Yenidoğan bebeklerin sadece burundan nefes alabildiğini biliyor muydunuz? Dünyaya geldikten yaklaşık 6 ay sonra nefes almanın başka bir yolu olduğunu keşfediyoruz. Yani bebekler ilk altı ay sadece burunlarından nefes alırlar. Daha sonra burun yerine ağızdan nefes almaya başlıyoruz. Peki burnun en önemli işlevlerinden biri nefes almakken neden bazı durumlarda ağızdan nefes almayı tercih ediyoruz? Alerji, enfeksiyon, geniz eti, burun kemiği ve soğuk algınlığı gibi pek çok durum nedeniyle burundan nefes almayı bırakabiliriz. Ancak ilerleyen dönemlerde bu durum olumsuz bazı sonuçlara neden olabilir. Gelin burundan nefes almanın neden daha iyi olduğunu birlikte inceleyelim.
Burundan nefes alındığında oksijen akciğere ulaşmadan önce filtreden geçer
Nefes önce ısıtılır ardından nemlenir en son temizlenir ve akciğer gidere. Bu durum akciğer ve genel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ağızdan nefes alındığında ise bazı olumsuz durumlar ortaya çıkabilir?
1. Yüz şekliniz değişebilir
Uzmanlar, ağız yoluyla nefes alındığında yüz yapısının değişebileceğini iddia ediyor. Özellikle bu değişim çocuklarda daha belirgin bir hal alıyor. Ağızdan nefes alındığında çene ve yanaklar daralır. Bu da burun şeklinin zamanla değişmesine neden olabilir.
2. Duruşunuz değişebilir
Ağızdan nefes aldığınızda bilinçsizce başınızı öne eğdiğinizi fark ettiniz mi? Nefesi ağızdan alan kişiler hava yollarını açmak için omuzlarını aşağı düşürerek başını öne eğer. Bu da bir süre sonra kambur bir duruş elde etmekle sonuçlanabilir.
3. Diş yapınız etkilenebilir
Ağızdan nefes almak dişlerin dizilimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bir araştırma, ağızdan nefes alan çocukların ilerleyen yıllarda çarpık dişlere sahip olduğunu gösteriyor. Çünkü bu nefes alma şekli, dudak duruşu ve dil pozisyonunu değiştiriyor. Sonucunda ise diş yapısında bozulmalar meydana geliyor.
4. Uyumakta zorlanabilirsiniz
Vücudumuz oksijene ihtiyaç duyduğu için nefes alıyoruz. Fakat burun yerine ağız ile nefes alındığında vücuda daha az oksijen daha fazla karbondioksit girer. Bu durum özellikle uyku sırasında horlamaya ve salya gibi vücut sıvılarına neden olabilir. Aynı zamanda uyku apnesi riski de artış gösterir. Eğer nefesi ağızdan alma alışkanlığınızdan kurtulmanın yollarını arıyorsanız, geceleri burun bantları takabilirsiniz. Burnunuz açıldığında ağız yerine burundan nefes almanız kolaylaşabilir.