Ağız içinde zaman zaman oluşabilen pamuk tarlası benzeri küçük beyaz noktalar, böyle söylendiğinde kulağa sevimli gelse de esasında çok can yakıcı olabiliyor. Pek çok insan farklı nedenlerle aft denilen bu küçük illetlerden şikayetçi. Peki, Aft nasıl geçer? İşte birkaç küçük çözüm önerisi…
Sıcak, asitli ve tahriş edici gıdalardan kaçının
Dilinizi, damağınızı ve diş etlerinizi ele geçiren bu küçük yaralar nedeniyle muhtemelen herhangi bir şey yemekte de zorlanıyorsunuzdur. Ancak bizden uyarması, yangına körükle gitmenin lüzumu yok. Hayatınızdan bir süre sıcak çayları, asitli içecekleri, sert kabuklu yemişleri, baharatları çıkarmanız gerekebilir.
“Alerjim var mı ki benim?”
Kendinize sormanız gereken sorulardan biri de bu olabilir zira ağız yaraları alerjik bir semptom olarak ortaya çıkabilir. Daha önce size dokunduğunu tespit ettiğiniz bir şey yiyip içtiyseniz aynı etken bu sefer aft olarak baş göstermiş olabilir. Alerjik hassasiyete sahip olduğunuzu fark etmemiş de olabilirsiniz. Çikolata, fıstık, domates, limon, süt… Bir düşünün bakalım, bu lezzetli ama hınzır beşliden birini yemiş olabilir misiniz?
Her işin başı bağışıklık!
Aft çıkmasının en önemli nedenlerinden biri bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu yüzden olacak ki kış aylarında daha çok baş ağrıtıyor bu minik illetler. O yüzden bağışıklık güçlendirici takviyeler almaya, yeme içmenize önem vermeye dikkat etseniz iyi olur. Aftlarla yemesi biraz acı verici olsa da şayet bulabilirseniz karadut yemek sizi bu dertten kurtarabilir.
Acı ama gerçek: Karbonat!
Biraz can yakıcı olduğu kesin ama karbonatın ağız yaralarına iyi geldiği su götürmez bir gerçek. Birazcık suyla krem kıvamına getirdiğiniz karbonatı ağız yaralarına düzenli olarak sürerseniz iyileşmeleri hız kazanacaktır.
Evde çareler tükenmez!
Evdeki en temel malzemelerle bile aftı yenmek mümkün. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz yarım kaşık tuz, yaralarınızla savaşacak etkili bir gargara olacaktır.
Peki, ya tükenirse?
Diyelim ki evde ne karbonatınız var ne de suyla tuzla uğraşmaya mecaliniz. Ben ilaç olmayan hiçbir şeye güvenmem de diyebilirsiniz. Ya da aftlarınız bir parça inatçı çıkmış da olabilir. O zaman doktorunuza ya da eczacınıza danışarak kullanabileceğiniz pek çok solüsyon ya da krem de hizmetinizde. Ancak bir bilene sormadan rastgele almamakta fayda var, yok yere ağzınızın tadı daha da kaçmasın.
Başka ihtimalleri de aklınızdan çıkarmayın
Herhangi bir tedavi uygulanmasa dahi bir hafta içinde iyileşebilen ve sıklıkla bağışıklığın düşmesi, alerjik etkenler ve fiziksel travmalar sebebiyle oluşan aftlarda bu tip küçük tedaviler olumlu sonuçlar verecektir. Ancak unutulmamalı ki her sağlık problemi gibi onun da arkasında başka ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Ağız yaralarınız uzun süre iyileşmez ve derinleşirse mutlaka bir doktora başvurun, Behçet hastalığı ve bazı mide mikropları da bu aftların sebebi olabilir.