Akne dünya nüfusunun yaklaşık %10’unu etkileyen yaygın bir cilt hastalığıdır. Fazla sebum üretimi, bakteriler, hormonlar, tıkanmış gözenekler ve iltihaplanma dahil olmak üzere birçok faktör akneye neden olabilir. Bilim insanları uzun bir süredir, beslenme düzeni ve akne arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Son çalışmalar sağlıksız gıda tüketmenin, akne gelişiminde önemli bir rol oynadığını gösteriyor. İşte akneye neden olduğu düşünülen 5 besin…
1. Rafine tahıllar ve şekerler
Uzmanlar, cildinde akne gelişen kişilerin daha fazla rafine tahıl tükettiğini belirtiyor. Aynı zamanda bir çalışma, sık sık ilave şeker tüketen kişilerde akne geliştirme riskinin %30 daha fazla olduğunu gösteriyor. Öte yandan düzenli olarak hamur işi yiyen kişilerde risk oranı %20 artıyor. Bilim insanları bu durumu, söz konusu besinlerin kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerindeki etkisiyle açıklıyor. Rafine tahıllar hızla kana karıştığı için kan şekerini aniden yükseltiyor. Kan şekeri yükseldiğinde, insülin seviyeleri artmaya başlıyor. İnsülin, androjen hormonlarını daha aktif hale getiriyor. Bu ise cilt hücrelerinin genişlemesi ve sebum üretiminin artmasıyla sonuçlanıyor.
2. Süt ürünleri
Birçok çalışma, fazla süt ürünü tüketmenin akneye neden olabileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda düzenli olarak süt ya da dondurma tüketen genç yetişkinlerde sivilce çıkma olasılığı dört kat artıyor. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmaların sadece genç ve genç yetişkinlere odaklandığını belirtelim. Öte yandan bu çalışmalar neden-sonuç ilişkini bulmaktan ziyade sadece süt ve akne arasındaki ilişkiyi incelemişti. Süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi akne şiddetinin artmasıyla bağlantılı olsa da konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
3. Fast food
Kalori, yağ ve rafine karbonhidratlar açısından zengin beslenmek, akne riskini artırabilir. 5000’den fazla gencin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, yüksek yağlı yiyeceklerin akne riskini %43 oranında artırdığını ortaya koyuyor. Uzmanlar düzenli fast food tüketmenin gen ifadesini ve hormon seviyelerini etkileyebileceğini iddia ediyor. Bu durum ise akne oluşmasına neden oluyor.
4. Peynir altı suyu – Protein Tozu
Popüler bir takviye olan peynir altı suyu, lösin ve glutamin amino asitleri açısından zengin bir kaynaktır. Ancak bu amino asitler, cilt hücrelerinin daha hızlı büyüyüp, bölünmesine neden olur. Bu durum ise akne oluşumunu tetikleyebilir. Öte yandan peynir altı suyunda bulunan amino asitler, insülin seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. İnsülinin yükselmesi ise akne gelişimiyle bağlantılıdır. Birkaç vaka çalışmasında, peynir altı suyu proteini kullanan erkek sporcuların akne geliştirme riskinin daha yüksek olduğu bulundu. Ancak kesin bir sonuca ulaşmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtelim.
5. Omega-6 yağları açısından zengin gıdalar
Mısır ve soya gibi gıdalarda bulunan omega-6 yağ asitleri, yüksek miktarda tüketildiğinde vücuttaki iltihabı artırarak aknenin şiddetini kötüleştirebilir. Tersine omega-3 yağ asitlerinden zengin gıdalar tüketmek, iltihaplanmayı ve akne şiddetini azaltabilir.
Bu gıdalar yerine neler tüketebilirsiniz?
Bu tür araştırmalar, sadece beslenme alışkanlıkları ve akne oluşma riski arasındaki bağlantıyı gösteriyor. Bu nedenle yağ, rafine tahıl, şeker ve fast food gibi gıdaların doğrudan akneye neden olduğunu kanıtlamıyor. Ancak bazı yiyecekler, cildinizi temiz tutmaya yardımcı olabilir:
Omega-3 yağ asitleri: Anti-inflamatuar özelliği bulunan omega-3 yağ asitleri, akne geliştirme riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Probiyotikler: Sağlıklı bir bağırsak, dengeli bir mikrobiyom anlamına gelir. Bu da inflamasyonun ve akne gelişimi riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.
Yeşil çay: Yeşil çay, sebum üretimini dengeleyen polifenoller içerir. Yeşil çay özlerinin cilde uygulanması, aknenin şiddetini azaltabilir.
Zerdeçal: Zerdeçal, kan şekerini ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu da cildinizin akne geliştirme ihtimalini azaltır.
A, D, E vitaminleri ve çinko: Söz konusu vitaminleri içeren besinler, bağışıklığı güçlendirmede ve cilt sağlığında önemli rol oynar. Bu nedenle akneyi önlemeye yardımcı olabilir.
Paleo tarzı diyetler: Paleo diyetleri yağsız et, meyve, sebze ve kuruyemişler açısından zengindir. Aynı zamanda bu diyetler; rafine tahıllar ve süt ürünlerine daha az yer verir. Araştırmalar paleo tarzı diyetlerin akne riskini azalttığını ortaya koyuyor.
Akdeniz tarzı diyetler: Akdeniz diyeti; meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, balık ve zeytinyağı açısından zengindir. Öte yandan süt ürünleri ve doymuş yağlar açısından düşüktür. Son yapılan çalışmalar Akdeniz tipi beslenmenin, akne şiddetini azalttığını ortaya koyuyor.
İlginizi çekebilir:
Sivilcelere Elveda! Daha Sağlıklı Bir Cilt Görünümü İçin 6 Doğal Yöntem
Kaynak: 1