İş hayatında mesleki becerileriniz kadar önemli bir konu daha varsa o da insan ilişkilerini nasıl yönettiğinizdir. Bazı yanlış söylemler ya da yanlış davranışlar, sizi olmadığınız biri gibi gösterip hiç tahmin etmediğiniz şekilde işinizi ya da itibarınızı kaybetmenize sebep olabilir.
Emotional Intelligence 2.0 ‘ın yazarı ve TalentSmart şirketinin kurucusu Dr. Travis Bradberry’nin hazırladığı liste, söylemlerinizi ve davranışlarınızı bir kez daha gözden geçirmenizi sağlayacak.
1. Bu iş her zaman böyle yapılır
Teknoloji çağında bir işin yapılma yöntemi 6 ay içerisinde bile tamamen değişmiş olabiliyor. ”Bu iş her zaman böyle yapılır.’’ benzeri cümleler kurmak, sizi yalnızca üşengeç ve değişime kapalı bir adam olarak göstermekle kalmaz, aynı zamanda patronunuzun gözünde gelişme gösteremeyecek bir çalışan olduğunuz izlenimi oluşturur. Her işin değiştirilebilecek ve geliştirilebilecek bir yöntemi mutlaka vardır.
2. Bu benim hatam değil
Suçu başkalarına atmak hiçbir zaman çözüm olamaz. Eğer bir sorunun oluşumunda ufacık bile olsa bir hatanız varsa sorumluluk alın. Eğer hiç sorumluluğunuz yoksa da objektif bir şekilde problemin sebeplerini açıklayın. Bırakın kimin suçlanacağına iş arkadaşlarınız ve patronunuz karar versin.
Birilerini suçlamaya başladığınız anda sizi sorumluluk almaktan çekinen biri olarak görecekler. Bu durum, insanların size karşı cephe almasına sebep olabilir.
3. Yapamam
‘’Yapamam.” ve ‘’Bu benim hatam değil.’’ söylemleri kardeştir. Kimse bu cümleleri duymaktan hoşlanmaz. Yapamam kelimesi her zaman yapmak istemiyorum olarak algılanır. Eğer bir şeyi yapamıyorsanız bile bunun için alternatif çözümler üretmelisiniz. Neyi yapamayacağınızı söylemektense neyi yapabileceğinizi söyleyin.
Örneğin, ”Bugün fazla mesai yapamam.” demektense ‘’Yarın erken gelebilirim.’’ gibi söylemleri tercih edin.
4. Bu adil değil
Hayatın adil olmadığını herkes biliyor. Bunu dile getirmek yalnızca sizin tecrübesiz ve naif bir insan olduğunuzu gösterir. Eğer kötü görünmek istemiyorsanız bu gibi eleştirilerinizi kendinize saklamalı, yapıcı olmalı ve gerçeklere odaklı davranmalısınız.
Örneğin, ‘’Benim çok istediğim projeyi iş arkadaşıma vermişsiniz. Bu iş için beni tercih etmemenizdeki sebepleri öğrenebilir miyim? Eksiklerimi öğrenirsem kendimi o konularda geliştirebilirim. ”
5. Bu benim iş tanımıma uymuyor
Bu eleştirel cümle sizin yalnızca ”salla başı, al maaşı” mantığında çalışan, fazlasını istemeyen ve gelişime kapalı biri olduğunuzu gösterir. Şirketteki geleceğinizi de tehlikeye atar. Teklif edilen iş size hiç uygun olmasa bile o işi hızlı bir şekilde bitirip gerekli konuşmayı iş bittikten sonra yapabilirsiniz. Bu sayede hem isteklerinizi açık bir şekilde belli etmiş hem de görevden kaçmadığınızı ispatlamış olursunuz.
6. ”Bu saçma bir fikir olabilir” ya da ”Aptalca bir soru olacak ama…”
İmajınızı zedeleyecek negatif söylemlerden kaçının. Fikriniz mükemmel bile olsa bunu özgüvensiz biçimde dile getirmeniz, itibarınızı ve fikre verilecek değeri azaltacaktır. Kendinizin eleştirmeni olmayın. Eğer söylediğiniz şeye siz inanmıyorsanız, kimseyi ikna edemezsiniz. Ayrıca yeri geldiğinde bilmiyorum demek erdemdir.
7. Deneyeceğim
Bu gibi kararsız söylemler özgüvensiz olduğunuz izlenimi oluşturabilir. Eğer işi yapabileceğinizden emin değilseniz alternatif öneriler sunabilirsiniz. Güvensiz bir şekilde ‘’deneyeceğim’’ dediğinizde kimse sizin gerçekten deneyeceğinize ve bunun için var gücünüzle çalışacağınıza inanmaz.
8. Yalnızca 1 dakikamı alır
Eğer yapacağınız iş gerçekten 60 saniye sürmüyorsa zaman belirtmekten kaçının. ”Uzun sürmeyecek” gibi söylemler hem işinizde iyi olduğunuzu hem de hızlı problem çözebildiğinizi gösterir.
9. Bu işten nefret ediyorum
İş yerinde kimsenin duymak istemediği tek bir cümle varsa o da ‘’Bu işten nefret ediyorum.’’ cümlesidir. Kendi motivasyonunuzu düşürdüğünüz gibi iş arkadaşlarınızı da negatif olarak etkilersiniz. Şirket yöneticileri de ekibin moralini düşüren insanları asla şirkette tutmak istemez.
10. İş arkadaşım uyuşuk, beceriksiz, gamsız…
İş arkadaşınız hakkında kötü konuşmanın hiçbir faydası olamaz. Eğer gerçekten söylediğiniz gibi biriyse zaten bunu herkes fark etmiştir. Dolayısıyla tekrar tekrar dile getirmeye gerek yok. Eğer söylediğiniz gibi biri olduğu düşünülmüyorsa bu sefer siz kötü olursunuz.
Her iş yerinde kötü huylu ya da uyumsuz çalışanlar olacaktır. Bunu durumu tüm şirket çalışanları bir süre sonra fark eder. Eğer o kişiyi geliştirme, uyarma ya da işten çıkarma yetkiniz yoksa boş yere kendisinden şikayetçi olup onun hakkında negatif bir kampanya başlatmak, yalnızca sizi kötü gösterir.
Kaynak: 1