Kahvaltı bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Hatta kahvaltının önemini anlatan nice cümleler duyarız hayatımız boyunca. Bu sözlerden kimisi size kahvaltıyı kesinlikle atlamamanızı, kimisi sıkı bir kahvaltının tüm günü kurtaracağını, kimisi de kahvaltının öğlen ve akşam yemeklerinden kat kat önemli olduğunu belirtir.
Hatta usta yazar Engin Özer‘in konuyla ilgili çok özlü bir sözü vardır:
“Kahvaltı çok önemli bir şeydir.”
Dünyanın her yerinde kahvaltı sofraları değişik değişik olsa da kahvaltıya verilen önem 3 aşağı 5 yukarı aynıdır. Özellikle anneler çocukların kahvaltı etmeden evden çıkmasını istemezler. Dünya çocuklarının kahvaltıda neler yedikleriyle ilgili Hannah Whitaker’ın 7 ülkeyi gezerek yaptığı bir araştırmanın sonucunda ortaya çıkan rengarenk sofra manzaraları bizim de çok ilgimizi çekti ve bu konuda yaptığımız çıkarımlarla bir liste yapmaya karar verdik.
Bakalım dünya çocuklarının önüne gelen farklı kahvaltı örnekleri nelermiş?
São Paulo, Brezilya
Aricia Domenica Ferreira (4 yaşında) ve Hakim Jorge Ferreira Gomes (2 yaşında)
Aricia pembe kabındaki çikolatalı sütün keyfini sürerken abisi Hakim k-kahvaltısında kahve içiyor. Brezilya’da çocukların kahve içmesi adeta bir gelenek, çünkü kahve pek çok ebeveynin de çocukluk anılarında yer etmiş. Ayrıca aileler kahvenin çocuklara bazı vitaminler ve antioksidanlar sağladığını düşünürken, bir miktar süt ilave edilmiş bir kahvenin çocukların okuldaki odaklanmalarını da artıracağına inanıyor. Hakim’in babası Reginaldo Aguiar Gomes de çocuğunun kahveyi içince kendine geldiğini söylüyor. 🙂 Yine de doktorlar kahveyi abartmamak gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Brezilyalı kardeşlerin kahvaltısında jambon, peynir ve yağ sürülmüş ekmek bulunuyor.
Reykjavik, İzlanda
Birta Gudrun Brynjarsdottir (3,5 yaşında)
Birta’nın önünde görmüş olduğunuz yulaf ezmesi/lapası (müsli) İzlandalılar için alışıldık bir kahvaltı. Su veya sütle pişirilen müsli genellikle esmer şeker, pekmez, tereyağ, meyve ve sütle servis ediliyor. Ayrıca Birta sabahları lysi adını verdikleri balık yağına benzer bir sıvıdan da sağlam bir yudum içiyor. Bunun sebebi de az güneş gören İzlanda’da ortaya çıkabilecek olası D vitamini eksiklerini önlemek. Anneleri Birta ve 3 kardeşine de 6 aylık olmalarıyla beraber lysi içirmeye başlamış ve artık çocukların hiçbiri kahvaltının bir parçası olan bu konuda itiraz etmez olmuş.
İstanbul, Türkiye
Doğa Günce Gürsoy (8 yaşında)
Evet Doğa ağzının tadını biliyor, çünkü o bir İstanbullu. 🙂 Sofrasında bal kaymak mı arasınız, kızarmış ekmek mi, çeşit çeşit zeytin peynir mi, sucuklu yumurta mı, haşlanmış yumurta mı, tahin pekmez mi, böğürtlen reçeli mi, börek mi, domates biber havuç salatalık turp mu, salça mı, kızarmış biber mi, helva mı, süt mü, portakal suyu mu ne ararsanız var! Tabii ki bu kahvaltı bir hafta sonu kahvaltısı ama hafta içi de bunun bir kaç çeşit azaltılmışını bulması mümkün. Bunu kaotik bulan tüm dünya milletlerine inat kahvaltı gibi kahvaltı. 🙂
Chitezde, Malavi
Emily Kathumba (7 yaşında)
Büyükannesi Ethel ile Malavi’nin başkenti Lilongwe eteklerinde yaşayan Emily, ailesindekiler işe kendisi de okula gitmeden önce hep beraber kahvaltı etmek için 6’da kalkıyor. Emily’nin sofrasında olanlar, phala adını verdikleri soya ve yer fıstığı unu da içeren bir lapa, yine mısır unuyla yapılmış kızarmış bir börek, soğan, sarımsak, biber, haşlanmış patates, kabak ve kurutulmuş amber çiçeğinden yapılan şekerli koyu kırmızı bir içecek. Emily bazı kahvaltılarda da şekerli siyah çay içiyor.
Tokyo, Japonya
Koki Hayashi (4 yaşında)
Koki ve abisinin bir seçme şansları olsaydı muhtemelen çok daha Amerikanvari bir kahvaltı isterlerdi. Neyse ki anneleri Fumi, çocukların kahvaltıda gevrek ve donut yemelerine müsaade ediyor ama tabii ki bunu Japon mutfağından kopmalarına göz yummadan yapıyor. Koki’nin sofrasında, yeşil biberler, vogda az kavrulmuş balık, soya sosu ve susam; kinpira adını verdikleri soya sosu ve pirinçle karıştırılmış çiğ yumurta; mirin adındaki susam yağı ve pirinç şarabında (sake) sote edilmiş lotus yaprağı, dulavratotu kökleri ve havuçtan oluşan bir sebze yemeği; miso çorbası, üzüm, armut ve süt var.
İstanbul, Türkiye
Öyku Özarslan (9 yaşında)
Öykü için sofranın olmazsa olmazı tahıl ekmeği. Ekmeğin yanında yeşil ve siyah zeytinler, Nutella, domates, haşlanmış yumurta, böğürtlen reçeli, tereyağı, bal ve çeşit çeşit peynir mevcut. Milliyetçilik yapmış gibi olmayalım ama bir kere daha kahvaltı gibi kahvaltı demeden edemiyoruz. 🙂
Chitezde, Malavi
Phillip Kamtengo (4 yaşında)
Phillip ve ikizi Shelleen sabahları güne büyük anneleri Dorothy Madise’nin aliminyum bir tavada pişirdiği mısır ekmeğini andıran chikondamoyo adlı bir tür kekle başlıyorlar. Kamtengo ikizleri ve büyük kardeşlerinin kahvaltısında haşlanmış patates ve şekerli siyah çay da bulunuyor.
Tokyo, Japonya
Saki Suzuki, (3 yaşına basmak üzere)
Saki, natto adını verdikleri fermente edilmiş soya fasuleyini ilk yediğinde 7 aylıkmış. Akabinde kusmuş. Annesi bu durumu nattonun konserve kedi maması gibi kokmasına bağlıyor. Ancak zamanla geleneksel Japon mutfağının bir parçası olan bu yiyecek Saki’nin favoriler arasına giriyor. Kahvaltı menüsünde natto’nun yanı sıra, pirinç, miso çorbası, soya sosu ve sake’de kaynamış kabocha ezmesi (kabocha no nimono), Saki’nin hiç sevemediği salatalık turşusu, omlet (tamagoyaki) ve ızgara somon var.
São Paulo, Brezilya
Tiago Bueno Young (3 yaşında)
Çok sevdiği çikolatalı süt bile minik Tiago’yu her sabah 7’de kreşe gitmek için motive etmeye yetmeyebiliyor. Üç kardeş de kahvaltıda gevrek yemeyi seviyor. Ortanca kardeş Tiago’nun kahvaltısında mısır gevreğinin yanı sıra muzlu kek ve bisnaguinha adında bir tür tatlı beyaz ekmek var. Bu ekmek genellikle üzerine requeijão adındaki bir krem peynir sürülerek yeniliyor.
Amsterdam, Hollanda
Viv Bourdrez (5 yaşında)
Geçtiğimiz günlerde Hollandalı çocukların dünyanın en mutlu çocukları olmasının nedenleri arasında gösterdiğimiz efsane bir maddeye geldik! Viv için kahvaltı bir bardak süt ve üzerine çikolata parçaları serpiştirilmiş yağ sürülmüş bir dilim ekmek! Hagelslag adındaki bu yiyecek için basılıp Hollanda’ya gidilir gerçekten de. Resmi rakamlara göre Hollanda’da her gün en az 750.000 dilim çikolatalı ekmek tüketiliyor! Bekle bizi Viv, Hollanda’ya geliyoruz.
Paris, Fransa
Nathanaël Witschi Picard (6 yaşında)
Ne zaman babasında kalsa Nathanaël’in kahvaltısı şu şekilde oluyor: Kivi, ortadan ikiye bölünüp bir tarafına böğürtlen reçeli öbür tarafına tereyağı sürülmüş bir baget ekmeği, gevrek ve taze sıkılmış portakal suyu. Aslında Nathanaël de diğer çocuklar gibi krep ve sıcak çikolatayı tercih etmeye meyilli ancak babası Cédric, kızının sağlığı konusunda biraz titiz. Hafta sonları Nathanaël’in kahvaltısına kruvasan da ekleniyor.