Yılın nasıl geçtiğini anlatan, “2018’de neler oldu?” listelerine henüz başlamamışken, birlikte 2019 yılının öğrenme trendlerine bakalım istedik. Her yılın sonunda, bir sonraki yıl hayatımızda yer edinecek trendleri pek çok kurum bir araya getirip yayımlıyor. Biz de 2019 yılı trendleri arasından öğrenme ve gelişim alanında etkili olacak trendleri sizler için seçerek listeledik. Keyifli okumalar!
1. Mikro-öğrenme
Mikro-öğrenme; belirli bir konudaki öğrenme gereksinimlerini birkaç dakika gibi çok kısa bir zamanda karşılayan, kolayca erişilebilir küçük boyutlu öğrenme içerikleridir. Mikro-öğrenme; videolar, küçük oyunlar, küçük sınavlar, reklamlar ve infografikler olarak uygulanabilir. Küçük boyutlu olan bu içerikler hızlıca öğrenme veya hatırlama için idealdir. Özellikle iş yaşamında hız önemli olduğundan ve iş dışında öğrenme vakitleri azaldığından, mikro-öğrenme kolayca uygulanabilir. Ülkemizde de yavaş yavaş gelişmeye başlayan bu alan 2019 yılı içerisinde daha da öne çıkacak.
2. Genel müdürler ve insan kaynaklarının çalışan gelişimi ortaklığı
Bir kuruluşun öğrenme ve geliştirme çabalarının tam potansiyeline ulaşmasını engelleyen en büyük hatanın; genel müdürlerin insan kaynaklarına yönelik planlama ve taahhüt eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Eğitimleri gerçekleştirmek için tam olarak ne istediklerini planlamamış olan liderler boşuna kaynak harcıyorlar. Bunun genel nedeni kurumlarda henüz oluşmamış öğrenme kültürü. Oysa etkili bir öğrenme kültüründe yönetim ve insan kaynakları; çalışanların, departmanların ve organizasyonun performansını ve yetkinliklerini artırmak amacıyla değerleri, süreçleri ve uygulamaları birlikte çalışarak tanımlarlar. Çalışanların edindiği ve uyguladığı bilgi ve beceriler, bir öğrenme kültüründe serbestçe paylaşılır, sürdürülebilir ve uyarlanabilir bir organizasyon yaratılmasını sağlar. 2019 yılında kurumların öğrenme kültürlerini yaratırken genel müdürler ile insan kaynaklarının daha fazla ortaklık yaptığına ve kurumun öğrenme amaçlarını çalışanlarının yetkinliklerine göre birlikte belirlemelerine şahit olacağız.
3. Geleceğin organizasyonuna odaklanmak
2019 yılında kurumların sürdürülebilirliklerini ve gelişimlerini sağlamak için kısa vadeli değil uzun vadeli planlamalara ve çalışan gelişimlerine destek vermeye başlayacakları öngörülüyor. Özellikle kısa dönem planlamaların yerini uzun vadeli çalışan geliştirme programları alacak. Şirketinizin sürdürülebilirliğini ve sağlıklı gelişimini korumak için gelecekte liderlik rollerini üstlenebilecek çalışanlar hedeflenmelidir. Mevcut çalışanlar için liderlik gelişimi, iletişim ve problem çözme becerileri konusunda eğitimlere hemen başlayın. Henüz yapılmadıysa, insan kaynakları tüm yetkinlik geliştirme aşamalarında yeni çalışanların liderlik potansiyelini değerlendirebilir ve gelecekteki olası yönetici pozisyonları için eşleştirebilir. Yönetim, yeni çalışanlarına mentorluk hizmeti sunarak ve profesyonel ağlar oluşturmalarına yardımcı olarak gelecekteki liderlerini ve yöneticilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Liderlik geliştirme programınızı tasarlamak, çevik (agile) ve zamanla evrimleşebilen ekipler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
4. Sosyal becerileri öne çıkarmak
Organizasyonlar daha çeşitli hale geldikçe ve genişledikçe, şirket liderleri çalışanlarının duygusal zekâ, işbirliği ve müzakere gibi sosyal becerilerini geliştirmenin önemini görüyor. 2016 Deloitte araştırmasına katılanların yüzde 90’ından fazlası, sosyal becerileri “ciddi bir öncelik” olarak değerlendirmiş. Ayrıca bu araştırma, sosyal becerilerin çalışanların işe devam etme oranlarını yükselttiğini, liderliği geliştirdiğini ve anlamlı bir kültür oluşturduğunu belirttiler. Ek olarak, teknolojik beceriye sahip ancak sosyal becerileri zayıf Z jenerasyonun çalışan olarak işgücüne girmesiyle birlikte, sosyal beceriler 2019 yılında yeniden trend haline geliyor. Çünkü kurumlarda kuşaklar-arası yetenek uçurumunun gittikçe derinleştiği endişesi var. Öğrenme ve gelişme uzmanları, çalışanlara sosyal beceri eğitimleri sunarak ve sosyal becerilerini geliştirmeye teşvik ederek bu zorluğun üstesinden gelebilir. Sosyal beceri eğitimleri; çalışanların farklı açılardan ve daha geniş perspektiften düşünmelerine yardımcı olacak beyin fırtınası, atölye, rol oyunları, oyunlar, simülasyon gibi pek çok yaygın öğrenme yöntemlerini içerebilir.
5. Eğitimlerde oyunlaştırma etkisi
Gerçek dünyada oyunlaştırma ve eğitim programları hakkında bir yanlış anlama var. Oyunlaştırma kavramının, eğitim programlarını video oyunlarına dönüştürmek anlamına geldiği zannediliyor. Dijital oyunlaştırmalar çok güçlü ve yaygın olsa da, yüz yüze eğitim ortamlarında da sık sık oyunlaştırma kullanılarak öğrenmenin etkisi artırılıyor. Şirketlerin oyunlaştırma kavramını sadece çalışanların motivasyonunu artırmak için ele aldığı bir dönemi geride bırakıyoruz. Oyunlaştırmanın öğrenme ve gelişim süreçlerinin tamamına yayılacağı bir 2019 yılı geçirileceğini söyleyebiliriz. Rozetler, puanlar, skor tabloları ve topluluk katılımı, en eğitimli çalışan için bile çevrimiçi eğitim deneyimini teşvik ediyor. Oyunlaştırma konusunda siz neler yapacaksınız?
6. Eğitimlerde hikâyeleştirme dönemi
Hikâye ve masalların insanlık kadar eski olduğunu biliyoruz. Son yıllarda başlayan hikâye anlatıcılığı eğitimleri ve bu eğitimlerin yarattığı etkinin görülmesi ile birlikte hem bireyler hem de kurumlar hikâyeleştirme eğitimlerine önem vermeye başladılar. 2019 yılında öğrenme ve gelişim alanında en çok adını duyacağımız eğitim başlığı diyebiliriz. Öğrenmeyi hızlandıran ve içselleştiren hikâyeleştirme, eğitimde büyük bir etki yaratmaya devam ediyor. Herkesin ve kurumların hikâyeleri var ve bunları nasıl anlattığınız, hangi etkenleri dahil ettiğiniz, hangi duyguları canlandırdığınız son derece önemli. Siz hikâyenizi nasıl anlatıyorsunuz?
7. İçerik odaklı eğitim yerine öğrenen merkezli eğitim
Bir eğitim duyurusunu incelediğiniz zaman genellikle eğitimde yer verilecek başlıklara ve eğitimin süresine rastlarsınız. Onlarca başlığın yer aldığı eğitimin 6 saatte nasıl yapılacağı sorusunun cevabı ise Powerpoint üzerinden aktarım oluyor. Oysa bu kadar içerik bu kadar sürede anlamlı bir öğrenme için çok fazla. Yapılan araştırmalar bu eğitimlerin etkisinin yok denecek kadar az olduğunu gösteriyor. 2019 ile birlikte yeni trend ise içerik odaklı değil öğrenen merkezli eğitim olacak. Bireysel ihtiyaçlara odaklanan özel tasarım eğitimlerin devri başlıyor.
8. Dijital ve mobil içerikler
2019 yılında öğrenme ve gelişim alanında tüm bilgilere ulaşmanın dijital ve mobil uygulamalar ile daha da artacağı söyleniyor. Özellikle LinkedIn tarafından yapılan 2018 araştırmasına göre, yetenek gelişiminin önündeki en büyük engel çalışanların öğrenmeye zaman ayırmamasıdır. Çalışanlar, eğitimi almak için birincil işlerinden ayıracak zamanlarının olmadığını belirtiyor. Eğitiminizi sınıf, mobil ve isteğe bağlı gibi birden fazla platformda sunmak, yoğun çalışanlar için zaman sıkıntısını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. 2019 yılında karma öğrenme ortamlarının birbirleriyle iletişimlerini daha sık göreceğiz.
9. AR (Artırılmış Gerçeklik) / VR (Sanal Gerçeklik) / MR (Karma Gerçeklik)
Hepimizi heyecanlandıran teknolojik gelişmelerin başlarında AR ve VR gelebilir. Bizi heyecanlandıran bu teknoloji uzun süre önce tanıtıldı ancak henüz tam anlamıyla hayatımızda kullanmıyoruz. Araştırmalar yakında daha yaygın biçimde kullanacağımızı ve 2019 yılında öğrenme ve gelişim için de büyük bir etki yaratacağını gösteriyor. Artırılmış Gerçeklik (AR) ile ilgili en önemli şey; öğrenenlerin heyecanlanmasına neden olabilecek ilginç grafik ve görüntü etkileşimleri ile mevcut içeriğin zenginleştirilebilmesidir. Heyecandan daha fazlasını da sağlar; öğrenenlerin içerikle daha iyi bağlantı kurmasına yardımcı olur. Sanal Gerçeklik (VR), güvenlikle ilgili çeşitli prosedürlerin öğretilmesinde kullanılıyor ve hızla büyümeye devam ediyor. Organizasyonlar şimdi “Sanal Gerçeklik”e önemli bir çözüm olarak bakıyor çünkü e-öğrenme şirketleri VR deneyimini geliştirmek için etkili öğrenme tasarımı stratejileri kullanıyor. 360 derecelik fotoğrafların, etkileşimlerin ve daha birçok ögenin karışımının kullanıldığı VR; daha kullanışlı bir deneyim haline geliyor. AR ve VR ile birlikte yeni modellerden birisi Karma Gerçeklik (MR). Özellikle piyasadaki büyük oyuncular, AR ve VR’yi harika bir şekilde birleştiren MR’ye yatırım yapıyorlar. Bu trendi Türkiye’de 2019 içerisinde göremeyebiliriz.
Keyifli ve bol öğrenmeli bir yıl olsun!
Kaynak: 1