Edebiyat bize hayatı sevdiren en güzel nimetlerden biri. Ve artık klasikleri yalayıp yuttuğumuzdan, en sevdiğimiz yazarların, en sevdiğimiz kitaplarının sayfalarını okuya okuya aşındırdığımızdan dolayı, yeni çıkanları merakla ve heyecanla bekler olduk.
Malum, yoğun hayatlarımız bize her yeniliği yakından takip etme fırsatını tanımıyor. Ama yine de bu yoğunluk içinde kitap okuma keyfimizden de ödün verecek değiliz. Sizin de ödün vermemeniz için 2016’da raflara düşen kitaplardan, gözden kaçırmış olabileceğiniz ama okumayı ve kütüphanenize eklemeyi isteyeceğiniz, seçmece bir liste yaptık.
Eminiz ki, bu listede size göre bir şeyler mutlaka var. ?
1. John Berger – Hoşbeş
İngiltere’nin yaşayan efsane yazarlarından John Berger’in Hoşbeş’i 2016’da çıkan edebiyat şaheserleri atasında bizi en çok heyecanlandıran biriydi. Yazarın deneme türündeki kitabını okurken kendinizi çok tanıdık ve umutlu sayfaların içinde bulacaksınız.
2. Haruki Murakami – Tuhaf Kütüphane
Murakami’nin çılgın hayal dünyasına bir kere girmiş olanlar onun son kaleme aldığı öyküsü Tuhaf Kütüphane’yi koşarak alıp bir solukta okumak isteyecekler. Murakami bu kitabında yine bizi sıra dışı betimlemeleriyle bambaşka bir dünyaya götürüyor.
3. Salman Rushdie – İki Yıl Sekiz Ay Yirmi Sekiz Gece
Kaleme aldığı müthiş eserlerle en çok tartışılan, yaşayan bir edebi deha Salman Rushdie. Kendisi her yıl kitap çıkaran “aşırı verimli” yazarlardan olmadığı için her yeni eseri özel bir mutluluk sebebi. Doğu ve Batıyı en güzel şekilde birleştiren kalemi bu sefer de “İki Yıl Sekiz Ay Yirmi Sekiz Gece” adlı romanıyla hayat buldu.
4. Julio Cortazar – Ötekinin Rüyası
Arjantin’in en sevdiğimiz öykücülerinden olan Julio Cortazar’ın, sonunda tüm öykülerinin toplandığı kitabın baskısı Can Yayınları’ndan çıktı. Bu etkileyici yazarın satırlarıyla henüz tanışmamış olan öykü severlerin mutlaka kütüphanelerine bu eseri eklemelerini ve müthiş keşfe açılmalarını öneririz.
5. Emrah Serbes – Müptezeller
Gönlümüze taht kurmayı başarmış yeni nesil yerli yazarların başında gelen Emrah Serbes’in Müptezeller’ini okumadan geçmeyin deriz.
“Kimi zaman böyle olur, her şey ters giderken bir haber çıkagelir, biraz yoluna girer insanın hayatı.”
6. John Berger – Gökyüzü Mavi Siyah
Bu yılın John Berger sürprizlerinden bir diğeri de şiir severler için geldi. Berger’in şiirleri en az diğer türlerdeki eserleri kadar etkileyici. Türkçe’de ilk kez Ayrıntı Yayınları ile okurla buluşan Gökyüzü Mavi Siyah, şiirin en güzel halini arayanların kütüphanesinde mutlaka bulundurması gerekenlerden.
7. Gustave Flaubert – Doğu’ya Yolculuk 1849 – 1951
Enfes bir yol kitabı okumayı özlediyseniz, Flaubert’in Türkçe’ye ilk kez kazandırılan Doğu’ya Yolculuk kitabı sayesinde, usta yazarın 1849 – 1951 yılları arasında yaptığı yolculuğa tanık olmalısınız. Kitaptaki betimlemeler, içinden geçilen şehirler ve 19. yüzyıl gündelik hayatının güzelliği kesinlikle okumaya zaman ayırmanıza değer.
8. Juan Pablo Escobar – Pablo Escobar Benim Babam
Son zamanlarda yaşam öyküsü en çok merak edilen insanlardan biri Pablo Escobar. Bir dönem dünyadaki uyuşturucu trafiğinin büyük bölümünü elinde tutmuş olan Kolombiyalı bu ilginç adamın yaşamını, kendi oğlunun kaleminden okumak isteyenler bu biyografik kitabı kaçırmamalı.
9. Orhan Pamuk – Kırmızı Saçlı Kadın
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın’ı, 2016 yılında edebiyat severlerin en çok sevindiği eserlerden biri oldu. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan bu sürükleyici ve tatmin edici romanı bir solukta okuyacaksınız.
10. Murathan Mungan – Aşk İçin Ne Yazdıysam
Şiir sevenler için, güzel ve Türkçe yazılmış bir kitap önerisi yapacak olsaydık “Aşk İçin Ne Yazdıysam” bunlardan biri olurdu. Aşkın ve şiirin buluşmasından haz alan tüm romantiklerin çok seveceği bir eser.
11. Barış Bıçakçı – Seyrek Yağmur
2016’nın ilk günlerinde gelen en güzel yerli roman müjdesi Barış Bıçakçı’nın Seyrek Yağmur’uydu. Bu güzel kitabın giriş paragrafından;
“Bir pazar sabahı Rıfat günlerin aynı kaba damlamadığını fark etti. “Günler damlıyor ama aynı kaba değil,” dedi. Gökyüzüne baktı: Boştu. Hiç bulut yoktu, aslında hiçbir şey yoktu. Çağımızın çıplak güneşi her şeyi yok etmişti, enginliği, bulutları ve kuşları… Maviyi bile yok etmişti, sonra da sırasıyla diğer renkleri, bazı sesleri, kelimeleri ve anlamları. İnsan bu yoklukta yeni bir şey söyleyemez, olsa olsa kendini tekrar ederdi.”
12. Gündüz Vassaf – Ne Yapabilirim? Geleceğe Kartpostallar
Kaleme aldığı tüm kitaplarda çarpıcı sözlere ve fikirlere yer veren yazar ve psikolog Gündüz Vassaf, Ne Yapabilirim? Geleceğe Kartpostallar”da yine okuyucusunun beklentilerini karşılıyor. Bu kaosun içinde iyimser kalabilmek ve umudu bulabilmek isteyen herkesin okuması gereken bir kitap.
13. Özgür Mumcu – Barış Makinesi
Özgür Mumcu’nun ilk romanı Barış Makinesi, 1 Mayıs 2016 itibarıyla kitapçı raflarında yerini buldu. Biz de kendi rafımızda hemen yer verdik. Sevdiğimiz gazeteci Özgür Mumcu’nun bu roman denemesi şans verilmeye değer.
14. Harry Potter ve Lanetli Çocuk – J. K. Rowling
2016 yılı en çok Harry Potter hayranlarını mutlu etti. Yıllar sonra gelen yeni kitap, özlediğimiz Harry Potter evrenini bize tekrar tattırmasıyla kalbimizi kazanmaya yetti. Oyun metni şeklinde kaleme alınan Harry Potter ve Lanetli Çocuk’u hala okumadıysanız sizi bekleyen müthiş bir eser daha var demektir.
15. Yekta Kopan – Sakın Oraya Gitme
Kasım ayında baskısı çıkan Yekta Kopan romanı “Sakın Oraya Gitme” kısacık ve tadı damakta bırakan türden bir kitap.
“Hayatı anlamak için sığınmıyor muyuz edebiyata?Bunun için okumuyor muyuz?Hesaplaşabilmek ,kendi varlığımıza bir neden bulabilmek için…”
16. Lizbon Kuşatmasının Tarihi – José Saramago
Portekizli Nobel edebiyat ödüllü yazar Saramago’nun 2016’da Türkçe’ye kazandırılan kitabı Lizbon Kuşatmasının Tarihi, içinde aşk ve gizemi barındıran, gerçekten kaliteli bir eser. Aynı anda masal, tarih ve müthiş bir hayal gücü bulmak isteyen edebiyat aşıklarının kesinlikle edinmesi gereken kitaplardan.
17. Ali Lidar – Yolun Başı
2016 yılı Türk edebiyatı açısından hiç de fena bir verimliliğe sahip değil. Bunun en güzel örneklerinden biri de Ali Lidar’ın Yolun Başı adını verdiği şiir kitabı.
“Araziler dolusu susuzluktun kuşlarla paylaştığım
Atlar kusuyordu böğrüme ben mavi deyip duruyordum
İyiydik perişanlığa rağmen olabildiğince mağrurduk
Niye kışkırttın tabiatı ırmakları baştan çıkarttın
Gel anlat şimdi kölelikten kurtulmanın asaletini!”
18. Paulo Coelho – Casus
Coelho hayranlarını heyecanlandıran, 2016’nın en güzel armağanlarından biri de Casus’tu. Can Yayınlarından çıkan ve sadece 152 sayfalık bu müthiş roman, bir çırpıda büyük bir sürükleyicilikle bitirilenlerden.
“Aşk bir zehirdir. İnsan aşık olduğu anda hayatının dizginlerini kaptırır, varlığı tehdit altındadır artık; çünkü gönlü ve aklı bir başkasının olur.”
19. Bayan Peregrine’nin Tuhaf Çocukları – Ransom Riggs
Hem vizyona hem de kitaplığımıza aynı yıl giren “Bayan Peregrine’nin Tuhaf Çocukları”, büyüleyici bir serüvenin özlemini taşıyan her okurun dünyasını müthiş bir şekilde etkiledi. Gençlik kitabı kategorisinde yer alsa da, hayal dünyası geniş tüm edebiyat severlerin bayıla bayıla okuyacağı türden bir kitap.
20. Sincaplı Gece – Cem Akaş
2016 çıkan bir başka kaliteli yerli roman da Can Yayınlarından çıkan Cem Akaş romanı Sincaplı Gece.
“Seni geberteceğim, biliyorsun değil mi?”
diye soruyorum parmağımla omzunu ittirerek.
“Ha? Biliyorsun değil mi?”
Ses çıkarmıyor.
Kafasına kalan bütün kuvvetimle bir tokat yapıştırıyorum.
Ses çıkarmıyor.
‘Bittin oğlum sen,’ diyorum.
Öylece oturuyoruz.
Kapali kadın. Mucit zeka.
Zor aşk. Bilinmeyen aşk. Taammüden ihanet.
Ne biçim Türkiye. Ruhu olanlar olmayanlar.
Olaylar olaylar.
Dikkat, çarpar.”
21. Şükrü Erbaş – Yaşıyoruz Sessizce
Şiir sevenler için bir diğer önerimiz Şükrü Erbaş’ın, eşinin ölümünden kısa bir süre sonra yayımlanan “Yaşıyoruz Sessizce” adındaki dokunaklı kitabı. Aşk, yalnızlık ve ölüm temalarının şiirle buluştuğu bu güzel eser kütüphanenize eklemek isteyeceğiniz kitaplardan.