Kitap okumak insan ruhuna en iyi gelen ilaçlardan biridir. Her yeni kitap yeni bir maceranın kapısını aralar okuyucu için. Okuduğunuz her sayfa yeni ülkeler, yeni anlayışlar, yeni bir gün doğumu seyretme fırsatı sunar sizlere, hayal gücünüzü sonsuza dek aralar. Özellikle başarıya giden yolda en önemli koşul olan kitap okumak; insanın bilgi haznesinin artmasına en büyük etkendir. Düzenli kitap okuduğunuz süreçte kelime dağarcığınınız arttığını ve bu sayede katıldığınız sohbetlerde çok daha etkin konuşma imkanı bulabileceğinizi fark edeceksiniz. Kitap okumak hafızamızı güçlendirmek açısından da büyük önem taşır. Okuduğunuz kitaplarda başka yaşamlar, başka insanlar ve başka karakterler ile bağ kurabilir ve bu sayede empati yeteneğinizi de büyük ölçüde geliştirebilirsiniz. Birbirinden harika kitapların olduğu bir liste hazırladık sizin için. 100 temel eser listesinde olan bu kitaplar sizi bambaşka dünyalara götürürken aynı zamanda girdiğiniz sınavlarda da size ışık tutacak.
Kitap okuma alışkanlığını özellikle küçük yaşlarda öğrenmenin önemi oldukça büyük. Siz de çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır merak ediyorsanız Geleceğin Mirasçıları Olan Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Önemi ve Bu Alışkanlığı Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz içeriğimize göz atabilirsiniz.
Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını pekiştirecek en iyi kitapları sizin için listeledik. Çocuğunuzun Sağlıklı Gelişimini Teşvik Eden En İyi 26 Çocuk Kitabı içeriğimize göz atabilirsiniz.
1. İki Şehrin Hikayesi
Listemize ilk olarak 100 temel eser içinde yer alan İki Şehrin Hikayesi ile başlıyoruz. Kitabın yazarı Charles Dickens kitabın adından da anlaşılacağı üzere iki şehir arasındaki hikayeyi anlatmış. Fransız Devrimi’ne doğru giden süre içerisinde Paris ve Londra’da yaşananları konu alan İki Şehrin Hikayesi aynı zamanda bir 19. yüzyıl romanı. Dickens, bu iki şehrin insanlarını, yaşam şartlarını, aşklarını, tutkularını kendi gerçekçi bakış açısının süzgecinden geçirerek okuyucuya anlatıyor. Usta yazar bir başka deyişle zamanının Paris’ine, Londra’sına götürüyor okuyucularını.
2. Beyaz Diş
Beyaz Diş bir Jack London klasiği. Alaska’nın oldukça sert doğa koşullarında geçen ve nefes kesen bir macera öyküsün anlatıyor kitap. Yarı köpek bir anne ile kurt bir babanın çocukları olarak dünyaya gelen Beyaz Diş, doğduğu ilk günden itibaren farklı oluşunun gölgesinde bir yaşam sürdürmeye çalışır. 100 temel eser listesinin göze çarpan ve mutlaka okuması gereken kitaplarından biri olarak karşımıza çıkıyor Beyaz Diş.
3. Sefiller
Victor Hugo’nun 1862’de yayınlanan Sefiller romanı ile devam ediyoruz. Jean Valjean karakteri üzerinden ilerleyen roman, önceleri kötü bir adam olan kürek mahkumunun iyi bir adama dönüşme yolculuğunu anlatıyor. Polisin elinden Jean Valjean’ı kurtaran psikopos, ona bir de gümüş şamdan hediye ederek Valjean’in yaşamını tamamen değiştiriyor ve hikaye bu yönde evriliyor.
4. Vatan Yahut Silistre
Namık Kemal’in usta eseri Vatan Yahut Silistre bugünkü Bulgaristan’da Tuna ırmağının kıyısında yer alan bir kenttir. Kitapta, asıl anlatılmak istenen konu vatan sevgisidir. Silistre Kalesi’ne yardıma koşan gönüllü insanlar ve bu insanlar arasında olan İslam Bey ile Zekiye’nin aşkı da hikayenin ana noktalarından biri olarak anlatılmaktadır.
5. Tanrı Misafiri
Tanrı Misafiri, Reşat Nuri Güntekin kaleminden çıkan aynı zamanda 100 temel eser listesinde yer alan bir eserdir. Kitabın konusuna gelecek olursak kitap usta yazarın Türkiye toplumunun her kesiminde yaşayan insan manzaralarını ustalıkla sunduğu hikâyelerini kapsıyor.
6.Uluç Reis
Uluç Reis, Halikarnas Balıkçısı’nın Kılıç Ali Paşa’nın yaşam hikayesini anlattığı romanıdır. Kitabın ilk baskısı 1962 yılında yapılmıştır. Romanın ana çerçevesinde, tarihte Uluç Reis, Uluç Ali Reis, Uluç Ali Paşa, Kılıç Ali Paşa gibi isimlerle anılan ünlü bir Türk denizcisi yer almaktadır.
7. Şermin
Şermin, Tevfik Fikret’in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirleri kapsayan ve aynı yıl yayınlanmış olan kitabıdır. Kitap 100 temel eser içinde yer alır. Eserde otuz bir adet şiire yer verilmiştir. Şair bu kitaptaki şiirlerde iyi ve dürüst bir insan olmanın, değerlere saygılı olmanın, yoksul ve yardıma muhtaç olan kişilere yardım etmenin gerekliliğini ve erdemini anlatmayı amaçlar.
8. Havaya Uçan At
Peyami Safa’nın kaleme aldığı Havaya Uçan At harika masalların anlatıldığı bir eserdir. Binbir gece masallarının anlatıldığı şark gecelerinin büyülü dünyasına ışınlanmak isteyenlerin mutlaka edinmek isteyeceği bir kitap yazmış Peyami Safa. Hayalperestlerin mutlaka baş ucu olacak kitaplardan biri ve 100 temel eser listesinde yer alıyor.
9. Gülliver’in Gezileri
Jonathan Swift, seyahat meraklısı bir karakterin öyküsünü anlatıyor Gülliver’in Gezileri’nde. İçindeki seyahat etme isteğini bir türlü bastıramayan Lemuel Gulliver’in fantastik serüvenleri her sayfada okuyucusunu hikayenin içine çekmeyi başarıyor. Karakterimiz fantastik yolculuğunda önce minik insanların yaşadığı Lilliput’ta bir dev olarak hüküm sürüyor, ardından devler ülkesi Brobdingnag’da küçücük bir insan olarak hayatta kalma savaşı veriyor. Fantastik hikayeler okumayı sevenler için hem keyifli hem de öğretici bir kitap.
10. Peter Pan
100 temel eser çocuk kitapları kategorisinde olan bir kitaptan bahsedeceğiz şimdi size. Çocuk edebiyatı deyince de ilk akla gelenlerden Peter Pan. Büyümeyi reddeden haylaz bir çocuğun hikayesini anlatıyor kitap. Bitmeyen çocukluğunu, Neverland adındaki küçük bir adada, peri arkadaşı Tinker Bell ve “Kayıp Çocuklar” çetesiyle, serüvenden serüvene atılarak geçirir kahramanımız. Aynı zamanda Korsan Kaptan Hook ve mürettabatına meydan okumaktan geri kalmaz. Kitap 100 temel eser ilkokul çağı kategorisine de giriyor.
11. Yaşlı Adam ve Deniz
Ernest Hemingway’in Kübalı bir balıkçının yaşanmış hayat hikâyesinden yola çıkarak kaleme aldığı bir romanı olan Yaşlı Adam ve Deniz’den bahsedeceğiz 11. sırada. Roman yaşlı bir balıkçının büyük balık avlayamadan geçirdiği seksen dört günün ardından hissettiklerini anlatır. Seksen beşinci gün, balıkçı Santiago yine avlanmaya çıkar ve okyanusa açılır. 100 temel eser kitapları arasında yer alan bir başka eser olarak mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
12. İnsan Ne İle Yaşar
Leo Tolstoy’un kaleminden bir öyküyle devam ediyoruz. Şeytan ve meleği temsil eden karakterleri öykülerinde kullanarak, insanın er ya da geç doğru yolu bulup iyiliğin peşinden gitmesi gerektiğini anlatır yazar. Tolstoy 1885’te yayımlanan ve aynı zamanda eserine adını veren “İnsan Ne İle Yaşar” adlı öyküde, insanların özünde iyilikten başka bir şey olmadığını ve durum her ne olursa olsun iyilik yapması gerektiğini merkeze alır ve aktarır.
13. Değirmenimden Mektuplar
Kitabın aynı zamanda yazarı olan Alphonse Daudet, Paris’ten epey uzak bir köyde bir değirmen kiralar ve burada yaşamaya başlar. Değirmendeki hayatı süresince yaşadığı anlardan biriktirdiği öyküleri anlatmaya başlar. Ardından öykülerini mektup olarak Paris’e yollar. Unutmadan hatırlatalım kitabı Sabri Esat Siyavuşgil’in şahane çevirisi ile okuyabilirsiniz.
14. İnci’nin Maceraları
Meb 100 temel eser listemizin 14. sırasında İnci’nin Maceraları yer alıyor. Türk edebiyatının özgün ve gerçekçi kalemlerinden Orhan Kemal, yazdığı roman, oyun ve öykülerin genelinde yoksul, yaşamla mücadele etmek zorunda kalan ama umudunu, yaşama sevincini asla kaybetmeyen insanlardan bahseder. İnci’nin Maceraları’nda yer alan yedi öykü, yine aynı dünyanın çocuklarının sesi oluyor.
15. Osmancık
Tarık Buğra’nın Osmanlı kuruluş döneminin dinamiklerini ve felsefesini günümüz ifadesiyle anlattığı romandır Osmancık. Kitap 1973 yılında yazılmıştır. Eserde Osman Gazi’nin yaşamı ve başından geçen olaylar da işlenir. Kitap Osman Gazi’nin dedesinden ona kalan öğütle başlar. 100 temel eser listesinin önemli kitaplarından biri olduğunu da söylemek isteriz.
16. Eşref Saati
Türkçeyi güzel kullanan yazarlardan biri olan Şevket Rado’nun kaleminden çıkan Eşref Saati size yaşamın güzelliklerini anlatan bir kitap. Kitap çocuklara hatta her yaştan insana görev duygusunu, çevreye yararlı bir birey olmayı, güçlüklerle başa çıkabilmeyi, aileye bağlı olmayı anlatmak amacıyla İstanbul Radyosu’nda yer alan konuşmalardan oluşuyor. Eşref Saati’nde, şehrin karmaşasına meydan okuyan küçük hayatların yaşandığı eski bir İstanbul semtinde, birbirlerine direnen iki inatçı adamın yani eski zaman kabadayılarının öyküsü anlatılıyor.
17. Miskinler Tekkesi
Reşat Nuri Güntekin’in Miskinler Tekkesi eseri güçlüklerden başarılı bir yaşama doğru yol alan karakterin hikayesini anlatıyor. Kocabaş Kazasker’in torununun maddi durumun kötüye gitmesi ve gelişen olayların anlatıldığı romanda, ana karakterin yanında yaşayan İsmail’in de yokluktan mimarlığa uzanan hayat hikâyesi işlenmiştir. Kitap 100 temel eser listesinde yer alır.
18. Evvel Zaman İçinde
Eflatun Cem Güney serisine ait ilk eseri olan Evvel Zaman İçinde, ilköğretim çağındaki çocuklar için öğretici ve eğitici içeriklere sahip olan 8 masaldan oluşuyor. Serinin içinde yer alan masalların isimleri; Üç Elma, Sedef Bacı, Gelincik Günü, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Köse Dağı, Ak Gün, Kara Gün ve Perili El. Klasik Türk masallarının girişinde gözümüze çarpan ve başlangıç tekerlemesi olan ”bir varmış bir yokmuş” ile başlıyor kitap. İlk kez 1957 yılında yayınlanan eser, o zamandan bu yana değerini koruyor ve çocuklar tarafından seviliyor.
19. Küçük Prens
100 temel eser listesinde yer alan şahane bir kitap ile devam ediyoruz. Kitabın yazarı Antoine de Saint-Exupéry eserinin yetişkinler için bir masal olduğunu söylese de, kitap her yaştan okuyucu tarafından oldukça beğenilmiş ve benimsenmiştir. Konusuna gelecek olursak kitap, kendi galaksisinde ve kendi dünyasında tek bir gül ile yaşayan karakterimizin başka galaksileri gezmek için gülünü tek başına bırakıp çıktığı yolculuğu anlatır. Ancak bu yolculuk esnasında vurgulanmak istenen şey karakterimizin büyürken geçirdiği ruhsal değişim ve serüvendir. Kalbinin sesine kulak vermeye başlayınca farkındalığı artan Küçük Prens için yaşadığı serüven oldukça öğretici olacaktır ve bu değişim okura aynı şekilde yansır. İlkokul ve ortaokul çağındaki öğrencilerinin mutlaka okuması gereken eserlerden biri olduğunu söylemeliyiz.
20. Yer Altında Bir Şehir
Düşman zulmüyle vatanlarından ayrı kalmak durumunda bırakılan Osman baba ve torunlarının mücadelesini anlatıyor kitap. Usta ve başarılı kalemiyle Türk çocuklarına yazdığı eserlerle güzel kapılar açan Kemalettin Tuğcu’nun kaleminden çıkan Yer Altında Bir Şehir mutlaka okuma listenizde yer almalı.
21. Gulyabani
100 temel eser listemizin 21. sırasında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani adlı eseriyle devam ediyoruz. 1913 yılında basılan kitap, yazarın son derece karşı olduğu peri, gulyabanî ve benzeri bâtıl inançlarla saf ve namuslu insanların nasıl kandırıldığını anlatan ve bilimsel düşünceyi merkeze alan bir kitaptır. Eser içerisinde Gulyabanî öyküsü dışında Gönül Ticareti ve Melek Sanmıştım Şeytanı adlı iki öykü daha yer alır.
22. Keloğlan Masalları
Okunması gereken çocuk kitaplarının başında gelen keyifli bir masal serisinden bahsedeceğiz sizlere. Yazarı Tahir Alangu olan bu keyifli kitap Türk masalları üzerine bir kılavuz niteliğinde desek yanlış olmaz. Kitap içerisinde halk arasından derlenmiş 19 Keloğlan masalı bir araya getirilmiş. Keloğlan, evrensel bir halk kahramanı ve kitap Keloğlan’ın eğitici ve öğretici maceralarını anlatıyor.
23. Yağmur Yağdıran Kedi
Ünlü Fransız yazarı Marcel Ayme’nin kaleme aldığı Yağmur Yağdıran Kedi, ilköğretim çağındaki çocukların okuması gereken 100 temel eser içerisinde yer alıyor. Daldaki Kedinin Mavi Masalları ve Daldaki Kedinin Kırmızı Masalları’nda toplanan öykülerinde küçük bir çiftlikte yaşayan iki küçük kızkardeşin: Delfin ile Marinet’in günlük yaşamlarında neler yaptıkları anlatır. Küçük kızların yaşadıkları olaylar ve karşılaştıkları sorunlar sıradan şeylerdir ama öğretici bir dil ile anlatılır.
24. Momo
Momo karakteri, büyük bir kentin tiyatro harabelerinde yaşayan küçük bir kız çocuğudur. Momo’nun bulduğu şeyler ya da kendisine hediye edilenler dışında hiçbir şeyi bulunmamaktadır. Toplumumuz ve günümüz insanının zaman algısı ve zamanı kavrayabilmesi üzerine bir masal olan Momo’yla kitabın yazarı Michael Ende, Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır. Kitap Meb 100 temel eser listesinde yer alır.
25. Şeker Portakalı
Listemizi sonlandırırken 100 temel eser arasından güzel bir kitap ile veda ediyoruz. Brezilyalı yazar Mauro De Vasconcelos tarafından kaleme alınan bir romandan bahsedeceğiz. Şeker Portakalı, Brezilya’nın Minas Gerais bölgesinde yaşayan fakir bir ailenin hayal gücü çok gelişmiş olan beş yaşındaki oğulları Zeze adlı çocuğun başından geçen serüvenleri anlatılıyor. Yazar, aynı zamanda kendi çocukluğundan izler taşıdığını ifade ettiği kitabı 12 günde yazmıştır.
100 Temel Eser listesinde yer alan diğer eserler ise şöyle;
Dede Korkut Kitabı, Mevlana’nın Mesnevisi’nden Seçme Hikayeler, Karagöz ile Hacivat, Vatan Yahut Silistre (Namık Kemal), Ömer’in Çocukluğu (Muallim Naci) ,Gulyabani (Hüseyin Rahmi Gürpınar), Şermin (Tevfik Fikret), Altın Işık (Ziya Gökalp), Yalnız Efe (Ömer Seyfettin), Çocuk Şiirleri (İbrahim Alaattin Gövsa), Hep O Şarkı (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Peri Kızı ile Çoban Hikayesi (Orhan Seyfi Orhon), Uluç Reis (Halikarnas Balıkçısı), Damla Damla (Ruşen Eşref Ünaydın), Bağrıyanık Ömer (Mahmut Yesari) , Domaniç Dağlarının Yolcusu (Şükûfe Nihal) , Evvel Zaman İçinde (Eflatun Cem Güney), Cumhuriyet Öncesi Yazarlardan Çocuklara Hikayeler (Mehmet Seyda), Gururlu Peri (Mehmet Seyda), Akın (Faruk Nafiz Çamlıbel) , Havaya Uçan At (Peyami Safa) , Benim Küçük Dostlarım (Halide Nusret Zorlutuna) ,Sevdalı Bulut (Nazım Hikmet), Kuklacı (Kemalettin Tuğcu) ,Yer Altında Bir Şehir (Kemalettin Tuğcu) , Arif Nihat Asya’dan Seçme Şiirler (Arif Nihat Asya) , Sait Faik Abasıyanık’tan Seçme Hikayeler
Koçyiğit Köroğlu (Ahmet Kutsi Tecer), Az Gittik Uz Gittik (Pertev Naili Boratav), Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi (Cemal Süreya) , Çocuklara Şiirler (Vehbi Cem Aşkun), 87 Oğuz (Rakım Çalapala), Bitmeyen Gece (Mithat Enç), Halime Kaptan (Rıfat Ilgaz) , Gümüş Kanat (Cahit Uçuk) , Vatan Toprağı (Mükerrem Kamil Su), Eşref Saati (Şevket Rado) , Nasreddin Hoca Hikayeleri (Orhan Veli) ,İnci’nin Maceraları (Orhan Kemal), Allı ile Fırfırı (Oğuz Tansel) ,Tiryaki Sözleri (Cenap Şahabettin) , Keloğlan Masalları (Tahir Alangu) ,Billur Köşk Masalları (Tahir Alangu) ,Osmancık (Tarık Buğra), Balım Kız Dalım Oğul (Ceyhun Atuf Kansu) , Falaka (Ahmet Rasim), Bir Gemi Yelken Açtı (Ali Mümtaz Arolat) ,Üç Minik Serçem (Necati Cumalı), Memleket Şiirleri Antolojisi (Osman Atilla) , Ülkemin Efsaneleri (İbrahim Zeki Burdurlu) , Aldı Sözü Anadolu (Mehmet Önder), Göl Çocukları (İbrahim Örs) , Miskinler Tekkesi (Reşat Nuri Güntekin), Tanrı Misafiri (Reşat Nuri Güntekin) , Ötleğen Kuşu (Halil Karagöz), Arılar Ordusu (Bekir Yıldız), Yankılı Kayalar (Yılmaz Boyunağa) , Yürekdede ile Padişah (Cahit Zarifoğlu) , Serçe Kuş (Cahit Zarifoğlu) , Bir Küçük Osmancık Vardı (Hasan Nail Canat).