Teknolojinin gelişmesi, sağlık standartlarının yükselmesi ve beslenme olanaklarının iyileşmesiyle zeka seviyesinin arttığı düşünülüyordu. Ancak Norveç’teki Ragnar Frisch Ekonomik Araştırma Merkezinin gerçekleştirdiği araştırmalarda durumun tersine döndüğü açıklandı.
Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Bernt Bratsberg ve ve Ole Rogeberg , yayımlanan Ulusal Bilimler Akademisi Bildirilerinde bu konuya değindiler ve insanların IQ test puanlarının son birkaç on yılda yavaş bir ivmeyle de olsa düşüşe geçtiğini belirttiler.
39 yılının verileri incelendi
Norveçli bilim insanları, insanların entelektüel yeteneklerinin azalmaya başladığının tespit edildiğini açıklaması dünya gündeminde tartışılırken bu araştırma için çalışma materyali olarak, 1970-2009 döneminde askere alınan Norveçlilerin IQ-test sonuçları kullanıldığını açıkladı. Toplam incelenen test sonucunun sayısı ise 730 bini buldu.
20.yüzyılın ilk yarısı boyunca gözlemlenen IQ artışı Flynn etkisi adını almıştı. Bu fenomeni açıklamak için birçok tez öne sürülmüştü. Teorik olarak insanların ‘zeka seviyelerinin artışını’ etkileyen faktörler arasında beslenme, sağlık ve eğitimin iyileştirilmesi gösterilmişti.
Kitabın yerini elektronik cihazlar alınca zeka puanımız düştü
Yapılan hesaplamalara göre, zeka düzeyi ortalama bir nesil başına 7 puan düşüyor. IQ’deki düşüşün kısmen çevre faktörlerinin yan ısıra insanların yaşam tarzındaki değişikliklerle ilgili olabileceği belirtilirken matematik ve dil öğreniminde değişen tekniklerin bu düşüşe neden olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca kitap okumak yerine teknolojik cihazlarla haşır neşir olunmasının böyle bir düşüşe neden olabileceği de araştırma sonuçları arasında yer alıyor.
Araştırmaya göre balık tüketmek IQ seviyesinin artıp azalmasında kilit rol oynuyor
Yaşları 7 ile 9 arasında değişen çocuklardan haftada en az 1 kez balık yiyenlerin, balık tüketimi daha az olan çocuklara nazaran IQ seviyelerinin ortalama 5 puan daha yüksek olduğu açıklanıyor. Araştırmaya katılan çocukların ailelerinin eğitim durumları, meslekleri, medeni durumları gibi çeşitli etkenlerin sonuçlarda rol aldığı yadsınamaz deniliyor ancak bu etkenlerin balık kadar etkili olmadığı da notlara ekleniyor.
Balık yeme öğütlerini daha fazla ciddiye almamız gerekiyor. Balık lobisinin faaliyetleridir belki.
Viyana Üniversitesi Norveçli bilim insanlarına katılmıyor
Norveçli bilim insanlarının bu karamsar araştırma sonuçlarına Viyana Üniversitesinde görevli psikologlar katılmıyor. Onlara göre zeka seviyesinde bir düşme söz konusu değil, aksine artış devam ediyor. Psikologların son yaptıkları araştırmalara göre insanların IQ seviyesi her on yılda ortalama üç puan yükseliyor.
Perspectives on Psycological Science dergisinde yaptıkları bir araştırmanın sonucunu açıklayan Martin Voracek ve Jakob Pietschning, yüz yıldan fazla bir süre içinde, 31 ülkede ve 4 milyondan fazla insanın katılımıyla yapılan zekâ testi sonuçlarını karşılaştırdı ve testlere katılanların elde etikleri sonuçların zamanla daha iyileştiğini açıkladılar.
Buna göre, bundan 50 yıl önce dünyaya gelen çocuklar, aynı problemleri bugün dünyaya gelen çocuklar kadar başarıyla çözemiyor.
Burada da temel etkenler; sağlık, beslenme ve teknoloji alanlarındaki değişimler ve gelişimler gösteriliyor. Bu değişim üçgeninin çevresel etkenlerle arasındaki bağın gözden kaçırılmaması gerektiği vurgulanıyor.
Çevresel etkenlerin rolü
Viyana Üniversitesinden Pietschning, çevre etkilerinin artıştaki rolüne dikkat çekiyor. Özellikle beslenme ve sağlık hizmetlerinin gelişmesi artışı destekliyor. Ancak olumlu gözüken bu durum için uyarı yapmaktan da geri kalmıyor ve obezite tehdidinin varlığına dikkat çekiyor.
Coğrafi Farklılık
IQ seviyesi, coğrafyadan coğrafyaya değişiyor.
Flynn etkisi
Flynn etkisi, ilk olarak James Flynn tarafından bulunan, IQ skorlarının zaman geçtikçe artması ve genel popülasyonda bu artışın belli bir sabitlikte yükselmesidir.
Her nesilin ortalama IQ skorları sabit olarak artış göstermektedir. IQ skorları kesin rakamlar olmasa da genel popülasyonla karşılaştırıldığında bu artışın gerçekleştiği görülmektedir.
Dolayısıyla, ortalama IQ puanı 100’dür ve her zaman popülasyonun geri kalanına göre aynı sayıda doğru cevabın verildiğini göstermektedir.