Yıkıcı olayların gölgesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının Başbakanlık Genelgesi ile iptal edilmesinin gündemde olduğu şu günlerde 30 Ağustos’un diğer resmi bayramlardan farklı olmasının 11 nedenini sizin için listeledik.
1. Yazın doğan çocuklar gibidir 30 Ağustos Zafer Bayramı. Sıra ona geldiğinde bütün okullar tatildir.
2. Okullar tatil olduğu için 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın hangi güne geldiği, Cuma’yla birleşip birleşmediği öğrenci kısmının pek umurunda olmaz.
3. Yine okulların tatil olması ve öğrenciler arasında kutlama yapılmaması nedeniyle, 23 Nisan ya da 19 Mayıs’ın aksine, bu kıymetli güne yazılmış pek okul şiiri yoktur.
4. Takvimlerim ağustosu göstermesi sebebiyle hava ölümüne sıcaktır, öğrenciler evlerinde çizgi film karşısında yatarken resmi törenlere katılmak zorunda olan bürokrat ve askerler yapış yapış ağustos sıcağına içten içe söverler.
5. Tepemizde helikopterlerin uçmasının, savaş uçaklarının salınmasının bünyede tedirginlik yaratmadığı gündür 30 Ağustos.
6. Bu günde doğan erkek çocuklarının dörtte üçünün adı Zafer’dir. Fakat 29 Ekim’de doğduğu için adı Cumhur olana pek rastlanmaz.
7. Aynı zamanda bir savaşın bitmesi manasına da geldiğinden belki de kutlamaya en çok değen bayramdır aynı zamanda.
8. Fakat her yıl tekrar tekrar denize dökülmek zorunda kalan “temsili” Yunan kuvvetleri için pek de özlemle beklenen bir gün değildir hani.
9. Nedense konu 30 Ağustos Zafer Bayramı oldu mu siyasi liderlerin yayınladıkları mesajlar ve takındıkları tavır daha bir önem kazanır.
10. Bayram kutlamaları sebebiyle çoğunlukla belediyeler tarafından finanse edilen beleş konserler birçok kişi için yazın son büyük etkinliği, sonbaharın habercisidir.
11. Gandhi’nin de dediği gibi:
“O gün Türk orduları sadece ülkeleri için deği, tüm dünyadaki mazlum halklar için bir umut başlatmışlardır.” Yani bu bağlanma aslında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gidişatını değiştiren bir zaferdir 30 Ağustos.
Kutlu olsun!