Sıcak havalar, nem oranının da yükselmesiyle pek çok yerde bunaltan sıcaklık değerlerine işaret ediyor. Terleme ve bitkinlik bu sıcak havaların ortaya çıkardığı iki beter sonuç. Klimalı bir ortamda, örneğin ofiste bile çalışsanız dışarı çıktığınız her an aynı düşünce beliriyor aklınızda; “çok sıcak!” İşte bu sıcak günlerde eski bir konuyu ısıtalım ve giz perdesini araladığımız olaylar arasına dahil edemesek de az bilinen bir sırrı tekrar gün yüzüne çıkaralım istedik. Sahi, 666 sayısı nedir, neyi simgelemektedir?
Bu sorunun sorulduğu pek çok kişinin cevabı ortak olacaktır. Çünkü hepimizin hemfikir olduğu gibi bu sayı “şeytan”ı çağrıştırmakta hatta bazı kültürlerde direkt onun sayısal değeri olarak görünmektedir. Evet, sorunun cevabı kısmen doğru. Peki ya detaylar? Okumaya devam edin lütfen.
Sayıların ardındaki gizler
Daha önce farklı tarihlerde açıklamaya çalıştığımız 33, 42 ve 137 sayıları da hem bilim dünyasının hem de edebiyat dünyasının ceza sahasında bulunan ve üzerine kafa yorulan sayılardan yalnızca üçüydü.
666 sayısı neden şeytani gözükür?
Günümüzde İbranice konuşan sayısı yaklaşık 9 milyon olarak tahmin ediliyor. Semitik bir dil olarak nitelendirilen İbranice, Afro-Asyatik dil grubunda sınıflandırılıyor.
Bu satırları okurken aklınızdan, “iyi de, bunun 666 ya da şeytanla ne ilgisi var?” diyebilirsiniz. Pek haksız sayılmazsınız ama konunun odak noktasında işte bu dil var. Özellikle Hristiyan dünyasında ve ardından daha geniş coğrafyalarda şeytanın sayısının 666 olduğu algısı bu dilin varlığı sayesinde oldu.
666 sayısından İmparator Neron’a geçiyoruz
Hepimizin hayatın önemli yeri olan Hababam Sınıfı’nın “müfettiş” sahnelerini hatırladınız mı? Paragöz müdürün uyarılarını yanlış ezberleyince cevapları karıştıran Hz. Şaban ve Güdük Necmi, müfettişin de yüzünün kıpkırmızı olmasına sebep olmuşlardı.
Roma’yı yakıp sarayının balkonunda keman çalarak alevleri izlediği iddia edilen Neron, bu sahneler nedeniyle gülümsememizin unsurlarından biri olsa da onun döneminde yaşayanlar için pek sıkıntılı bir manyaktı. En azından günümüze ulaşan tarihi bilgiler bu yönde olduğunu belirtiyor.
Lucius Domitius Ahenobarbus, nam-ı diğer Nero Claudius Caesar Drusus Germanicus, sorumlu olduğu türlü katliamlar nedeniyle “manyak” birisi olarak tasvir ediliyor. Tabii, her manyak diktatör gibi onu eleştirmek de tehlikeli hatta ölümcül olabileceğinden bazı şifreleme yöntemlerinin devreye girmesi gerektiğini kabul etmek gerekiyor.
666 sayısı söylenmek istenenlerin sayısal karşılığı oluyor
Korku imparatorluğuna dönüşen dönemin Roma’sında devreye giren çözüm, İncil’in İbranice bilenler açısından doğru anlaşılmasını sağlayacak ifadeler bulunuyor.
Akademik açıdan bakıldığında Brigham Young Üniversitesinden Prof. Thomas Wayment, konuyla ilgili olarak, “İncil’de Yunanna’nın “Vahiy” bölümünde (13-18) geçen, “Bu bilgeliği gerektirir: anlayışa sahip olanın canavarın sayısını hesaplamasına izin verin, çünkü bu bir insan sayısıdır ve sayısı 666’dır.1” ifadeleriyle işaret edilen dini anlamdaki şeytanın değil, seküler hayatta var olan ve şeytani davranışlarıyla katliamların bir numaralı sorumlusu konumundaki İmparator Neron olduğunu belirtiyor. Wayment bu sözlerine ek şunları paylaşıyor:
“Bu klasik izopsefi formülü olan bir adam sayısı… Hıristiyanlar bunun kodlanmış bir mesaj olacağını hemen anlayacaklardır. Vahiyi yazan bunun anlaşılacağına ihtimal verdiği için bunun İncil’de olmasını sağlamıştır. Aslında bu kodlanmış bir mesajdı… Bir okuyucu olarak, vizyonerlerin gözünden bir şey görüyorsunuz ve size ‘bunu anlamalısınız’ demek istiyor…”
Peki 666 sayısı nasıl oluyor da Neron’u anlatıyor?
İncil’deki ilgili pasajda “canavar adam” ifadesi kullanılıyor. Bu sıfat tamlaması İmparator Neron’u anlatmak istiyor. Peki ama 666 sayısının ne ilgisi var?
Harflerin sayısal değerlerine bakıp şifreleme yönteminin nasıl işlediği daha rahat görülecektir.
Uzmanlara göre “n” sesinin sayısal değeri “50” sayısı. “E” sesinin ise “0”, “r” sesinin “200”, “o” sesinin “6”, “n” sesinin ise yine “50”. Gelelim ikinci sözcüğün harflerinin sayısal karşılıklarına; “k:100 e:0 s:60 a:0 r: 200”. O halde bu sayıları toplayalım ki bunu yaptığımızda çıkan sonuç “666” olacaktır. İkinci sözcükteki “Kesar”, “Caesar” ile aynı anlamda. Yani, Neron’un ta kendisi…
“666” ile “616” tartışması
Uzunca bir süre şeytan ile özdeşleştirilen 666 sayısının aslında 616 sayısı olduğunu vurgulayan tarihi çalışmalar kafaları karıştırabilir. Bunun sebebi oldukça basit. Yunanca ile İbranice arasındaki tercüme farklılıkları Dolayısıyla sayısal değerlerin verilmesi ve bu bilgilerin yayılması, iki dil arasındaki tercüme farklılığı nedeniyle farklı sayıları ortaya çıkarmıştır. Ancak en genel anlamda belirtmek gerekirse, iki sayı da şeytanı temsil etmektedir. Şeytandan kasıt ise Roma İmparatoru “Manyak Neron”dur.