Televizyonda Devlet Başkanını Canlandıran Zelenski, Ukrayna’nın Yeni Devlet Başkanı Oldu

zelanski

Ülkenizi bir komedyen yönetsin ister miydiniz? Türkiye’den örnek verecek olursak mesela Cem Yılmaz? İnce espriler yapmanın ve gerçekten güldürebilmenin zeka gerektirdiği düşünülürse bizce sorunun cevabı “evet”.

Ukrayna da durumun farkında olacak ki yeni başkanı bir komedyen oldu.

Ukrayna’da beş yıldan fazla bir süredir Petro Poroşenko başkanlık yapıyordu

Yapılan son seçimlerde Ukraynalılar buna bir dur diyerek komedyen, aktör ve iş adamı Zelenski’yi ezici bir üstünlükle başkan koltuğuna getirdi

42 yaşındaki komedyen Zelenski % 73,2 oy alırken görevdeki Poroşenko % 25,3 oy alabildi.

Zelenski’nin başkan olması, egemen sınıfın yarattığı hayal kırıklıkları, yaygın bir şekilde görülen yolsuzluklara bir tepki olarak yorumlanıyor

Zelenski cumhurbaşkanlığına aday olmadan önce TV’de yayınlanan bir komedi dizisiyle ünlü olmuştu

Komedyen, “Servant of the People” adlı şovda, sosyal medyada viral haline gelerek, yolsuzlukla mücadele rantı ile ünlendikten sonra beklenmedik bir şekilde Ukrayna devlet başkanı olan yoksul bir öğretmeni oynamıştı.

Zelenski, cumhurbaşkanlığı adaylığını duyurmak için de aynı platformu kullandı ve sanatı gerçeği yansıtmış oldu

Zelenski, On New Year’s Eve şovunun yayınlandığı ve ülkenin en popüler ikinci TV kanalı olan 1+1 kanalında ülkeye seslendi.

Başlarda Zelenski’ye gelen destek büyük ölçüde bir protesto olarak görülüyordu ve popülaritesi Poroşenko’ya olan inanç azaldıkça yükseldi

 

Batı yanlısı Maidan protestanlarının ardından iktidara gelen Poroşenko, militan bir vatansever çizgisi izledi ancak Rusya ile yapılan 5 yıllık bir vekalet savaşı sonucu tüketilen halk artık yeter demiş gibi görünüyor.

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden beri Ukrayna askerleri, doğu Donbas bölgesinde Moskova destekli ayrılıkçılara karşı savaşıyor

BM tahminlerine göre çatışmada en az 3. 321 sivil ölmüş ve 13 bin kişi de yaralanmıştı. Kasım ayında Moskova ile gerginlikler artınca Poroşenko hükümeti, sıkı yönetim yasası getirerek yaklaşan Rus işgali için bir uyarı verdi. Zelenski bu sorunları devralacak ve bu sorunlarla nasıl mücadele edeceği ise merak konusu oldu.

Zelenski, oldukça muallak bir platformda çalıştı ve somut politikalar konusunda pek bir şey vaat etmedi

Zelenski, kamuya açık görüşmelerden, büyük röportajlardan kaçınarak birkaç basın toplantısı düzenledi ve ilk zamanlar tartışmalarda Poroşenko’yu iyi gösterdi.

Zelenski somut bir politik hedef göstermese de kampanyasında öne çıkan şey yolsuzluk ve oligarşi ile mücadele etmeye söz vermesiydi

TV dizisi kurmaca bir komedi olsa da Zelenski’nin nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi veriyor olabilir. Dizide suç ve politikanın kesişmesi noktasında ısrarcı bir tema vardı ve Zelenski, sistematik yolsuzluktan kurtulma sözü veriyordu.

Canlandırdığı karakter ve birçok oyuncu Rusça biliyordu

devlet başkanı zelenski

İstatistiklere göre Ukrayna’nın %30’u Rusça konuşuyor ve dil siyasi rant sağlamak için kullanılıyor. Bu durum da tartışmalı bir konu olarak beliriyor. Zelenski’nin seçimi, dil sorunu üzerine daha liberal bir duruş sergileme girişimi olarak görülebilir.

Zelenski’nin siyasi deneyimi, genel bir değişim havası olarak yorumlanıyor ve bir siyasi sınıfa karşı duruş olarak görülüyor

komedyen zelenski

Zelenski’nin öngörülen imajı ve politik kişiliğini ne denli yumuşak bir şekilde kaynaşır bilinmez, takip edip göreceğiz. İyi bir örnek olmasını umut ediyoruz.

 

Tebrikler Zelenski!

 

Kaynak 1

Gönder
Meltem Balım

Meltem Balım

Metin yazar, kendince bir şeyler çizer ama henüz çok iyi tasarlayamaz ve filmleri çok sever.