan yapın
Eğer oldukça pahalı bir şey alacaksanız ve bu indirim sizin için çok avantajlı grünüyorsa her zaman bir ikinci planınız olsun. Örneğin yeni bir televizyon alacaksınız ve uzun zamandır baktığınız model büyük bir indirimde. Girdiğiniz ve planladığınız ilk mağazada bulmadıysanız öncelikle hızlıca diğer mağazalara bakın, gerçekten televizyona ihtiyacınız varsa bakabileceğiniz bir başka model belirleyin. Bunu her ürün için uygulayabilirsiniz ancak dediğimiz gibi, mutlaka ihtiyacınız olan bir şeyse böyle bir hazırlığa girebilirisiniz.
10. Alacağınız ürünlerin değişim ve iade şartlarını mutlaka kontrol edin ve risk analizi yapın
Ufak tefek ürünler için büyük bir sorun olmasa da gerçekten değerli ve pahalı şeyler alacaksanız mutlaka değişim ve iade şatlarını kontrol edin. Eğer evinize getirdiğinizde uyum sorunu yaşayabileceğiniz ya da üzerinize olmama ihtimali olan bir şeyse değişim ve iade ürünün elinizde kalmaması için oldukça önemli.
11. Sosyal medyadan alışveriş ve indirim sayfalarını takip edin
Artık neredeyse herkes sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyor. Bu yüzden alışveriş yapacağınız markaların sosyal medya hesaplarını takip edebileceğiniz gibi satış yapılmayan alışveriş hesaplarını takip edin. Bu sayfalarda sizin gibi pek çok kişinin gördüğü indirimleri paylaştığını görebilirsiniz. Böylece indirim kodlarından ve kenarda köşede kalmış avantajlı ürünlerden haberdar olabilirsiniz.
12. Unutmayın, yılın tek indirimi değil
İndirim oranları ne kadar çok olursa olsun aynı ürünü sezon sonu vb. dönemlerde ya da başka bir indirim sezonunda çok daha uygun fiyata alabileceğinizi her zaman göz önünde bulundurun. Elbette yeterli bütçeniz varsa alın ancak bunu son indirimmiş gibi düşünerek şartlarınızı zorlamayın.