Haftanın etkinliği, malum: Pazar günü oy vereceğiz hepimiz (yani umarım!). Hatta ne haftası, yılın etkinliği dersek yeridir bu seçim için. ‘Oy’dan önce ve oy’dan sonra kafamızı meşgul edelim, seçim heyecanımızı depresyona boğmadan umutla bezeyelim’ derseniz de hafta boyunca ajandanıza yarenlik edecek etkinlik silsilesi huzurlarınızda. İyi haftalar olsun herkese.
1. Festival – Suma Beach “Aloha!” / 5 Haziran
Suma Beach
Seçim günü gelip çatmadan, hem kumsalda sere serpe müzik dinleyebileceğiniz hem de dans edip endorfin salgılayabileceğiniz bir festival havası ile başlıyor hafta. Elektronik müziğin emektar yapımcılarından Tobias, house ve tekno’da Alman ekolünü yetenekleriyle coşturan Tama Sumo ve afili minimal teknosu ile yürekleri kabartan Alexi Delano programın büyük harfli isimleri.
2. Müzik – Akbank Sanat Caz Günleri / 30 Haziran’a kadar
Akbank Sanat Beyoğlu
Akbank Sanat’ın artık gelenekselleşmiş olan Caz Günleri yine Haziran ayımızı cazla dolduruyor. 2 Haziran’da Amerikan Trio ile başlayan etkinlik, 30 Haziran’a kadar Şenay Lambaoğlu, Karima Nayt ve Francesco Bearzatti gibi isimlerin katılımı ile devam edecek. Detaylı bilgi için şuraya.
3. Parti – Pera Müzesi 10. Yıl Partisi / 5 Haziran
Pera Müzesi / saat 10.00 – 01.00
Gerek sergileri gerek film gösterimleri gerekse de butik mi butik konserleriyle ajandamızı renklendiren Pera Müzesi 10. yılını kutluyor. Hem ne kutlama! Müzenin sürekli sergilerinin yanı sıra şu anda gösterimde olan Grayson Perry ve Cecil Beaton sergilerini tüm gün ücretsiz izleyebilir aynı zamanda Kanadalı sanatçıların Pera Müzesi’nin doğumgünü vesilesi ile müzenin cephesini bir sanat eserine dönüştürdükleri gör/bak/deniz‘i de ilk görenlerden olabilirsiniz.
Bitti mi? Bitmedi. Akşam 19.00 itibarı ile Pera Cafe’den yükselecek DJ Kulakkurdu ve DJ Yabancıdeğil’in ritimleri ile kutlamanın dozunu artırabilirsiniz. İyi ki doğmuş, Pera Müzesi!
4. Sergi – Velofetish / 5 Haziran – 4 Temmuz
Macar Kültür Merkezi
Bisiklet kültürünün yaygınlığı ile bize iç geçirten ülkelerden biri Macaristan. Budapeşte’de neredeyse trafikteki otomobillerden daha çok dikkat gerektiriyor bisiklet yollarındaki akış. Velofetish sergisi de bu durumdan hareketle; bisikletin kültürdeki işlevsel yeri, özgürlük hissi ile ilişkisi ve tasarım zenginliğini gözler önüne seriyor.
Küratörlüğünü Füsun İpek’in yaptığı serginin Vázsonyi – Kardos Duo konseri ile açılacağını da belirtmiş olalım. İstiklal Caddesi’ne yolunuz düşmüşken bir uğramak isteyebilirsiniz.
5. Konser – múm / 8 Haziran
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Yumuşacık vokaller, algı sarsıcı ritimler, rüya efektli folk havaları, yaylılar, alışılmadık enstrümanlar, en derininden bir İskandinav ambiyansı… Sahnede küçük bir orkestraya dönüşen múm’u canlı canlı izlemek bu stresli haftanın en çok iple çekilesi olayı olsa gerek. İzlanda’dan kötü bir şey çıkar mıymış zaten?
Kendi hallerinde harikalar yaratan grubun, son albümlerinde Kylie Minogue gibi ‘fazlaca’ tanınan bir isimle işbirliği yaptığını da hatırlatmadan geçmeyelim. Sonuç her zamanki gibi leziz oldu elbette.
6. Festival – 6. Uluslararası İstanbul Opera Festivali / 8 – 18 Haziran
Şehrimizin ‘opera festivali’ altıncı kez sahneleri dolduruyor. Saraydan Kız Kaçırma, Yusuf ile Züleyha, Romeo ve Jülyet gibi klasiklerin canlandırılacağı festival; İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin katılımı ile gerçekleşiyor. Kapsamca daha bir genişleyip zenginleşmesini gönülden temenni ettiğimiz festival programı için şuraya.
7. Konser – Aziza Mustafa Zadeh Trio / 9 Haziran
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
‘Caz’ın Prensesi’ ya da ‘Jazziza’ gibi isimlerle anılagelen Aziza Mustafa Zadeh, bu yakıştırmaların hakkını fazlasıyla veriyor. Klasik caz’ı, geleneksel Azeri muğam tekniği ve avangart etkilerle füzyonlarken piyanosu ile de dinleyenleri kendinden geçiriyor. Sahnedeki zerafetinden ve on parmağını kaplayan yeteneğinden olsa gerek; kendisi ülkemizce de pek sevilen, her turnesinde gişe kapattıran isimlerden.
8. Sinema – Hayatımın Şarkısı (La Famille Bélier) / 9 Haziran
İstanbul Fransız Kültür Merkezi / saat 19.15
Eric Lartigau’nun beş dalda César ödülü adayı filmi La Famille Bélier’in öngösterimi, Başka Sinema ve Fransız Kültür ortaklığıyla Vive Le Cinéma programında gerçekleşiyor. Bu öngösterim öncesinde de film, İstanbul Film Festivali’nde gösterilmişti tabii. Hatırlatmış olalım.
Öğretmeni tarafından çok güzel şarkı söylediği keşfedilen Paula, yine öğretmeninin teşviği ile bir şarkı yarışmasına katılmayı düşünmeye başlar. Ve fakat ailesinde işiten tek birey olarak ailesine rehberlik yapan Paula’nın, arkasını dönüp hayallerinin peşinden gitmeye karar vermesi mümkün müdür? Göreceğiz.
9. Sergi – Her Tercih Diğer İhtimaller İçin Bir Dışlamadır / 9 Haziran – 2 Ağustos
Hale Tenger’in ‘Yıldızlarda Dans’ (2013) videosundan bir kare
Salt Beyoğlu
Öngösterimi 21 Nisan – 17 Mayıs arasında Salt Beyoğlu Forum’da gerçekleştirilen ‘Her Tercih Diğer İhtimaller İçin Bir Dışlamadır’ sergisi bu hafta başlıyor.
Bilge ve Haro Cümbüşyan, Ayşe ve Saruhan Doğan, Tüten ve Agah Uğur koleksiyonlarından 50’nin üzerinde seçilen görsel ve işitsel üretimlerin yer alacağı sergi; sanat eseri koleksiyonculuğu ile bu mecradaki subjektif yargılar üzerine eleştirel bir paylaşım ortamı sunuyor. Ev ortamında gösterilmesi zor kabul edilebilecek cesur ve güçlü ve bazen de rahatsız edici güncel sanat örnekleri meraklıları ile buluşuyor.
10. Müzik – Xinobi / 10 Haziran
Joker No:19 / saat 23.00
Discotexas’ın bir yarısı, kabinlerin Portekiz soslu nostaljik lezzeti Xinobi Çarşamba gecesi şehrimizde. En sevdiğiniz filmleri aklınıza getirecek, Portekiz’de günbatımı hayalleri kurdurtacak, okyanus havası sanrıları yaşatacak seti ile Beşiktaş’ın sevdiceğimiz mekanını sarı-sıcak ısıtacak.
11. Sergi – Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015 / 10 Haziran – 16 Temmuz
Fotoğraf: Emine Ceylan, 1991
DEPO
Nesin Vakfı, doğumunun 100. yılında Aziz Nesin’i kapsamlı bir sergi ile anıyor. Aziz Nesin’in yazılı ve görsel arşivinin yanı sıra ‘Aziz Nesin Yaşıyor’ belgeselinin de gösterileceği sergi, Nesin’i ülkemizde yıllar yılı kendisine yüklenen değerlerle değil, bizzat oluşturduğu ve yaşattığı değerlerle tanıtmayı amaçlıyor.
Mizahı, politik duruşu ve hayat görüşü ile her daim en çok tartışılan ve de en çok hayranlık duyulanlardan olan Üstat’ı, burnumuzun ucuna dayatılan klişelerin ötesinde tanımaya çalışırken, Türkiye’nin yakın tarihine leke bırakan 6-7 Eylül ve Sivas katliamı gibi olaylara da onun gözünden bakmaya çalışacağız. Ne yapıp edip gitmek, illa görmek isteriz.
12. Sergi – Kargaşa 15: Bu Benim de Aklıma Gelmişti / 10 – 28 Haziran
karga
kargART geleneksel sezon kapanış sergisini Kargaşa ile yaparken, kargART’ın da 15. yıldönümünü kutluyor. Sanatçıların Türk çağdaş sanatının önemli örnekleri arasından seçtikleri eserleri kendi teknikleri ile yeniden yorumlayarak sergileyecekleri serginin küratörü Ali Elmacı. Kargaşa 15, bizlere sahte, taklit ve pastiş kavramları üzerine kafa yordurturken; beğeni kriterlerimizin esnekliğini de sorgulayacak. Detaylı bilgi için şuraya.
13. Konser – Dying Fetus / 11 Haziran
KadıköySahne / saat 19.00
90’ların başından beri bir takım kadrosal değişimler haricinde aksamadan yoluna devam eden, grindcore’un öne çıkan isimlerinden, Amerikalı death-metal grubu Dying Fetus ilk kez Türkiyeli fanlarıyla buluşuyor. Death-metal deyip geçmiyorlar. Hardcore’dan girip kulak patlatan ritimlerden çıkıyorlar. Biz uyaralım da…