Yılın bu zamanına kadar hayata dair yaptığınız planların ne kadarını gerçekleştirebildiniz? Başarıya giden yolun planlı hayattan geçtiği bilinen bir gerçek. Bu planlamayı nasıl yapacağınız da en az planlarınızı uygulamak kadar önem taşıyor. Bakış açınızdaki ve alışkanlıklarınızdaki ufak değişikliklerle istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz. Business Insider‘ın kaleme aldığı bu 31 maddelik program, günlük rutinlerinizi değiştirecek ve sizi her anlamda ileriye taşıyacak birçok detayı barındırıyor.
1. Kendinize ”Sahip olduğum şeyler arasında hangilerini gerçekten istiyorum?” ve ”Gerçekten istediğim diğer şeyler neler?’’ sorularını sorun
”Ambition Trap” kitabının yazarı psikoterapist Katherine Schafler, ”Bizi mutsuz eden şey, istediğimiz her şeye sahip olma eğilimidir. Kendiniz hakkındaki farklındalığınız arttıkça istedikleriniz ile ihtiyacınız olanlar arasındaki farkı daha iyi kavrayabilirsiniz.” diyor. Peki bu ayrımı nasıl yapıyoruz? İnsanoğlu her şeyin fazlasını istemeye alışmış. Daha fazla yemek, daha fazla para, daha fazla eşya, ilgi, arkadaş, zaman ve daha bir sürü şeyden biraz daha… Peki, istemekten nasıl vazgeçeriz? İşte bunun cevabı, yukarıdaki doğru soruları sormakta saklı.
2. Ertele tuşuna basmaktan vazgeçin
5 dakika daha, diyerek uykuya teslim olmaktan vazgeçin. Sanılanın aksine bu sizi daha dinç yapmaz. Aksine, uyandığınızda endokrin sisteminiz vücudunuzu güne hazırlamak için belirli hormonlar salgılar. Tekrar uyuyarak yalnızca bu süreci yavaşlatıyorsunuz. O beş dakikaya o kadar da ihtiyacınız yok.
3. Net bütçenizi düzenli olarak takip etmeye başlayın
Aslında hesap çok basit: Sahip olduğunuz her şey – borçlandığınız her şey.
New Yorklu bir finansal planlamacı olan Lauren Lyons Cole’e göre, ekonomik varlıklarınızın bir dökümünü almak ve tüm varlığınızı bir arada görmek, ileride atacağınız adımları daha iyi ölçmenizi sağlıyor.
4. Patronunuz ile profesyonel hırslarınız hakkında konuşun
Business Insider’a konuşan The Muse yöneticisi Toni Thompson’a göre, müdürlük ya da zam gibi konuları patronunuzla konuşmak, her zaman sizin sorumluluğunuz. Dolayısıyla hırslarınızdan ve hayallerinizden bahsederseniz patronunuz sizin uzun vadeli beklentilerinizi anlayacak, dolayısıyla bu gibi diyaloglar çok daha kolay geçecektir.
5. Linkedin sayfanızı gözden geçirin
Business Insider’a konuşan Linkedin yöneticisi Hari Srinivasan, etkileyici bir profil oluşturmak için 3 ana bilgiden bahsediyor; özgeçmişinizin doluluğu,
takipçi kitlenizi etkileyecek blog yazıları paylaşmanız, endüstriniz ve tecrübeleriniz ile ilgili en az beş detayı öne çıkartmanız.
6. Emekli olmadan önce ne kadar para kazanmaya ihtiyacınız olduğunu hesaplayın
Eğer emekli olduğunuzda golf ve brunch partilerinde vakit geçirmeyi umuyorsanız ona göre birikim yapmanız gerekecek. Hesaplamasını ise ihtiyaç duyacağınız yıllık rakamı 25 ile çarparak bulabilirsiniz. Yani 25 yıllık ihtiyacınızı giderecek rakamı kazandıysanız emeklilik zamanınız gelmiş olabilir.
7. Pazar gününüzü “sahte” çalışma günü ilan edin
Pazartesi sendromuna yakalanmamak ve hafta boyunca verimli olabilmek için haftanın programını yapmak, mailleri kontrol etmek, müşteri ziyaretlerini planlamak gibi evde pijamanızla halledebileceğiniz küçük bir ”sahte” çalışma planlayın.
8. Güne 1 saatlik ”güç saati’’ çalışmasıyla başlayın
Zaman yönetimi ve verimlilik üzerine birçok kitabı bulunan yazar Laura Vanderkam, güne 1 saat boyunca odağınızı dağıtmadan ve tamamen konsantre olmuş bir şekilde çalışarak başlamanın verimlilik açısından faydalı olacağını söylüyor. Aksi halde kendinizi, karışık bir iş düzeninde, ne yapacağınızı şaşırmış vaziyette bulabilirsiniz.
9. Önce işi kabaca bitirin, daha sonra geliştirirsiniz
Önemli bir proje hazırlamanız gerekiyorsa telefonunuzu sessize alın ve proje bitene kadar hızlıca çalışın. Mükemmellik aramayın, yalnızca işi bitirin. Sonrasında ufak dokunuşlar ile mükemmele ulaşmak daha kolay olacaktır.
10. Hayran olduğunuz biriyle randevu ayarlayın
GrowthLab yöneticisi Ramit Sethi, hayran olduğunuz biriyle konuşmanın sizi başarıya ulaştıracağını söylüyor. Örneğin, hayran olduğunuz kişiye onu nasıl tanıdığınızı, ondan nasıl tavsiyeler beklediğinizi ve uygun oldukları ilk fırsatta buluşmak istediğinizi belirten bir mail atabilirsiniz.
11.Evden çalışıyorsanız verimli olmak için ortamınızı değiştirin
Flexjobs kariyer uzmanı Brie Reynolds, çalıştığınız mekanı değiştirmenin verimliliği arttıracağını söylüyor. Örneğin, haftada bir gün kafede çalışmak ya da arada bir başka odalarda çalışmak, monotonluğu kıracak aktiviteler olabilir.
12. Kağıda yazdığınız notları dijital ortama taşıyın ve not kağıtlarını atın
Çalışma alanınızı daraltan ve kafa karışıklığı yaratan onlarca not kağıdını, günde sadece 10 dakika harcayarak, bilgisayarınıza taşıyabilirsiniz. Bu sayede hem notlarınızı gözden geçirebilir hem de daha düzenli çalışabilirsiniz.
13. Partnerinizle, iş yaşamı, çocuk ya da ev işleri dışındaki bir konuda, en az 10 dakika muhabbet edin
Sosyoloji profesörü ve ilişki uzmanı Terri Orbuch’un 10 dakika kuralını uygulayın. ”5 adımda evliliğinizi ‘iyi’ seviyesinden ‘mükemmel’ seviyesine taşıyın’’ kitabının yazarı Orbuch’un tavsiyesine göre mutlu çiftler, eşleriyle rutin dışı konularda daha sık paylaşımda bulunuyor.
14. Yapılacaklar listenizi ve yarın giyeceklerinizi bugünden hazırlayın
Emekli donanma subayı Jocko Willink’in açıklamasına göre, düzenli bir çalışma temposu tutturabilmek için spor kıyafetlerinizi geceden hazırlamış olmak, verimlilik açısından çok faydalı olacaktır. Böylelikle yataktan daha çabuk kalkabilirsiniz. Yapılacaklar listesi hazırlamak da sizi yeni güne hazır hale getirecektir.
15. İş üniforması hazırlayın
Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Barack Obama ve daha birçok ünlü isim bu kuralı uyguluyor. Uzmanlara göre, ne giyeceğine, ne yiyeceğine karar vermek gibi basit işler, zihinsel yorgunluğunuzu arttırıyor.
Fenomen deyişle ‘’karar yorgunu’’ olup agresif ve halsiz davranmaktansa birkaç alternatifli iş kıyafeti kombini hazırlamak çok daha mantıklı.
16. Dil öğrenmek istiyorsanız yatmadan önce 15 dakikalık tekrarlar yapın
17. Eşinize hangi ev işlerini sevdiğinizi ve hangilerinden nefret ettiğinizi söyleyin
Mental yorgunluğu atmak için çiftler arasında iş bölümü şart. Hangi işleri seçeceğinizi optimize etmek, bir kağıda tüm işleri yazıp tercih önceliğine göre işleri dağıtmak faydalı olacaktır.
18. E-mail hesabınıza alışveriş filtresi ekleyin
Çok para harcamamak ve birikim yapabilmek için en önemli adımlardan biri bu olsa gerek.
19. İşe giderken yol arkadaşlığı yaptığınız kişilerle sohbet edin
Journal of Experimental Psychology’nin 2014 yılında yaptığı ankete göre, işe giderken yol arkadaşlığı yapılan kişilerle diyalog, motivasyon ve verimlilik anlamında ciddi kazanımlar sağlıyor. Genellikle yol arkadaşlarınızın muhabbet etmek istemeyeceğini düşünerek çekingen davranan biriyseniz, bu düşünceyi değiştirip sohbet başlatmak ikinizin de yararına olacaktır.
20. 20/10 mottosuyla yönetilebilir ev temizliği yapın
Rachel Hoffman’ın kitabında bahsettiği bu kural, 20 dakika temizlik yaptıktan sonra 10 dakika dinlemeyi ve alıştıkça bu süreleri uzatmayı konu alıyor. Eviniz yaşanamayacak hale gelinceye kadar bekleyip, sonrasında saatlerce sürecek yorucu bir temizlik maratonuna girişme alışkanlığınızdan vazgeçin.
21. Partnerinizle finansal hedefler belirleyin
Paranızla yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, partnerinizle ortak finansal hedefler belirlemek olabilir. Çocuğunuzu özel okula yazdırmak, güzel bir tatil planlamak ya da öğrenim kredinizi kapatmak, bu hedeflere birer örnek sayılabilir.
22. Emekli donanma askeri gibi 2 dakika erken kalkın
Eski donanma askeri Andrew Wittman, askerdeyken uyandırmak için önce parlak florasan lambaları yaktıklarını, sonra da koğuşa metal tenekeleri atarak ses çıkardıklarını söylüyor. Bu şoku yaşamamak için kendisini 2 dakika önce kalkmaya alıştıran Wittman, bu sayede çok daha verimli bir uyku düzenine sahip olmuş. Biyolojik saatinizi planlamak, verimlilik için önemli bir adım olabilir.
23. Her akşam, gün içinde memnun olduğunuz 3 şeyi not edin
UC Berkeley’de yaptığı konuşmasında Sheryl Sandberg, eşinin ölümünü atlatmak için her gece yatmadan önce, o gün içinde başına gelen 3 güzel şeyi yazmaya başladığını söylüyor. Bu sayede ne olursa olsun her gece güzel şeyleri hatırlayarak uyuduğunu söylüyor. Bu yöntemin mucidi psikolog Martin Seligman da metodu uygulayan insanların depresyondan çıktıklarını ve daha mutlu uyuduklarını belirtiyor.
24. Yaşınıza göre değişen birikim hedefi koyun
Uzmanlara göre, gelirinizin %10 – %15 kadarını biriktirmeniz ideal. Fidelity’nin tavsiye ettiği birikim miktarına göre, 30 yaşındayken yıllık 60.000 kazanıyorsanız bir yıllık maaşınız kadar bir birikimi kenarı koymuş olmalısınız. 35 yaşında bunun iki katı olan 120.000’e, 40 yaşında ise bu rakamın 3 katına ulaşmış olmalısınız. Olmazsa da moral bozmamak lazım elbette.
25. 10 dakikada 20 iş fikri geliştirin
GrowthLab CEO’su Sethi’ye göre, kendinize sormanız gereken 4 soru var: ”Ne için para ödüyorsun?”, ”Hangi yeteneklere sahipsin?”, ”Arkadaşların hangi konuda iyi olduğunu söylüyor?”, ”Cumartesi günleri ne yapıyorsun?”
Bu 4 farklı soruya 5’er adet cevap yazın. İşte size 20 adet iş fikri!
26. Bundan 1 yıl ve 5 yıl sonra, bugün neyi öğrenmiş olmayı dilerdiniz?
Dropbox CEO’su Houstan’ın bu sorusunu sorun kendinize. Öğrenmede sistematik davranmak önemli bir anahtardır. Bu süreç müzik aleti çalmaya benzer. Sürekli dener, sürekli öğrenirsiniz ancak 5 yıl sonunda katettiğiniz mesafeye siz de şaşırırsınız.
27. Vekalet evraklarınızı hazırlayın
Acil durumlarda sizin adına karar verebilmesi, varlıklarınızı yönetebilmesi, sağlık hizmetlerinize dair işlemler yapabilmesi için avukatınıza ya da güvendiğiniz bir dostunuza vekalet verin. Böylelikle zor bir durumda bile olsanız kolayca işlem yaptırabilirsiniz.
28. Ek işinizi kurun
Çok satanlar listesinde kitapları olan yazar Chris Guillebeau’ya göre, ek iş yapmak, yalnızca kendinizi garantiye almak için değil, odağınızı dağıtmak için de mantıklı bir strateji. Kısa süreli iş sözleşmesi yapılan işlerde ya da part time mesaili işlerde çalışmaktan ziyade enerjinizi aktarabileceğiniz yeni bir iş fikrine yatırım yapmak mantıklı olabilir.
29. Ekibinize, performansınızın nasıl olduğunu sorun
Google’ın ve Apple’ın eski yöneticisi Kim Scott, ‘’Müdür olarak çalışanlarınıza soru sorduğunuzda, çalışanlarınızın sizi eleştirmesi pek kolay olmayabilir.” diyor. Yine de soru sorup, standart bir cevap aldıktan sonra 6 saniye sessiz kalmak, çalışanınızın bir iki cümle daha kurmasını sağlayacaktır. İşte o bir iki cümleyi dikkatli dinleyin.
30. İşe gitmeden önce ailenize sarılın, öpün
IKEA’nın ”Life at Home’’ raporuna göre, sabahları eşinize sarılmak ve öpmek oldukça önemli. Fiziksel iletişimin ilişkideki tatmini ve mutluluğu arttırdığı, daha sık sarılan çiftlerin daha mutlu olduğu da araştırma sonuçları arasında.
31. İş görüşmelerine zaten işi kapmış gibi gidin
Capital One firmasının insan kaynakları yöneticisi Meghan Welch’e göre, iş görüşmesine zaten işi almış gibi bir psikoloji ile gitmek, işi gerçekten almak için önemli bir metod. Ona göre, iş görüşmelerinde başarılı olan adaylar kendilerini beğendirmeye çalışanlar değil, firmaya yapacağı katkılardan ve firmanın büyümesine dair planlarından bahseden adaylar.
Kaynak: 1