Zürafalar, dünyanın en ikonik ve büyüleyici canlılarından biri. Uzun boyunları ve zarif hareketleriyle, bu muazzam hayvanlar hakkında bilinmeyen pek çok ilginç detay var. Zürafaların yaşam tarzları, anatomileri ve sosyal davranışları, onları eşsiz kılan özelliklerinden sadece birkaçı. Bu yazımızda, zürafaların sıra dışı dünyasına bir pencere açarak, onların gizemli ve hayranlık uyandıran dünyasını keşfedeceğiz. İşte zürafalar hakkında birbirinden ilginç 18 gerçek! 👇
1. Çok hızlı koşabilirler
Kısa mesafelerde zürafalar saatte yaklaşık 56 km hıza kadar koşabilirler. Yani neredeyse bir boz ayı kadar hızlıdırlar.
2. Zürafalar birkaç gün su içmeden yaşayabilir
Suyun çoğunu yapraklardan, tohum kabuklarından ve Akasya ağacının kabuğundan alırlar çünkü boyları su içme sürecini zorlaştırır. Yer seviyesindeki suya ulaşmak için ön bacaklarını genişletmeleri gerekir, bu da onları aslanlara ve diğer yırtıcı hayvanlara karşı savunmasız bırakır. Tarih boyunca bu yaşam tarzına uygun bir şekilde evrim geçirdikleri için birkaç gün su içmeseler de hayatta kalabilirler.
3. Dişi zürafalar doğum yapmak için doğdukları yere döner
Zürafalar hakkında bu bilgi kulağa çok tatlı gelse de, zürafaların doğum yapma süreci biraz ilginçtir. Bu hayvanlar ayakta doğum yapar, dolayısıyla yavruları doğdukları an 1,5 metreden yere düşer.
4. Yavru zürafalar hızla iyileşir
Küçükler doğduktan bir saat sonra ayağa kalkabilir, hatta koşabilirler.
5. Dilleri 50 santimetreye kadar uzayabilir🤷♂️
Ayrıca, bu hayvanların dilleri koyu mor renktedir ve yaprakları toplanmalarına yardımcı olurlar.
İlginizi çekebilir:
Maymunlar Hakkında Duyunca Çok Şaşıracağınız 19 İlginç Bilgi
6. Zürafalar ayakta uyur
Tıpkı su içmek için eğilmeleri gerektiği gibi, uyumak da zürafalar için zordur ve onları yırtıcı hayvanlar için kolay hedef haline getirir. Bu yüzden zürafalar uyurken genellikle dik dururlar.
7. “Boynuzları” teknik olarak boynuz değildir
Hem erkek zürafaların hem de dişi zürafaların kafataslarında saçla kaplı çıkıntılar olan ossikonlar bulunur. Bunları erkekler birbirleri ile savaşmak için kullanır.
8. Günde 75 kilodan fazla yiyeceğe ihtiyaç duyarlar
Küçük yaprak ve ince dallardan beslenirler, bu yüzden zamanlarının çoğunu yemek yiyerek geçirmek zorunda kalırlar.
9. Zürafaların dört türü vardır
Bilim insanları 2016 yılına kadar yalnızca tek bir zürafa türü olduğuna inanıyordu: Giraffa camelopardalis. Ancak o yıl Nature dergisinde yapılan bir araştırma, zürafaların aslında Afrika’nın farklı bölgelerinde yaşayan ve birbirleriyle çiftleşmeyen, genetik olarak farklı dört türü olduğunu ortaya çıkardı: Güney zürafası (Giraffa giraffa, Massai Zürafası (Giraffa tippelskirchi), Somali zürafası (Giraffa reticulata) ve Kuzey zürafası (Giraffa camelopardalis).
10. Boyunlarındaki omur sayısı insanlarla aynıdır
Zürafaların da insanlar gibi yedi boyun omuru vardır, ancak her omur yaklaşık 25 santimetre kadarlık boyuyla çok büyüktür.
İlginizi çekebilir:
Tembel Hayvanlar Hakkında Duyunca Çok Şaşıracağınız 13 Bilgi
11. Hem mecazi hem de gerçek anlamda kocaman kalpleri vardır
İnternette izlediğiniz videolarda zürafaların aile içinde ne kadar sosyal canlılar olduğunu görmüşsünüzdür. Oldukça sevecen olan bu canlıların kalpleri hem gerçek hem de mecazi anlamda kocamandır. Alışılmadık fiziki yapıları nedeniyle zürafalar, devasa bir kalbe ve karmaşık bir kardiyovasküler sisteme sahiptir. Kalpleri 60 santimetre büyüklüğe ve 11 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir.
12. Şah damarları oldukça ilginçtir
Bu damarlarda, zürafa su içmek için başını eğdiğinde beyne aşırı kan akışını önleyen bir dizi tek yönlü valf bulunur.
13. Erkek zürafalar hakimiyeti elde tutmayı sever
Hatta bunun için birbirlerinin vücutlarına kafa atarlar.
14. Zürafalar aynı tarafta bulunan bacaklarını aynı anda hareket ettirir
Yani sol ön ve arka ayaklar adım atar, ardından sağ ön ve arka ayaklar adım atar. Zürafaların yürüyüşü atlardan ve diğer dört ayaklıların çoğundan farklıdır.
15. Tehdit edildiklerinde çok sert karşılık verirler
Bir saldırıdan kaçarak kurtulma olasılıkları daha yüksek olmasına rağmen zürafalar tekme atarak kendilerini savunur.
İlginizi çekebilir:
Sincaplar Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 18 Sevimli Bilgi
16. Her yıl haziran ayında Dünya Zürafa Günü kutlanıyor
Zürafalar hakkında en ilginç bilgilerden biri de bu! 21 Haziran, yılın en uzun günüdür, bu yüzden de dünyadaki en uzun hayvanı kutlamak için seçilmiştir.
17. Zürafaları, Avrupa’ya tanıtan kişi Julius Caesar’dı
MÖ 46’da Julius Caesar İskenderiye’den Roma’ya ilk defa zürafa getirmişti.
18. Zürafaların yaşayan en yakın akrabası okapidir
Giraffidae ailesindeki diğer tek tür, Orta Afrika’daki kalın yağmur ormanları arasında yaşayan ve çok daha kısa boynuyla utangaç bir otobur olan okapi’dir.
Kaynak: 1