Doğanın içinde, insana şifa niyetine saklanan mucizelerin sayısı hiç de az değil. Özellikle Hint ve Asya mutfaklarının vazgeçilmezi olan zencefil de bunların en özellerinden biri. İster toz şeklinde bir baharat, ister taze demlenmiş bir çay, isterseniz de organik bir çeşit yağ olarak tüketilebilen zencefilin faydaları için yazının devamına göz atabilirsiniz.
1. Öksürüğün bir numaralı düşmanı
Öksürüğe yakalanıp da çevresindekilerden ballı zencefil tavsiyesi almayan yoktur. Balla, tarçınla ya da kimyonla farklı tarifler denenebilir ama gizli formülün içindeki zencefil gerçeği hiç değişmez. Zencefil boğazı yumuşatmada ve öksürüğü kesmede son derece etkili olmakla ünlü bir bitki.
2. Mide bulantısına son
Zencefil, bulantıya karşı en etkili silahlardan biri olsa da midedeki problemin kaynağını öğrenmek daha önemli. Örneğin, araba yolculuğu sırasında yaşanan mide bulantısını kesmek için seyahat öncesi bir bardak zencefil çayı içilebilirken bulantının nedeni hamilelikse zencefil kullanmadan önce bir doktor görüşü almak gerekebilir.
3. Vitamin ve mineral deposu
Taze zencefilin içerisinde B6 vitamini, C vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum gibi çok çeşitli vitamin ve mineraller var. Bu değerli kök bitkisi, makul miktarda tüketildiğinde bağışıklığı desteklemeye birebir.
4. Lif yönünden oldukça zengin
Lifli gıda demek, bağırsak sağlığı demek. Hazımsızlık şikayetlerinin giderilmesinde, ishal ve kabızlık durumlarının önüne geçilmesinde ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde doğanın bu kıymetli hediyesinden rahatlıkla faydalanılabilir.
5. Antioksidan olması tercih sebebi
Antioksidan kelimesi, başta doktorlar olmak üzere tüm tıp çevrelerinin gönlünü çalan bir kelime. Bu etkiye sahip olan zencefil gibi gıdalar, vücudun iltihaplardan temizlenmesine ve hücrelerin zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı oluyor.
6. Kas ağrısı olanlar için birebir
Sporcular da kas ağrısı ve bölgesel tutulmalara karşı diyetlerine zencefil çayı ya da rendelenmiş bir tutam zencefil ilave etmekten çekinmiyor. Yapılan araştırmaların sonuçları, zencefilin kas ağrılarını hatırı sayılır ölçüde azalttığı yönünde.
7. Keskin ama lezzetli bir aroma
Zencefilin hiçbir faydası olmasaydı da baharat tutkunları leziz aroması için onu tercih etmeye devam edecekti muhtemelen. Yemeğin tüm tadına baskın gelmemesi için zencefil tüketiminde cimri olmak en iyisi. Az bir miktar zencefil bile hazırladığınız tencere yemeğine egzotik esintiler katabilir.
8. Kan şekerini düzenlemekte son derece etkili
Zencefil gibi hücre hasarı ve iltihaplanmayı önleyici etkisi olan gıdalar, genellikle diyabet hastalarına da tavsiye ediliyor. Zencefil sayesinde kan şekerindeki ani yükselmelerin bir miktar da olsa önüne geçmek mümkün. Sabahları siyah ya da yeşil çayın içerisine tarçınla birlikte az bir miktar zencefil katmak alternatif bir tüketim şekli olabilir.
9. Kalp ritmini düzenler
Yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz bir çay kaşığı zencefilin faydaları sizi oldukça şaşırtacak cinsten. Çünkü zencefil, kalp ritmini düzenlemek ve kalp damar hastalıklarına karşı vücut direncini sağlamakta da oldukça başarılı bir besin maddesi.