Hepimiz zeki olduğumuzu düşünmeyi severiz ve çoğunluk öyleyizdir.
Yine de, bazen hareketlerimiz biz fark etmeden zekamıza ihanet eder, ancak maalesef bizim fark etmememiz başkalarının görmediği anlamına gelmiyor.
Okul ya da iş hayatında başkaları bizi sürekli inceler bu yüzden bizimde kendimi iyi sunmamız faydamızadır. Nasıl giyindiğimizden, nasıl konuştuğumuza dikkat etmemiz gerekir çünkü maalesef etrafımızdakiler genellikle bizi yargılama halindedir.
Böyle nahoş durumlarda kalmamanız için altta önerilerimizi sıraladık.
1. Yetersiz giyinmek
İnsanlar çoğu zaman nasıl giyindiğimize bakarak bize nasıl davranacakları hakkında karar verir. Eğer iyi giyinirseniz, saygı duyarlar ancak eşofman ve t-shirt giyerek karşılarına çıkarsanız büyük ihtimalle size zaman ayırmaları gerektiğini düşünmezler.
Eğer çalıştığınız yerin belli kıyafet kuralları varsa ofise her gidişinizde bunlara uyduğunuza emin olmalısınız. İş arkadaşlarınız yetersiz giyindiğinizi düşünürse sizi dinlememeye başlarlar.
2. Kelimeleri ve deyimleri yanlış kullanmak
İzlediğimiz filmlerde ve dizilerde kelimeleri ve deyimleri yanlış kullanan hayali karakterler bize her zaman komik gelir, işte tam olarak aynı şekilde gerçek hayatta da yanlış kelime ve deyimlerin kullanımı bizi komik hale sokar ve bu tarz komik duruma düşme sizi daha az zeki gösterir.
Sadece birinden duyduğunuz havalı cümleler ve kelimeleri kullanmayın çoğu kez sadece bu yanlış kullanımdan insanlar asıl noktayı kaçırıp buna takılacaktır.
3. İlgisiz gözükmek
Hepimiz daha önce birileri bir şeyler anlatırken uzaklara dalmışızdır, anlatıcı patronumuz, öğretmenimiz ya da sevgilimiz olsa bile.
Böyle durumlarda aklımızda başka bir dert olduğu düşüncesi bahanesine başvururuz ancak burada karşıdakinin algısı asıl soruna odaklanmadığımızdır.
İnsanlar, göz göze temasla dinlediğinizde sizin onu çok iyi anladığınızı düşünüp size saygı gösterirler. Gerçekten iyi dinlerseniz, iyi anlarsınız. Boşluğa bakmak insanı hiç zeki göstermemektedir.
4. Çok fazla konuşmak
Eğer yüksek rütbeli bir komutan değilseniz büyük ihtimalle ulusal güvenlikte ki açıkları anlatmıyorsunuz. Yine de konuşmanız zekanız hakkında çok fazla bilgi verir.
En basit örnekle Antik Yunan filozofu Diyojen’e bir insanın akıllı olup olmadığını nasıl anlarız diye sormuşlar, konuşmasından demiş. Soruyu soran kişi ya hiç konuşmuyorsa diye devam edince Diyojen o kadar akıllısı bu dünyaya gelmedi diye cevaplamıştır.
Kısacası konuşmalarımız çok önemlidir, fikirlerimizin yansımasıdır kısa ve net konuşmalar sorunun özünü çözdüğümüz anlamına gelir. Kelimelerinizi dikkatli seçin.
5. Çok az konuşmak
Öte yandan sessiz olmakta çoğu zaman bir fikriniz olmadığı algısı yaratır. Sadece evet ya da hayır kullanmak konuyu önemsemeyip geçiştirdiğimiz şeklinde yorumlanır. Daha da kötü söyleyecek hiçbir şeyimiz yok gibi düşündürür. En önemli nokta gereken yerde gerekeni söyleyip konuyu kapatmaktır.
6. Başkalarını yargılamak
Bütün sorunların başkalarının hatalarından dolayı olduğunu iddia etmek gerçekçi olmadığı gibi sorumluluktan kaçma anlamına gelir. Hepimizin her zaman seçim hakkı vardır. Eğer bir projede birinin hatalarından dolayı büyük sorunlar yaşıyorsanız her şeyi o kişiye yıkamazsınız, sonuçta o kişi ile çalışan sizsiniz. En başından onunla çalışmayı kabul etmeyip bu sorunları engelleyebilirdiniz bu yüzden her zaman kendi hatalarınızı da belirtip bunların tekrarlanmayacağını söylemelisiniz ve tabi ki tekrarlamamalısınız.
7. Çok fazla uyumlu olmak
Hayatta herkese uymak zorunda değiliz zaten eğer herkes aynı fikirde olsaydı birbirimizden hiçbir farkımız kalmazdı. İşte tam olarak bu yüzden bir yanlış gördüğünüzde bunu belirtin. Çoğu kez acemiler tecrübelilerin göremediğini görür aynı şekilde de tecrübeliler acemilerin göremediğini. İnsanlar dikkatsizlik yapabilir ve bunu siz görebilirsiniz böyle durumda karşınızda ki kim olursa olsun hatayı belirtip düzeltmeye yardımcı olmalısınız.
8. Mükemmelin peşinde koşmak
Mükemmel olmaya çalışma gereksiz bir uğraştır çünkü mükemmel her zaman değişmektedir ve genel bir kalıp değildir. Aynı zamanda mükemmelin peşinde koşmamanın bir diğer avantajı da herkesten farklı olmaktır çünkü maalesef çoğunluk bu ideale ulaşma çabasındadır. Ayrıca yapılmış iş her zaman yapılmamış mükemmelden daha iyidir.
onpano nedir?
onpano çeşitli eğitimleri ilgilileriyle buluşturmak amacıyla kurulmuş, eğitim ilanlarını tek çatı altında toplayan bir web hizmetidir. Kullanıcılar, onpano.com’da bulunan eğitimler arasından kendilerine en yakın, en uygun fiyatlı ve en uygun içerikli olanı seçebilir, eğitim verenlere ulaşabilir, eğitimleri satın alabilir ve bu eğitimler ile kendilerini geliştirebilir, kariyerinde ilerleyebilir, yeni ilgi alanları yaratabilir ve kendileri ile aynı ilgi alanına sahip kişileri tanıma fırsatı bulabilir.
Bu muhteşem etkinlikleri kaçırmamak için dilerseniz siz de onpano’yu kendi web sitesinden, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.