Hiçbir zaman inanmaktan, çaba göstermekten vazgeçmemek gerek; bu minvalde sayısız başarı hikayesi var. Her birini hayatımızın merkezine referans olarak alabileceğimiz bu hikayelere bir yenisi daha eklendi, hem de uzak doğudan. Ding Ding, doğumu öncesi teşhisi konulan engelli bir çocuk ve annesi hariç herkes onun aldırılmasını istiyordu. Annesi tüm bu yargılara karşı çıkarak oğlunu doğurmaya karar verdi ve tüm enerjisini ona harcadı, asıl hikaye de bundan sonra başladı… Bütün bu azim ve inanç oğlunun, dünyanın sayılı okullarından Harvard’ı kazanmasına yol açtı.
Zou Hongyan 1988 yılında çocuğunu doğurduğunda, çocuğun doğum öncesinde zarar görmesinden ötürü engelli olabileceği ihtimalini biliyordu.
Doğum yapacağı hastanedeki doktorlar Zou’yu doğurması durumunda, çocuğun dış dünyaya uyum sağlamasında zorluk çekeceğinden bahsetseler de, o yine de çocuğunu doğurdu.
Genç kadının doğum isteği karşısında duran yalnızca doktorlar değildi, eşi de bu doğumun yapılmaması için karşı çıkıyordu.
Karşısında duran hiç kimseyi dinlemeyen genç kadın, doğumdan sonra eşinden boşandı ve oğluyla yepyeni bir hayata yelken açtı.
Yalnızca bu kadarcık kısmında bile anneliğin sonsuz fedakarlığını gördüğümüz hikaye genç anne Zou’nun fedakarlıklarıyla devam ediyor.
O ömrünü oğluna adadı ve her ne pahasına olursa olsun bir an olsun ondan desteğini esirgemedi.
Eşinden boşandıktan sonra geçim derdini tek başına üstlenmek durumunda kalan genç anne yeri geldi aynı anda üç farklı iş yaparak hayatını sürdürdü ama asla pes etmedi.
Bu kadar yoğun bir çalışma hayatından arta kalan her anını oğluna ayırdı, oğlunun zihinsel olarak gelişimini kazandırmak adına her fırsatta onunla zihin güçlendirme çalışmaları yaptı.
Oğlunun sert elleri zorlukla kavrayabilmesine rağmen, ona yemek çubuklarını (chopstick) nasıl kullanacağını bile öğretti.
Her ne kadar hayata bir sıfır geriden başladığı düşünülse de, fedakarlığıyla büyük bir başarıya imza atan anne, oğlunun asla bedensel ve zihinsel durumundan utanmaması gerektiğini öğretti.
Çin’in South China Morning Post gazetesine verdiği demeçte genç anne oğluna alışkanlıklarını kazandırmaya çalıştığı yılları şu şekilde ifade etti; “Pek çok alanda daha yetenekli olduğu için zorluklarını yenmesi için çok sıkı çalışıyordum”
Engelli doğan çocuk, anne Zou’nun azmi sayesinde öyle kendini geliştirdi ki, 29 yaşında Pekin Üniversitesi Çevre Bilimi ve Mühendisliği bölümünü bitirdi.
Okul kariyeri başarılarla dolu olan Ding Ding, annesine en büyük hediyesini, ikinci kere üniversite sınavına girerek, hem de dünyanın sayılı büyük üniversitelerinden Harvard’da “Hukuk” bölümünü kazanarak vermiş oldu.
Çalışkan oğlunun inanılmaz yol kat edişinden Zou, fazlasıyla gurur duyuyor. Bu başarı hikayesinin mimarı olan Zou, her ne olursa olsun bize inanmamaktan ve çaba göstermekten vazgeçmememiz gerektiğini bir kere daha kanıtlamış oldu.