Soma’daki Yırca 400 nüfuslu küçük bir köy. Geçim kaynağı zeytincilik. Bu küçük köyün zeytinlikleri üzerinde batılı güçler, çapulcular ve CNN International muhabiri Ivan Watson oyunlar oynuyor ve bu huzurlu şirin köyü el birliğiyle karıştırıyorlar. Yoksa Kolin İnşaat denilen firmanın ve ona bu gazı veren devletimizin müstesna görevlilerin ne işi olur kendi halinde insanların huzurunu kaçırmakla?
İşte çevre ve hak arama protestolarında yaratılmak istenen algı üç aşağı beş yukarı böyle. Zeytinlik dediğinizde bile darbeci oluveriyorsunuz. Ülkenin gelişmesini istemeyen çevreciler Yırca’da yapılacak santrale karşılar! Sanırsınız ki santrali yapanların da en büyük derdi ülkenin enerji açığı.
Aslında olayın temeli toprağın, ağacın, kuşun sevilmemesinde
Nakit sevmek varken diğerleriyle zaman kaybetmek boş iş. Termik santral işinde de orada öylece bekleyen zeytinlikten daha büyük para var. Case closed. Santral > zeytinlik. Çünkü zeytinlik dediğin şey en nihayetinde ağaç. Kafanı kaldır bak bütün Ege alabildiğine zeytinlik.
Türkiye zeytincilikte bir numara, gerçekten de öyle mi?
Aslında pek öyle değil. Türkiye’nın toprağı ve suyu hızla kirleniyor ve tarım alanları yok oluyor. Ege zeytinle dolup taşıyor, her bölgesinden zeytin fışkırıyor sananlar için çarpıcı bir bilgi verelim. Ayvalık’ın hemen karşısında bulunan Yunanistan’ın Midilli Adası’nda tüm Ege Bölgesinden daha fazla zeytin ağacı var. Evet, sadece o küçük adanın bile zeytini Ege’den fazla.
Peki nasıl başladı Yırca köyünün dramı?
Kolin Şirketler Grubu, kurmak istediği kömürlü termik santral için 17 Eylül gece yarısı hukuksuz bir biçimde alana girerek iş makineleriyle 13 ağacı ezip geçti. Köylüler, o günden sonra zeytinliklerini korumak için çadır nöbeti başlattı.
Bakan da hiç durur mu yapıştırmış hemen cevabı!
Enerji Bakanı Taner Yıldız’da, Kolin Holding’in günlerdir Soma Yırca’da yaptığı ağaç kıyımını savunarak “Bunu bir kayıp olarak görmüyoruz” dedi.
Meşhur kraldan çok kralcıyızlarımız
Kolin Şirketler Grubu’nun 100 kişilik özel güvenlik grubu, köylüleri ve Greenpeace gönüllülerini darp etti, kelepçeledi. Hukuksuz ağaç kesiminin üzerine bir de dayak atıldı, 11 kişi darp raporu aldı.
Sınırsız gücü ardına alan şirket alana gizlice testerelerle girdi
Dünkü olaydan sonra kesilen ağaç sayısı 900’e ulaştı
Klasik devlet copy paste dili ve edebiyatı şenlikleri
Yatırımları engelleyen Sorosçu zalımler.
Hükümet kanadı kesilen ağaçların yerine binlercesi dikilir demeyi ihmal etmedi, yatırımların önü kesilmesin diye de ekledi.
Kömür yakan termik santralle büyüyeceğine inanmak
Termik santraller insan kaynaklı karbon salınımlarının en büyük kaynağı. Kömürden elde edilen enerji, sağlık ve çevre için de büyük tehditler arasında.
Köylülerin seslerini duyurmalarına yardım et
Greenpeace’in de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları hem bölgeye temsilcilerini gönderdi hem de sosyal medya üzerinden Yırca’ya destek organize ediyor. Katılan kişi sayısı şimdiden 15.000’i aştı. Belki siz de durumu bu link üzerinden en azından çevrenize duyurmak istersiniz.