Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı kripto projesine yaptırım uyguladı. ABD Tornado Cash’e neden yaptırım uyguladı ve TORN nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Bir kripto para biriminin tanımlayıcı özelliklerinden biri, şimdiye kadar gerçekleşen tüm işlemleri içeren defterinin küresel olarak görünür olmasıdır. Bu şeffaflık; fonları izlemenin ve bazı durumlarda kullanıcıları tamamen anonimleştirmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Tornado Cash de bunu test etti. Fon hareketlerini takip etmek bazı kullanıcılar için oldukça zorlu bir görev olabilir. Hep birlikte Tornado Cash’in ne olduğuna ve ABD neden Tornado Cash’e yaptırım uyguladı inceleyelim.
Tornado Cash nedir?
ABD Tornado Cash için neden yaptırım uyguladı sorusunu anlamak için öncelikle projeyi inceleyeceğiz. Tornado Cash (TORN), Ethereum üzerine kurulu merkeziyetsiz ve gözetimsiz bir gizlilik çözümüdür. Tornado Cash, Zcash ekibi (bir gizlilik kripto parası) tarafından açık kaynak araştırmasına dayalı olarak geliştirildi. Öte yandan protokol, kullanıcıların akıllı sözleşme hizmeti aracılığıyla ETH ve ERC-20 mevduat göndermesine olanak tanır.
Tornado Cash’e bir ETH veya ERC-20 depozitosu gönderdikten sonra, kripto paranızı yeni bir adres üzerinden çekebilirsiniz. Varlık yeni adres tarafından geri çekildikten sonra, para çekme işlemini depozitoya bağlamanın bir yolu yoktur ve bu da varlık gizliliğini sağlar.
TORN protokolü topluluğa aittir. Mayıs 2020’de Tornado Cash ekibi, Güvenilir Kurulum Töreni olarak bilinen bir sözleşme güncellemesi aracılığıyla protokolün çoklu imza cüzdanının kontrolünden vazgeçti. O andan itibaren, kurucuların Tornado Cash üzerinde herhangi bir kontrolü yok ve tamamen merkeziyetsiz bir protokol olarak kabul ediliyor.
TORN token’ı, sahiplerinin protokoldeki değişiklikler için teklif vermelerine ve oy vermelerine olanak tanıyan sabit arza sahip bir ERC-20 token’ıdır. Tornado Cash kullanıcıları, protokolle etkileşime girdikçe Anonimlik Puanları biriktirir ve bunlar daha sonra korumalı bir hesaba yatırılır. Yeterli Anonimlik Puanı topladıklarında, benzer şekilde korunan bir süreçte bunları TORN token’larına dönüştürebilirler.
ABD neden Tornado Cash’e yaptırım uyguladı?
ABD Hazine Bakanlığı 9 Ağustos’ta 7 milyar dolardan fazla paranın aklanmasında merkezi bir rol oynadığını iddia ederek Amerikalıların Tornado Cash’i kullanmasını yasakladı. Peki ABD neden Tornado Cash’e yaptırım uyguladı?
Hazine Departmanı kuruluşu olan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) yaptığı açıklamada, Tornado Cash’i ABD’nin “ulusal güvenliğine yönelik önemli bir tehdit” olarak nitelendirdi. Ve Kuzey Koreli hacker’lar tarafından birkaç milyon dolarlık hırsızlıktan para aklamak için defalarca kullanıldığını iddia etti.
Hazine bakanlığının Tornado Cash için aldığı karar, kişilerin kripto ile etkileşim kurma şeklini değiştirebilir. Bu karar ile ABD kripto endüstrisi ile şiddetli yasal bir yola hazırlık yapıyor.
Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Kuzey Koreli hacker’ların etkinliğinin artması bu yaptırıma sebep olmuş. Nisan 2022’de ABD, Kuzey Kore hükümetinin sponsor olduğu iddia edilen hacker kuruluşu Lazarus Grubunu, Axie Infinity’nin Ronin ağında gerçekleşen 600 milyon dolarlık hack’ine öncülük etmesi ile suçlamıştı. ABD’ye göre Ronin hacker’ları Tornado Cash’i parayı aklamak için kullandıklarını söylüyor. 600 milyon doların Ronin ağından Lazarus grubu tarafından kontrol edilen bir cüzdana boşaltılmasının ardından aracı cüzdanlara gönderildiğini ve ardından bir seferde 10 milyon dolar olan Tornado Cash ile durulandığını söylüyorlar. TORN projesinin geliştiricilerinin Lazarus’un cüzdan girişimleri başarısız olmuştu. Blockchain analitik raporlarına göre Tornado Cash üzerinden geçtiğimiz aylarda transfer yapılan ETH miktarının %18’i (167.400ETH) Ronin hack’inden geliyor.
9 Ağustos’ta, Hazine Bakanlığı Tornado Cash ve ilgili akıllı sözleşme cüzdan adreslerini Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar (SDN) listesine devlet düşmanı olacak şekilde yerleştirdi. SDN listesi ile etkileşime giren herhangi bir Amerikalı, cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalacak.
Yaptırım detayları
Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptığı açıklama şu şekildedir;
“Amerika Birleşik Devletleri, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) hacker’ları tarafından bugüne kadar bilinen en büyük kripto para soygunlarından birinde çalınan 600 milyon dolardan fazla paranın bir kısmını aklamada yer aldığı için Tornado Cash’e (TORN) yaptırım uyguluyor. Bu hacker’lar, 2019’da ABD tarafından onaylanan Lazarus Group ve APT38 ile bağlantılı. Amerika Birleşik Devletleri, suçlular için kripto para aklayan karıştırıcılara ve onlara yardım edenlere karşı eylemlerini sürdürmeye devam edecek…
Amerika Birleşik Devletleri, kötü niyetli siber aktörlere karşı yetkililerini kullanmaktan, suçluları ve suç faaliyetlerini kolaylaştıranları ifşa etmek, bozmak ve hesap verebilirliği teşvik etmek için tereddüt etmeyecektir.”
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.