Balık yağı takviyeleri, vücudunuzun kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar birçok fonksiyon için ihtiyaç duyduğu Omega-3 yağ asitlerini içerir. Vücut, Omega-3 yağ asitlerini kendisi üretemez, ancak beslenme yoluyla alır. Omega-3 yağ asitleri olarak bilinen faydalı yağlar açısından zengin olan balıklar arasında, uskumru, ringa balığı, ton balığı, somon, morina balığı karaciğeri, sardalya ve hamsi sayılabilir. Haftada 1-2 porsiyon yağlı balık tüketmiyorsanız balık yağı takviyeleri ile ihtiyacınız olan Omega-3 desteğini alabilirsiniz. Balık yağı faydaları dendiğinde akla önce kalp sağlığı gelse de Omega-3 takviyelerinin beyin, kas ve iskelet sistemi, göz sağlığı ve ruh sağlığı açısından da son derece önemli yararları vardır.
1. Balık Yağı Takviyesi Nedir?
Kapsül, hap ve sıvı formda sunulan balık yağı takviyeleri, vücudun ihtiyacı olan farklı miktarlarda Omega-3 yağ asidi içerir. Balık yağı takviyelerinin içeriğinde göreceğiniz EPA (Eikozapentaenoik Asit) ve DHA (Dokozahekzaenoik Asit), Omega-3 ailesine ait yağ asitleri arasında balıktan elde edilen türleri ifade eder. Bazı kabuklu kuruyemiş ve tohumlardan elde edilen bitkisel kaynaklı Omega-3 ise ALA (alfa-linolenik asit) içerir. Fakat en yüksek yarar, EPA ve DHA içeriğinden elde edilir.
2. Balık yağı, kalp sağlığını destekler
Balık yağı, halk arasında iyi kolestrol olarak adlandırılan HDL kolestrol seviyelerini bir miktar arttırabilir. Omega-3 desteği, kan basıncının ve kandaki trigliserid düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur. Araştırmalar, çok fazla balık tüketen kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Eğer yeterli miktarda balık tüketemiyorsanız kalp sağlığınızı korumak için balık yağı takviyesi alabilirsiniz.
3. İnflamasyonu azaltır
İltihaplanma yani inflamasyon, kardiyovasküler hastalık, obezite, kanser ve diyabet gibi hastalıklara zemin hazırlar. Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltarak anti-inflamatuvar etki gösterir ve sizi birçok hastalıktan koruyabilir. Omega-3 kullanımının, bağışıklık sistemindeki sorundan kaynaklanan inflamatuvar eklem hastalığı olan romatoid artritli kişilerde, eklem ağrılarını, sertliği ve ilaç ihtiyacını azalttığı görülmüştür. Artrit Vakfı, romatoid artrit ve osteoartrit (kireçlenme) için, günde iki kez 2,6 grama kadar balık yağı önermektedir.
4. Göz sağlığını korur ve göz kuruluğunu iyileştirir
Omega-3 yağ asitlerinden biri olan DHA, gözün retinasının %60’ını oluşturur. DHA takviyesi, yaşa bağlı görme bozukluklarının ve sarı nokta hastalığı olarak da adlandırılan makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Kuru göz sendromu denilen, yaşa ve yaşam şekline bağlı olarak gelişen rahatsızlığın önlenmesinde balık yağı takviyelerinden destek alınabilir. Omega-3 takviyesi, gözde tahrişin azaltılmasına da yardımcı olur. Göz sağlığı için EPA ve DHA kombine Omega-3 takviyelerinden herhangi birini kullanabilirsiniz. Fakat yüksek DHA içerikli ürünler, göz sağlığının korunmasında ve yaşlanmaya bağlı göz rahatsızlıklarında daha etkili takviyeler olarak kabul edilir. Yüksek DHA içeren balık yağı takviyeleri için tıklayın.
5. Sağlıklı bir gebelik ve bebek gelişimi açısından Omega-3 desteğinin önemi
Doğum öncesi ve sonrasında bebeğin sağlıklı gelişimi, annenin beslenmesiyle doğrudan ilişkili olup, gebelik ve emzirme zamanları, ekstra özen gösterilmesi gereken bir dönemi içerir. Bebeğinizin beyin, sinir sistemi ve göz gelişimini desteklemek için doktor kontrolünde Omega-3 takviyesi almanız gerekir. Bunun yanı sıra yeterli miktarda alınan Omega-3, anne karnındaki bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlar. Bebeğin gelişimine olduğu kadar gebelik sürecinin sağlıkla tamamlanmasında da balık yağının olumlu etkileri vardır. Omega-3 desteği, erken doğum, hamilelik tansiyonu, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskini ve lohusalık depresyonu geçirme ihtimalini azaltır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuzun önerisiyle yüksek miktarda DHA ve EPA içeren Omega-3 takviyelerini kullanabileceğiniz gibi, sadece hamileler ve emziren anneler için formüle edilmiş balık yağı ürünlerini de tercih edebilirsiniz.
6. Cilt sağlığını iyileştirir ve cildi güneşin olumsuz etkilerinden korur
Omega-3 yağ asitleri, cildin yapısal bileşenlerinden biri olup cilt sağlığının korunmasında oldukça önemli etkiler yaratır. Yeterli miktarda EPA ve DHA içerikli Omega-3 takviyeleri, cildin daha nemli, pürüzsüz ve parlak kalmasını sağlayan lipit katmanı güçlendirir. Balık yağı takviyesi, güneş hasarlarına karşı koruma sağlar. EPA içerikli Omega-3 desteği, yaşlanma etkilerini, sivilce ve akne oluşumu riskini azaltır.
7. Hafızayı güçlendirir, dikkat eksikliğini ve odaklanma problemlerini azaltır
Omega-3’ün bilişsel zekâyla olan ilişkisi, balık yağı faydaları içinde günlük yaşamınızı olumlu yönde etkileyecek en önemli yararlardan biri olarak sayılabilir. Düzenli olarak balık yağı takviyesi alan kişilerde hafıza ve odaklanma sorunları daha az görülür. Omega-3, bilgi işleme süresinin hızına da olumlu etki sağlayarak bilişsel işlevin gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca yapılan birçok çalışma neticesinde, DHA ve EPA takviyesinin, çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) belirtilerinde iyileşmeye katkı sağladığı yönünde sonuçlar bildirmiştir. Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, balık yağı takviyelerinde kombine şekilde bulunur. Beyin ve göz sağlığı için yüksek DHA oranlı takviye kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Yüksek DHA’lı Omega-3 takviyeleri için tıklayın.
8. Omega- 3 desteği, depresyon ve kaygı bozuklukları riskini azaltır
Yapılan birçok çalışma, düzenli olarak Omega-3 takviyesi alan kişilerin depresyon, anksiyete bozukluğu ve kaygı gibi duygu durum bozukluklarına daha az yakalandığını gösteriyor. Ayrıca çalışmalarda, %60 EPA içeriğine sahip Omega-3 takviyelerinin depresyon belirtilerini iyileştirdiği gözlenmiştir. Ayrıca Omega 3 yağ asidinin az tüketildiği ülkeler olan Yeni Zelanda, Kanada, ve Almanya’da depresyon oranının %5, çok tüketilen Tayvan, Japonya gibi ülkelerde %1 olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Balık Yağı Takviyesi Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler
- Balık yağı takviyeleri, farklı miktarlarda EPA ve DHA içerir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinler için günlük 250-500 mg kombine EPA ve DHA alımını önermektedir. Bunun yanı sıra, kalp hastalığınız varsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız daha yüksek miktarlarda Omega-3 desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Doğru şekilde ve dozajda kullanım için doktorunuzun ya da beslenme uzmanınızın tavsiyesine göre seçim yapın.
- Omega-3 takviyeleri, kalsiyum, demir veya A, B1, B2, B3, C veya D vitaminiyle de zenginleştirilmiş halde bulunabilir. Farklı içeriklere sahip takviye ürünler arasından ihtiyacına yönelik seçim yapabilirsiniz.
- Omega-3 takviyelerinde en önemli unsur, saflıktır. Ağır metal ve kimyasal atık içermediği test edilmiş ve bağımsız kuruluşlarca sertifikalandırılmış olması gerekir.
- Balık yağı takviyeleri, Etil Ester (EE) ve Trigliserit (TG) olmak üzere iki farklı formda üretilir. Vücut Etil Ester türünü emmez, bu sebeple Trigliserid formda olan takviyeler tercih edilmelidir.