Son zamanlarda kişilerinden ve güzelliklerinden çok, saykodelik olaylarıyla duyulur oldu Adana. Evet gerek sıcağıyla gerek insanıyla tansiyon her zaman yüksektir ama diğer yandan da samimidir; iyimserdir. En azından falsolu bir hareket beklemezsiniz; düzdür, direkttir Adana.
Adana’da yapacak çok fazla aktivite yoktur. Bundandır bu kadar yetenekli oyuncuları, müzisyenleri doğurması. Çünkü fevkalade bir şekilde konsantre olursunuz yapacağınız işe. Ve bundandır bu kadar güzel yemeklerin çıkması da.
Adana yemekleri, yemek camiasına bir saygı duruşudur; bir fantezidir. Yemek turizminin anasıdır, babasıdır.
**Elbette Adana’nın yöresel lezzetleri bu listedekilerle sınırlı değil. Biz kendimizce, Adanalı arkadaşlarımızın da fikrini alarak hazırladık ilk akla gelen bu Adana lezzetlerini.
1. Adana’nın her yerinde güzel olan şey: Adana kebabı
Kebap deyince akla Adana’nın geliyor olması boşuna değil elbet. Adana kebabının özelliği güzel beslenmiş küçük baş hayvanların iyi etlerinin el kıyması olarak hazırlanması ve içindeki baharatlarla kısık ateşte sabırla pişirilmesi. Sonrası ise iyilik güzellik; bol salata, sınırsız ikram… Ayrıca Adana’da kebabın yanında pilav görme şansınız yok; çünkü bu tamamen bir İstanbul adeti. Herhangi bir kebapçıya oturarak kebabınızı zevkle yiyebilirsiniz, çünkü kalite standarttır. Öyle çok zincir işletme olayına girmeyin; daha çok seyyar yerleri seçmeye özen gösterin.
2. Buzluktan çıkıp kalp ısıtan lezzet: Haşlanmış içli köfte
Adana içli köftesinin Hatay usülünden farkı “haşlama” olmasıdır. Adana içli köftesinin özelliği; dışındaki ince bulgurun et ve cevizle hazırlanması, içineyse sadece soğanla kavrulmuş kıyma, baharat ve yağdan başka bir şeyin girmemesidir. Bunu da özellikle babaanne ve anneanne evlerinde yemeye özen gösterin.
3. Kebap öncesi ısındırma: Dana lahmacun
Adana lahmacun, Güneydoğu lahmacunlaruna göre daha küçük, fındık lahmacuna göre ise daha büyüktür. Ve lezzeti, kıymasının kalitesinden, içindeki etin bolluğundan, hamurunun da yarı kalın ve yumuşak açılmasından ileri gelir. Unutmadan Adana’da lahmacunlara sarımsak değil soğan katılır.
4. Kalitede standarda gidelim: Soslu tavuk döner
İstanbul’un martı döneri yüzünden şehrin insanının hasret kaldığı tavuk dönerin de en lezzetli olduğu yer, hiç şüphesiz Adana’dır. Pahalı yerlere inat Adana’da köşe başında bir dönerci bulunur ve hepsi de aynı derecede lezzetlidir. Adana’nın tavuk dönerini ekstra lezzetli kılan şey, baharatı ve sosudur. Bu yüzden denerseniz, bol soslu istemenizi önemle belirtmek isteriz. Gülbahçesi sitesi Metin Usta tavsiyemizdir.
5. Sevmeyenin sevmediği sevenin dozunu kaçırdığı lezzet: Şırdan
Adana’ya has olan şırdan, yaz-kış sokaklarda açılan tezgahlarda bulabileceğiniz bir yemek. Acı biber turşusu ile ikram edilir, dinlenmişi ve sokakta yenileni adettendir. 🙂 Sakatat sevenlerin özellikle denemesi tavsiye edilir, bir de alkol sonrası tabii… Görüntüsü hoşuma gitmedi diye söylenen arkadaşlara ısrar edilmesi özellikle belirtilir.
6. Çıldır!: Kırkkat
Şırdana benzeyen bir sakatat dolmasıdır kırkkat. Bağırsak sayımı nedeniyle bu isme sahip olduğu söylenir.
7. Şırdanın arkadaşı: Mumbar dolması
Mumbar dolması da yine şırdanın arkadaşıdır ve şırdanın Güneydoğu ile Doğu Anadolu’daki yaygın şeklidir. Adana’dakinin özelliği ise kimyon ve pul biber serpilerek köşe başlarında tüketilmesidir.
8. Sabahların yöresel sultanı: Sıkma
Aslen Mersin’e ait olan sıkma, Adana lezzetleri arasındaki vazgeçilmezlerden biridir. Dinlenmiş hamura anlık hazırlanır, sacda ya da tavada pişirilir.
9. Bir öğrenci klasiği: Acılı ekmek
Biber salçalı, soğanlı, baharatlı malzemenin hamura sürülüp fırınlanması ile oluşan acılı ekmek, Adana’nın hamur işi lezzetlerinden yalnızca biridir. Acıya alışık olmayanın ayran, acı seveninse şalgamla tüketmesi önerilir. Öğrencinin gözünün nurudur, tenefüsleri aydınlatır, ağızları şenlendirir, Adana’ya olan aşkı arttırır.
10. Dozu arttırıyoruz: Kelle paça
Çorba deyip geçmeyin, Adana’nın 24 saat açık çorbacıları gerçekten bir başkadır. Adana çorbacılarındaki kelle paçanın özelliği, dolaptan çıkan bekletilmiş sakatatın hazır kelle suyu ile çevrilip ısıtılarak hazırlanması ve bu haliyle ikram edilmesinden ileri gelir.
11. Anlam verilemeyip hastası olunan lezzet: Bici Bici
Enteresan bir lezzet olan bici bici, Adana’nın sıcağa katlanmanın en değerli yollarından biridir. Nişastadan yapılan su muhallebisine benzer bir tatlı, bici bici denilen kimyasal ile renklendirilir; elde kıyılan buzla soğutulur ve gül suyu, pudra şekeri ile de tatlandırılır. Hijyenden şüphe etmeden bu yüzde yüz yerel tatlıyı mutlaka denemelisiniz. Baraj yolu veya Adnan Menderes civarı herhangi bir bicibicicide yemeniz şiddetle önerilir.
12. Doğayla içselleşiyoruz: Karsambaç
Karsambaç, sadece Adana’ya mahsus olmamakla birlikte, yine Adana’nın meşhur serinletici tatlarındandır. Toroslardan gelen karlarla pekmezin aynı bardakta karıştırılması sonucu elde edilir. Günümüzde ise bici biciye benzer şekilde, buzların kıyılması ve çeşitli meyve sularıyla tatlandırılması ile hazırlanır.
13. Sabahların neşesi: Turunç tatlısı
Adana diyoruz; elbette mutfağında turunçgilin de yeri olacak değil mi? Başka yörelerde de bulabileceğiniz turunç reçeli, Adana’da başlı başına bir tatlı olarak tüketilir ve son derece lezzetlidir.
14. Markalı şalgam da ne? Adana şalgamı diye bir gerçek var
Adanalıların su yerine tükettiği içecektir şalgam. Ve Mersin Tarsus ile birlikte, Türkiye’nin en iyi şalgamcıları burada bulunur. Adana’da sokakta ya da herhangi bir restoranda içeceğiniz şalgamdan sonra, İstanbul’da içtiğiniz şalgamı sorgulamanız beklenen bir davranıştır. Fazla panik yapmayınız.
15. Nostaljik lezzet: Şıra
Osmanlı’nın meşhur içeceği şıra, Adana’da özellikle çarşı ve tarihi Adana bölgesinde fazlaca yaygındır. Son derece serinletici olan bu içeceği, yerel şıracıların sırtlarındaki bakır ibriklerden deneyebilirsiniz.
16. Altın vuruş: Muzlu süt
Muzlu süt deyince bildiğimiz muzlu sütü aklınızda getirmeyin lütfen. Adana’daki büfelerin yaptığı muzlu süt, İstanbul ve diğer şehirlerde yapılanlardan daha fazla buzlu ve ekstra soğuktur. Adana’nın her köşesinde lezzetli yapılsa da Gazipaşa Kazım Büfe’de yapılanı bir başkadır. Şiddetle tadılması tavsiye edilir.