Ortadoğu’dan Balkanlar’a, Avrupa’dan Amerika’ya; dünyanın birçok köşesinden konuklar ağırlıyor İstanbul bu hafta. Swans‘ın karanlık müziklerinde kaybolabilir, Goran Bregović‘in aşina melodilerinde havanızı bulabilir, Kinan Azmeh‘le ortadoğu ritimlerini caz’a katık edebilir, Hıdırellez‘in enerjik ortamında eğlenebilirsiniz. Şehrin dopdolu ajandası ile kollarımızı açtık; Mayıs’ı karşılıyoruz.
1. Müzik – Kinan Azmeh / 1 Mayıs
Babylon / saat 21.00
Suriyeli klarinet sanatçısı Kinan Azmeh, “Uluslararası Nicolay Rubinstein Genç Yetenekler Ödülü”nü kapan ilk Arap müzisyen. Halihazırda bir de Julliard diploması bulunduran Azmeh, caz füzyon’un oldukça başarılı icracılarından. Kendisi Cuma akşamı, grubu ile birlikte caz’dan etnik Suriye ezgilerine zengin bir seçki sunacak. Suriye Kültür Evi Derneği yararına.
2. Dans – Play: Eastman Dans Topluluğu / 1, 2 Mayıs
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Dans ve koreografi alanında dünyanın en prestijli ödüllerini kapmış olan Flaman koreograf ve dansçı Sidi Larbi Cherkaoui, dans topluluğu Eastman ile ilk Türkiye performansını gerçekleştirmek üzere şehrimizde olacak. Pina Bausch’un ayak izlerinden alınan ilhamla hazırlanan “Play”, bir kadın ve bir erkeğin sahnede karşılıklı “satranç” oynaması olarak tabir ediliyor. Akrobatik hareketlilikten, yoğun duranlığa zıt’ların uyumu çerçevesinde evrensel bir hikaye anlatılıyor.
3. Müzik – Swans / 2 Mayıs
Salon İKSV / saat 22.30
80’lerde vücut bulmaya başlayan no wave’in kadim temsilcilerinden Swans, çok çok uzun bir ayrılık sonrası 2010 yılında tekrar bir araya geldiklerinde arşivlerde adı geçen bir efsane olmaktan çıkıp taze jenerasyonların da tanıdığı ve meftun olduğu bir topluluk haline geldi. Öyle “yaşlandık, dizimizi kırdık, birleşelim-üç-beş kuruş yapalım” tarzı bir birleşme de değildi üstelik bu. Ayakları yerden kesici, içeriği zengin, PR’ı abartısız bir birleşmeydi aksine.
2010 yılından bu yana yayınlanan üç albüm, dinleyenleri tatmin etmekle kalmayıp eleştirmenlerce de “en iyiler” listelerine alındı. Karanlık gürültüler, endüstriyel havalar, Swans yolu deneyler… Canlı canlı görecek olanlar pek çok şanslılar. Bilesiniz.
4. Müzik – Daniel Bortz / 2 Mayıs
indigo / saat 23.00
Daha evvel de şehrimizde birkaç vesile ile çalan Daniel Bortz fazlasıyla övgülere mazhar olmuştu. Almanya’nın havasından, Bavarya’nın suyundan mıdır bilinmez; elektronik müzik ortamlarını hayal kırıklığına mahal vermeden domine eden isimlerle dolup taşıyor Alman sahnesi. Bortz da deep house ve minimal tekno’nun “hiç durmasa, hep çalsa” dedirten neferlerinden.
5. Parti – Hıdırellez 2015 / 3 Mayıs
KüçükÇiftlik Park / saat 10.00
Mayıs ayına henüz girmişken Hıdırellez’i unutacak değiliz. Baharın muhtemelen en umut dolu, en iç açıcı günlerinden biri 5 Mayıs. İstanbul, bu renkli günü iki gün öncesinden kutlamaya hazırlanıyor.
Burhan Öçal, Şevval Sam ve Suzan Kardeş gibi isimlerin sahne alacağı etkinlik bir festival havasında gerçekleşecek. Dilek ağaçlarından Roman çadırlarına, gezici orkestralardan cambazlara; bir dolu etkinlikle dolu, Hıdırellez’e yaraşır bir gün olacakmış gibi geliyor kulağa. Detaylı program için şuraya.
6. Sergi – Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar: Biz Mektup Yazardık! / 5 Mayıs – 20 Haziran
Kibele Sanat Galerisi
Resimden şiire, seramikten heykele, mozaikten yazmaya… Elini değdirdiği her sanat dalını onurlandıran, nesilleri etkilemiş, nice zihinlere sızmış büyük bir sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu. Kendisinin 1930’lar ile 1974 yılları arasında önemli sanatçı ve siyasi figürlerle yaptığı yazışmaların mektup ve zarf koleksiyonu şeklinde sergileneceği “Biz Mektup Yazardık!”; sanat, edebiyat ve akademik tarihimizi de aydınlatacak nitelikte bir sergi.
Nazım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Veli, Necip Fazıl, Aşık Veysel, Abidin Dino; Bedri Rahmi’nin yazıştığı isimlerden sadece birkaçı. Bu yazışmalara tanık olmak için sabırsızlanıyoruz.
7. Müzik – Troyka / 6 Mayıs
Salon İKSV / saat 21.30
Mojo ve Jazzwise’ın 2007 yılında debut albümlerini “Yılın Albümü” seçerek onurlandırdığı Britanyalı caz grubu Empirical’i hatırlayanlar olabilir. Empirical’in başarılı caz piyanisti Kit Downes gruptan ayrıldıktan sonra, Chris Montague ve Josh Blackmore ile progresif caz üçlüsü Troyka’yı kurdu. Son albümleri “Ornithophobia” ile halihazırda JazzFM’in “En İyi Albüm” ödülüne aday gösterilmiş olan grubun bilhassa doğaçlamalarla bezedikleri canlı performansları takdire şayan.
8. Müzik – Goran Bregović / 7 Mayıs
Volkswagen Arena / saat 21.00
Türkiye’de, “holiganlaşmış” dersek fazla abartıya kaçmış olmayacağımız bir kitlesi bulunan ve milletçe en çok benimsenen müzisyenlerin başında geliyor Goran Bregović. Unutulmaz film müzikleriyle kendini hafızalara kazıdığından mı, yerli isimlerle kurduğu butik işbirliklerinden mi yoksa Balkan müziğinin insana kendini evinde hissettiren aşinalığından mı; bilemiyoruz.
9. Müzik – Trio Conductus / 7 Mayıs
Aşkenazi Sinagogu / saat 20.30
Ensemble Conductus olarak bilinen 12 kişilik İtalyan yaylı çalgılar topluluğu, farklı içerikteki organizasyonlar için topluluk içinden küçük birimler oluşturuyor. Trio Conductus da, IV. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali kapsamında Ensemble Conductus’un bir birimi olarak yer alacak bir üçlü. Aşkenazi Sinagogu’nun büyülü ambiyansında yaylılarını ahenkle icra edecekler. Oda müziği meraklılarına müjdeler olsun.
10. Müzik – Aun / 7 Mayıs
Peyote / saat 22.00
Saykedelik, ambient, endüstriyel, krautrock ve hatta leziz synthesizer etkileri. Karanlık ve buğulu müzikleri ile 70’lerin “kosmische” akımını gururla günümüze yansıtanlar onlar. Julie Leblanc ve Martin Dumais’ten oluşan Montrealli ikili, bu hafta ilk kez İstanbul’da olacak. Müziklerinin havası ile pek uyumlu olacağını düşündüğümüz Peyote sahnesinde.
11. Sinema – Toprağın Tuzu (The Salt of the Earth) / 1 Mayıs
Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado yaklaşık 40 yılını kıtalar arasında; uluslararası savaşlar, göçler ve kıtlıkların gölgesinde; insanlığın değişimlerini ve doğanın insana bağlı dönüşümünü fotoğraflayarak geçirdi. Yönetmenliğini Wim Wenders ile birlikte Salgado’nun oğlu Juliano Riberio Salgado’nun üstlendiği bu belgesel ise; Salgado’nun dünyada henüz bozulmamış, medeniyetin hışmına uğramamış toprakları keşfini anlatıyor.
Dünyada hala “güzel” olan yerlerin varlığı ile kiminin içine su serperken, kimini derin düşüncelere itiyor. Filmin, bu sene “En İyi Belgesel” dalında Oscar adayı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
12. Sinema – Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron) / 1 Mayıs
Bu hafta vizyona giren bir diğer film önerimiz de Marvel’cilere nefeslerini tutturacak cinsten. The Avengers’in bu ikinci yapımında, hem Marvel dünyasından hem de Hollywood’dan bir yıldızlar geçidi yükseliyor. Thor, Iron Man, Kaptan Amerika, Hulk, Black Widow, Hawkeye, Nick Fury gibi kahramanlar; Robert Downey Jr, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Evans ve Chris Hemsworth gibi yıldızların bedeninde hayat buluyor.