Işık hızının sabitliği, fotoelektrik etki, E=mc² ve genel görelilik gibi bilimsel buluşlarıyla Albert Einstein, insanlığın en büyük dehalarından biri olarak anılıyor. Bununla birlikte, Einstein siyasette, medyada ve hatta hayatın günlük meselelerinde önemli roller oynamış biri. Mektuplarından, yazışmalarından ve etkileşimde bulunduğu kişilerin anlatımlarından, hayata dair dersler çıkarmamız mümkün! İşte daha iyi bir hayat için Albert Einstein tavsiyeleri 👇
Kural 1: Çabalarınızı önemli olan şeylere harcayın
Einstein’ın dış görünümünü düşünün: Aşırı uzamış ve taranmamış saçlar, köhne, yıpranmış, kıyafetler, çorapsız ayakkabılar. Ünlü dahi herkesin bildiği gibi biraz pasaklıydı. Aslında bunun bir sebebi var. Ünlü milyonerlere baktığımızda hiçbirinin zengin gibi görünmediğini fark etmiş olabilirsiniz.
Steve Jobs sürekli siyah balıkçı yaka kazak ve mavi kot pantolon giyerdi. Jeff Bezos kısa kollu, tek renkli gömlekler ve kot pantolonları, Mark Zuckerberg ise yine kot pantolon ve düz tişörtleri tercih ediyor. Her gün vermeniz gereken çok sayıda karar veya herhangi bir anlamda zihinsel çaba gerektiren çok fazla iş varsa, karar yorgunluğu olarak bilinen durumdan kaçınmak için verilecek bir karardan bile tasarruf etmek önemlidir.
Bu sadece kıyafetlerle ilgili de değil, eğer hayatınızda karar vermeniz gereken çok fazla konu varsa, onları yavaş yavaş azaltmak isteyebilirsiniz. Böylece enerjinizi daha önemli şeylere harcayacak zamanınız olur.
İlginizi çekebilir:
İlber Ortaylı’dan Hayatı Anlamlı Kılmak İçin Altın Değerinde Tavsiyeler: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Kural 2: Kötü olsanız bile sevdiğiniz şeyleri yapın
Einstein yelkencilik yapmayı çok severdi. Kafasını dağıtıp denizlere açılmanın ona getirdiği rahatlığı hem kendisi hem de ikinci eşi dile getirmişti. Ancak bu hobiyi ne kadar severse sevsin yelken konusunda oldukça da beceriksizdi. Hatta ona dikkatsiz bir denizci demek yanlış olmaz. Sık sık yönünü kaybediyor, teknesini karaya oturtuyor veya direğinin düşmesine neden oluyordu. Yine de yelkencilikte ne kadar kötü olursa olsun bu durum onu sevdiği şeyi yapmaktan alıkoymadı.
Kural 3: Sorunlara çözülecek bir puzzle gibi yaklaşın
Albert Einstein tavsiyeleri listemize yine güzel bir ders çıkaracağımız kuralla devam ediyoruz. Hayatınız boyunca karşılaştığınız sorunları düşünün. Bunlar finansal, çevresel, sağlıkla ilgili veya politik olabilir, bu alanlar toplum olarak hepimizi etkiler. Peki siz, bu sorunları bir kriz olarak mı görüyorsunuz? Eğer öyleyse muhtemelen sık sık umutsuzluğa kapılan birisiniz. Sorunları bulmaca olarak görmek onları çözmek için yeni yaklaşımlar benimsemenizi sağlayacaktır. Bu Einstein’ın yaptığı bir şeydi. Einstein, karşılaştığı her zorluğu fizikte ve ötesinde çözülmesi gereken bir bilmece olarak görürdü.
“Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.” Einstein’ın yaklaşımlarının diğerlerine göre çok daha yaratıcı ve yenilikçi olmasının sebebi de onları çözülecek bir puzzledan fazlası olarak görmemesi olabilir.
İlginizi çekebilir:
İnsanların Hayvanlardan Öğrenebileceği 18 Hayat Dersi
Kural 4: Sizi gerçekten büyüleyen şeyler hakkında uzun ve derinlemesine düşünün
Sizi derinden ilgilendiren bir soruyla karşılaştıysanız, yıllarca ona bağlı kalın ve asla kolay başarı vaadiyle yüzeysel çözümlere bağlı kalmayın. Ve eğer aradığınız çözüme ulaşamazsanız umutsuzluğa kapılmayın. Her ne kadar Einstein çözdüğü problemlerle ünlü olsa da, hayatı boyunca çözemediği birçok sorun da oldu. Gözlemlenen kuantum davranışı için deterministik bir açıklama bulamadı, tüm fiziği (kütleçekimi ve diğer kuvvetler dahil) tek bir evrende birleştirme girişimi de başarısız oldu.
Birçoğu bu ve diğer bulmacaları çözmek için denemiş ve başarısız olmuş olsa da en büyük neşe ve tatmin çoğu zaman mücadelenin kendisinde bulunur.
Kural 5: Politikanın sizi öfke ya da umutsuzlukla doldurmasına izin vermeyin
Politika hakkında sinirlendiğiniz oluyor mu? Eminiz ki herkes bunu en azından bir kere yaşamıştır. Einstein kalabalıklarla iletişim halinde olsa da politika konusunda uğraşmaz, kendi değimiyle “kanat çırpmazdı”.
Kural 6: Otoriteye körü körüne itaat, gerçeğin en büyük düşmanıdır
Birçoğumuz duyduğumuz bilgileri hemen kabul etme eğilimindeyiz. Cevabı bildiğimizden emin olduğumuz için eleştirel düşünmeyi bırakıyoruz. Eğer sürekli sizinle aynı fikirde olan insanlarla birlikte olursanız asla farklı düşüncelerle karşılaşamazsınız.
“Otoriteye körü körüne itaat gerçeğin en büyük düşmanıdır.” Sahte haber çağında bu sözün özümsenmesi her zamankinden daha önemli.
İlginizi çekebilir:
Para ve Finans Hakkında Keşke Daha Önce Bilseydim Diyeceğiniz 7 Hayat Dersi
Kural 7: Bilim, hakikat ve eğitim sadece ayrıcalıklı bir azınlık için değil, herkes içindir
Einstein, 1930’larda oraya göç ettikten ve 1940’ta vatandaş olduktan sonra bile Birleşik Devletler Hükümeti’ni sıklıkla eleştiriyordu. Özellikle köleliğin ve süregelen ayrımcılık ve ırkçılığın tarihi onun üzerinde anti-semitizmin yaptığı gibi yankı uyandırıyordu. FBI, 1932’de Einstein hakkında bir dosya başlattı ve Einstein 1955’te öldüğünde bu dosya 1400 sayfanın üzerine çıkmıştı. Einstein’ın ırkçılık karşıtı eylemleri pek çok kişi tarafından Amerikalı olmaya aykırı görülüyordu, ancak Einstein fikirlerinden asla vazgeçmedi. ABD’de siyahilere yapılan ayrımcılığı beyazların hastalığı olarak görüyordu.
Albert Einstein tavsiyeleri yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Albert Einstein’dan Yaşamınızı İyileştirecek Altın Değerinde 15 Söz
Kaynak: 1