“Bu sene kesin spora başlayacağım”, “Aileme daha çok zaman ayıracağım” gibi kararlar iyi güzel de yeni yıla girerken teknolojinin ve dijital dünyanın çerçevelediği hayatımız ilgili de kararlar almayı unutmamak gerekiyor. Ne de olsa günümüzün büyük çoğunluğunu sosyal ağlarda ve internette geçiren bir nesiliz biz. Öyleyse hatalardan ders alıp (Burada lafımız iCloud’u hacklenerek namahrem fotoğrafları etrafa saçılan güzide ünlülerimize) dijital kararlarınızı da bir kağıda not etmeye şimdiden başlayın istedik ve size bazı önerilerle geldik.
İşte yeni yılda daha verimli ve güvenli bir dijital hayata sahip olabilmek için alabileceğiniz bazı 2015 kararları.
Dijital ortamlarda sakladığınız fotoğrafları iyi koruyun
Jennifer Lawrence’ın başı yandı, sizin yanmasın. Bu sene ortalığa saçılan ünlülerin çıplak fotoğrafları hepimizin aslında online ortamlarda kırılgan bir buz üstünde durduğumuzu bize hatırlattı. Bir sabah uyanıp evde aynadan çektiğiniz bazı “özel” selfie’lerin herkeslerin gördüğünü öğrenmek yerine iCloud da dahil olmak üzere tüm dijital hesaplarınızı iki aşamalı doğrulanma ile koruyun ki sürprizler yaşamayın.
Tinder fotoğraflarınızı yeniden gözden geçirme vakti
Seviştiren uygulama Tinder’da karşımıza çıkan ibret alınacak örneklerden daha önce size bahsetmiştik. Siz siz olun 2015’te onların düştüğü hataya düşmeyin. Örneğin sevgilinizle (eski de olabilir bizi ilgilendirmez) fotoğrafınız, 3288234 kişinin içinde olduğu fotoğraflar, profil fotoğrafının evcil hayvanlardan oluşması sonra yok efendim gelinlikle çekilen fotoğraflar falan bu sene Tinder’dan silinecek ve dijital dünyanın kara kuyusuna gönderilecek. Çapkınlık yapacaksanız da layıkıyla yapın ama lütfen.
Sosyal medyaya çocuk fotoğrafları yüklemeden önce artık daha dikkatli düşünün
Acı ama gerçek: Online dünyada çocuk istimarı hız kesmeden devam ediyor. Sizin masumca dijital ortamlarda paylaştığınız çocuk resimleri de maalesef bazı ruh hastalarının art niyetlerine kurban gitme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu sebeple siz siz olun 2015’te yere sağlam basın ve şurada detaylıca anlattığımız “Sosyal medyaya çocuk resimleri yüklemeden önce düşünmeniz gerekenler” listemize göz atın.
Şifrelerinizi unutmamak için şifre yöneticisi kullanın
Online dünyada üye olduğumuz platformlar, banka şubeleri ve bunun gibi çeşitli servislerin sayısı arttıkça ezberlemek zorunda olduğumuz şifrelerin de sayısı artıyor. Biz de insanız, hepimizin harika bir hafızası olmak zorunda değil. Tüm bu servis ve platformların şifrelerini unutmamak için ise çeşitli şifre yöneticileri imdadımıza koşuyor. 2015’te daha verimli bir hayat yaşamak için 1Password gibi programlara bu yüzden şans verebilirsiniz.
Yazılımlarınızı düzenli olarak güncelleyin
Teknoloji devleri sağolsun gerek masaüstü gerek mobil cihazlar için sürekli yeni yazılım güncellemeleri yayınlıyor. Cihazlarınızdan daha fazla verim almanın ve onları daha güvenli bir şekilde kullanmanın yolu ise bu güncellemeleri düzenli olarak yüklemek. Dolayısıyla 2015’te üşenmeyin, bu yazılım güncellemelerini düzenli olarak cihazlarınıza indirin.
Telefonunuzun hafızasını temizleyin
Bu uyarımız yukarıdaki maddeyi okuduktan sonra “Ama telefonumda o kadar boş alan yok ki” diyenlere geliyor. Telefonunuzdaki gereksiz fotoğraf, video, müzikler ya da bir kez yükleyip bir daha yüzüne bakmadığınız uygulamaları temizlerseniz bu sorunun da ortadan kalktığını göreceksiniz. 2015’e temiz bir başlangıç yapmanız da böylelikle mümkün olacak.
E-posta temizliği ile kafalar rahat olsun
Biliyoruz, gün içinde gelen iş e-postalarını ayıklamak, gerekenleri cevaplamak, acil olmayanları okunmamış olarak işaretleyerek bir başka bahara bırakmak sizin de canınızı sıkıyor. Gelen kutunuzu açtığınızda gördüğünüz “Okunmamış 34834990 mesajınız var” yazısının omuzlarınıza bindirdiği yükle yeni bir yıla girmeyin istiyoruz. Stresinizi 2014’te bırakın ve gelen kutunuzu bu yıldan kalan o gereksiz e-postalardan arındırın. Oh be dünya varmış.
Masaüstünüzü derleyip toplayın
Bulması kolay olsun diye her şeyi masaüstüne kaydeden bünyelere bu lafımız. Ama bu durumun bir zaman sonra çığrından çıkıp arka planı bile görünmez hale getirdiğinin farkındayız. Masaüstünde sunum1.pdf, sunum10.pdf, banner.jpg, banner_marka_revize.jpg ile dolup taştığını biz ta buradan görebiliyoruz. İşte size yeni bir görev daha: Yeni yıla şu dağınıklıkla girmeyin, temizleyin annem.
Eski sosyal medya hesaplarınızı, kullanmadığınız üyeliklerinizi silin
Hepimizin bir hevesle açtığı ve bir süre sonra yüzüne bakmadığı hesaplarımız var. “Dursun ne zararı var ya” dediğinizi duyar gibiyiz ama unutmayın bu hesaplar sizin dijital ayak izleriniz. Eğer o hesapları gerçekten kullanmıyorsanız ya da kullanmayı düşünmüyorsanız silin gitsin.
İlişkilerinizi internetten bitirmeye bir son verin
Eskiden telefonla, SMS ile ilişki bitirmek büyük saygısızlık sayılırdı. Son yıllarda bu durum kendini aştı ve artık insanlar manitalarından ayrılmak için WhatsApp, Facebook’tan mesaj atıyor, hatta Twitter’dan DM’den yürüyor. “Yaa ben ayrılmak istiyorum Berkcan. Nyse sn mesglsn glba. Kendine iyi bak, hoşça kal xxxx” gibi samimiyetten uzak yöntemlerden ne olur bu sene vazgeçin ve seviyorsanız da, ayrılmak istiyorsanız da tüm dürüstlüğünüzle gidin ne söyleyecekseniz yüzüne söyleyin.
Konserlerde fotoğraf, video çekeceğim diye müzik keyfinizden feragat etmeyin
Gittiğimiz konserlerde görüyoruz, herkes elinde akıllı telefonu, sahnedeki grubu çekeceğim diye türlü şaklabanlıklar yapıyor, bu sırada ne konsere odaklanabiliyor ne de şarkıların keyfini çıkarabiliyor. Hem sahnedeki adamlara yazık, hem de size. En güzel görsel ve ses kaydetme sistemimiz gözlerimiz ve kulaklarımız, onları kullanalım, yeni yılda gittiğimiz konserleri artık dijital fotoğraf ve videolarla değil, oradaki anılarımızla hatırlamayı tercih edelim.
Mutlu dijital yıllar!