Hiç şüphe yok ki Adolf Hitler, tarihin gördüğü en cani, en acımasız liderlerden biri. Hitler, milyonlarca insanın yaşamını yitirmesinden ve tüm dünyanın korkunç bir savaşa sürüklenmesinden sorumlu! Hitler’in caniliği ve kötülüğü o kadar büyük boyutlardaydı ki, üzerinden uzun yıllar geçtiği halde Hitler’in yaptıklarının izleri bugün bile ortadan kalkmış değil. Ayrıca, yine Hitler’in yaptıkları, yeni dünyayı şekillendiren en önemli olaylar arasında. Peki, ilerleyen yaşlarında dünyanın en büyük kötülerinden birisi haline gelecek olan Hitler, nasıl bir çocuktu? Tarihin en azılı canisi, nasıl bir gençlik geçirmişti? Çocukken bir rahip, gençliğinde ise bir sanatçı olmak isteyen bu adam, nasıl oldu da eli kanlı bir canavara dönüştü? İşte, Adolf Hitler’in çocukluk ve gençlik dönemleri hakkında bilmeniz gerekenler…
Adolf Hitler, annesine son derece düşkündü
Adolf Hitler 20 Nisan 1889’da Avusturya’nın Almanya sınırına yakın bir kasabası olan Braunau am Inn’de dünyaya geldi. Babası Alois Hitler gümrük memuruydu. Ancak Alois Hitler, ailesine bağlı bir adam değildi. İş yerinde uzun saatler geçirdikten sonra eve dönmek yerinde dışarıda vakit geçiriyordu. Bu sebeple Hitler’in babası ile hiçbir zaman iyi bir ilişkisi olmadı. Baba sevgisinden yoksun olarak büyüyen Hitler’deki boşluğu annesi doldurmuştu. Annesi Klara Hitler sevecen ve anlayışlı bir kadındı. Böylece Adolf Hitler, annesine büyük bir sevgi duyan ve ona son derece bağlı bir çocuk olarak büyüdü. Öyle ki, I. Dünya Savaşı’na katıldığı zaman bile annesinin fotoğrafını bir an olsun yanından ayırmadı. Hatta Hitler 1945 yılında intihar ettiğinde bile annesinin fotoğrafı Hitler’in masasındaydı.
Hitler, muhtemelen babasından şiddet görüyordu
Hitler’in çocukluk dönemlerinde fiziksel şiddete maruz kalmış olabileceği tarihçiler arasında yaygın bir kanaatti. Ancak 2005 yılında bulunan bazı belgeler bu kanaatin oldukça yüksek bir ihtimale dönüşmesine neden oldu. 2005 yılında Adolf Hitler’in kardeşlerinden birisine ait olan günlükler keşfedildi. Günlükte yazanlara göre Hitler, babasını sertliğe zorluyordu. Babasının Hitler üzerinde sertlikle kurmaya çalıştığı otoriteye karşılık annesi, Hitler’e sevgi ve şefkat ile yaklaşıyordu. İşte bu bilgiler sebebiyle bazı tarihçiler, Hitler’in çocukluk dönemleri ile canilik dönemleri arasında bir bağ olabileceğine inanıyorlar.
Adolf Hitler, çocukken rahip olmak istiyordu!
Daha sonraki eylemlerine ne kadar zıt bir şey gibi görünse de evet Adolf Hitler çocukken bir rahip olmak istiyordu. Elbette bunda, koyu bir Katolik olan annesinin de etkisi de vardı. Henüz 8 yaşındayken kilise korosuna katılmıştı. Hatta, daha iyi şarkı söyleyebilmek için özel dersler bile almıştı.
Hitler’in çocukluk döneminde sadece bir arkadaşı vardı
Adolf Hitler, son derece içe dönük ve yalnız bir çocuktu. August Kuzibeck ise Hitler’in tek arkadaşıydı. Ancak Adolf Hitler, tek arkadaşına karşı bile özenli veya sevecen değildi. August Kuzibeck, yıllar sonra yazacağı “Tanıdığım Genç Hitler” kitabında, Hitleri otoriter ve hükmedici olarak tanımlayacaktı.
Annesinin ölümünden sonra Adolf Hitler yıllarca sokaklarda yaşadı
Klara Hitler, 1907 yılında yaşamın kaybetti. Adolf Hitler o sırada 18 yaşındaydı. Annesinin ölümüyle Hitler, hayattaki tek destekçisini de yitirmiş oldu. Üstelik Hitler o dönem Viyana Sanat Akademisi’ne girmeye çalışan genç bir ressamdı! Ne var ki akademiye yaptığı başvurular kabul edilmedi. Akademi, Hitler’in yeteri kadar yetenekli bir ressam olmadığına karar vermişti. İşte Hitler’in ressam olma hayallerinin sona ermesi ve aynı sıralarda annesinin ölümü sebebiyle Hitler oldukça zorlu bir döneme girdi. Bu dönemin sonunda Adolf Hitler sokaklarda yaşamaya başladı. 4 yıl boyunca bu şekilde yaşamaya devam eden Hitler, geçinebilmek için gündelik işlerde çalışıyordu.
Çizdiği resimler, Hitler’in hayatta kalmasını sağladı!
Adolf Hitler, sokaklarda yaşadığı dönem boyunca son derece zorlu günler geçirdi. Bu dönemlerde hayatta kalmasını sağlayan şey ise, çizdiği resimler oldu. Soğuk ve açlıkla mücadele ettiği bu dönemde Hitler’in ana gelir kaynağı çizdiği resimlerdi. Resimlerini satarak para kazandığı zamanlarda, sıcak bir otele veya yurda yerleşiyordu. Daha sonra, 3 yıl boyunca kalacağı bir devlet yurdunda yaşamaya başladı.3 yılın sonunda I. Dünya Savaşı patlak verdi. Bunun üzerine Adolf Hitler, gönüllü olarak orduya yazıldı. 1914 yılında ise I. Dünya Savaşı’na katılmak için Belçika’ya gitti.
Adolf Hitler, I. Dünya Savaşı sırasında geçici olarak kör oldu
15 Ekim 1918’de Hitler’in de aralarında bulunduğu Alman birliğine hardal gazı saldırısı düzenlendi. Bu saldırı sebebiyle Adolf Hitler, geçici olarak kör oldu ve Almanya’daki bir hastaneye kaldırıldı. Öte yandan, hardal gazının Hitler’in yaşamında başka bir önemi daha vardı. Çünkü Hitler’in meşhur kısa bıyıklarının sebebi de hardal gazıydı. Savaş sırasında Alman askerlerine dağıtılan gaz maskeleri sebebiyle, askerler bıyıklarını kısaltmak zorunda kalmışlardı. Hitler’in kısa bıyıkları da bu sebeple ortaya çıktı. Bundan önce, Adolf Hitler’in oldukça uzun bıyıkları vardı…
Islık çalmak, Hitler’in en büyük hobileri arasındaydı
Sık sık ıslık çalan ve sevdiği müziklere ıslıkla eşlik eden Adolf Hitler, bu konuda bir hayli meşhurdu. Favori parçası ise “bir yıldızın üzerinde dilek tuttuğunda” isimli şarkıydı. Hitler mutlu veya neşeli olduğu zamanlarda, bu parçayı ıslıkla çalıyor ve yanındaki insanları da eğlendiriyordu. Ayrıca, Hitler’in ıslıkla çalmaktan hoşlandığı bir diğer şarkı ise, “kim korkar büyük kötü kurttan” isimli şarkıydı. Hitler bu şarkıyı o kadar çok seviyordu ki, etrafındaki insanlar bu şarkıdan esinlenerek ona kurt lakabını takmışlardı.
Kaynak: 1