Alice Harikalar Diyarında, dünya üzerinde birçok çocuğun ilk okuduğu kitaplardan biri. Harika öyküsü ve benzersiz anlatımıyla bu kitap, sinemadan psikolojiye kadar pek çok alana kaynak oldu. 1865 yılında Lewis Carroll tarafından yazılıp, John Tenniel tarafından resimlendirilen kitap çocuk edebiyatının klasiklerinden biri. Kitap her ne kadar çocuklar için yazılsa da yetişkinlerin anlayabileceği derin anlamlar da taşıyor. Görünüşte bir çocuk hikayesi olan Alice Harikalar Diyarında’da sadece yetişkinlerin anlayabileceği 7 gizli mesajı listeledik.
1. Alice’in büyüyüp küçülmesi ergenliğin bir işareti
Alice Harikalar Diyarı’nı okuyanlar ya da izleyenler bilirler. Alice pasta yediğinde ya da belirli bir karışımı içtiğinde, küçülüp büyüyeceğinden hatta tamamen kaybolacağından korkar. Alice’in vücudundaki değişikliklerin gizli bir anlam içerdiği düşünülüyor. Bu düşüncenin ise 2 farklı versiyonu var;
– Alice’in vücudu ergenlik dönemindeki bir gencin değişim gösterdiği şekilde değişiyor. Birçok insan Carroll’un karakterin ergenliğini gösterdiğini düşünüyor. Ancak Alice henüz 7 yaşında olduğu için bu fikir pek de doğruymuş gibi gözükmüyor.
-Bir başka teoriye göre ise Alice genişleyen evren ile ilişkilendiriliyor. Evrendeki madde miktarı sürekli olarak azaldığı için Alice de, küçüleceğinden kaygılanıyor.
2. Karakterin sahip olduğu domuz aslında bir İngiliz kralı
Bir başka teori ise kitabın İngiltere’de 15. yüzyılda gerçekleşen ve Güller Savaşı olarak anılan iç savaşa atıfta bulunduğu. Güller Savaşı, savaşa neden olan York ve Lancaster hanedanlarının armaları nedeniyle bu adı almıştır. Lancaster hanedanının arması kırmızı gül, York hanedanının arması ise beyaz güldür. Kitapta daha sonra domuza dönüşen bebek, Lancaster hanedanının bir üyesidir. Hatta daha spesifik olarak tasvir edilecek olursa bu kişi III. Richard’dır. III. Richard tarihte oldukça kötü biri olarak bilinir. Hatta Shakespeare’in de Richard’ı karanlık yanlarıyla tasvir ettiği bir oyunu vardır.
3. Düşesin evi çürümüş gıdaları gizlemek için biber kokuyor
Hikayede düşesin evinin biber gibi koktuğundan bahsediliyor. Bunun nedeni ise kürekçinin çorbaya biber koyması olarak yansıtılıyor. Ancak o dönem çürümüş gıdaların kokusunu bastırmak için yemeklere biber koyuluyordu. Hikaye de aslında anlatılmak istenen de budur. Düşes, çürümüş gıdaların kokusunu bastırmak için yiyeceklere biber koyar. Bu nedenle de evi biber gibi kokar.
4. Alice “Havva”nın metaforu ve sonrasında günahkar oluyor
Hikayede Alice’in maceraları sessiz bir bahçede başlıyor. Yeşil ve ıssız olan bu yer birçok insana Havva ve Adem’in dünyaya geldiklerine inandıkları yer olan “Cennet Bahçeleri”ni anımsatıyor. Fakat Alice, Havva gibi bir elmayı ısırmıyor, tavşan deliğinden aşağıya iniyor ve kendisini bambaşka bir dünyada buluyor. Bu teoriye göre masum bir çocuk olan Alice, tavşan deliğinden geçtiğinde yetişkinlerin dünyasına giriyor ve “günahkar” oluyor.
5. Anahtarlar ve kapılar Freudyen semboller
Freudyen teoriler dünya çapında popüler hale geldiğinde, Alice’in hikayesinin de jinekolojik sembollerle dolu olduğu fark edildi. Freud hayranları, sahne arkasına gizlenmiş ve aslında farklı anlamlar taşıyan kapılardaki sembolleri ve bu kapıları açan anahtarları görmeye başladı. Hikayenin cinsel sübliminal mesajlarla dolu olduğunu düşündüler.
6. “Walrus and Carpenter” şiiri aslında Buda ve İsa’yı simgeliyor
Hikayede Tweedledee ve Tweedledum isimli ikiz kardeşlerin Alice’e okudukları şiirin ismi; “Walrus and Carpenter”. Şiir, sahilde yürüyen ve istiridyelere de onlarla birlikte yürümelerini söyleyen Walrus ve Carpenter hakkında bir hikaye anlatır. İstiridyeler sahile gider, Walrus ve Carpenter ise onları yer. Ancak Walrus pişman olup, sonunda ağlar. Walrus ve Carpenter için de birkaç farklı teori bulunuyor;
– Walrus, Buda’nın bir karikatürüdür ve Carpenter da İsa’dır. Walrus’un şişman ve mutlu olduğu için Buda olarak tasvir ediliyor. Carpenter, ise İsa ile özdeşleştiriliyor.
– Başka bir teoriye göre, İngiltere’nin (Walrus) Amerika’nın (Carpenter) sömürgeleştirmesinin öyküsü olduğuna inanılıyor.
– Bazı insanlar ise Walrus ve Carpenter’ın kitleleri (istiridyeleri) öldüren politikacılar, olduğuna inanıyor.
7. Beyaz tavşan hakkındaki şiir, Carroll ile gerçek Alice arasındakileri ima ediyor
Alice Pleasance Liddell , Alice Harikalar Diyarında kitabının ilham kaynağı. Kitaptaki kurgusal karakterin adını Alice Pleasance Liddell’dan aldığı düşünülüyor. Kitapta yer alan beyaz tavşan hakkındaki şiirin de Lewis Carroll ile gerçek Alice arasındaki ilişkiyi temsil ettiği düşünülüyor.
Kaynak: 1