İnsanlar uzun süre yeteneklerinin doğuştan geldiğine inanarak hareket ettiler. Hatta ülkemizde bu durum meşhurdur, ünlü şarkıcıların kameralar karşısında ”Allah vergisi” olarak nitelediği bu durum, halkımızın inanç seviyesinde karşılığını fazlasıyla buldu. Yeteneği biz uzun süre böyle bildik, işin hiç bilimsel tarafını birimiz de oturup araştırmadı. Fakat bilim adamları bunun aksini üzerinden çok geçmeden ispatladılar. Elbette genlerden gelen bir yeteneğin varlığından söz etmek mümkün fakat bu, beyni doğru şekilde kullanarak ve belirli yüklemeler yaparak elde edilen bir şey. Hobilerin, kişisel gelişimde olduğu kadar zeka üzerinde de etkisi büyük. Bu durumu göz önüne alarak insan zekasına katkısı en çok olan 7 hobiyi sizler için derleyip listemize ekledik.
1. Müzik ruhun gıdasıdır
Müzik duygusu gelişmiş insanlar inanılmaz yetenekli oluyorlar. O sebeple bu yazıyı bitirdikten sonra soluğu bir müzik mağasında bulabilirsiniz, demedi demeyin. Müzikle uğraşmanın duygusal zekaya katkısı olduğu kadar, sayısal zekaya da katkıları büyük. Müzik yapmak yaratıcılığı, analitik yetenekleri, dil öğrenme beceresini, matematiği, motor becerilerilerini inanılmaz derecede geliştiriyor.
2. Okumak, evet bol bol okumak
İster dili ağır edebi yönü ağır basan bir roman olsun, isterseniz herhangi bir magazin dergisi hiç fark etmez; uzmanlar sistemli bir şekilde okumanın zekanın gelişminde katkısının çok fazla olduğunu dile getiriyor. Okumak stresi büyük oranda düşürüyor, bu sebeple kendinizi daha rahat ve daha iyi hissediyorsunuz. Bu da kristalize, duygusal ve akışkan zekanın gelişimini daha doğru orantılı gerçekleştiriyor.
3. İstikrarlı idman
Atamız boşuna ”Ben Sporcunun Zeki Çevik ve Ahlaklısını Severim” diye dememiş. Sporun yalnızca vücudunuza faydası olduğunu düşünüyorsanız büyük yanılgı içerisinde olduğunuzu belirtmemiz gerek. Çünkü spor yapmak vücuda olduğu kad–ar beyindeki hücrelere de katkı sağlıyor. Düzenli idman yaptığınızda hücrelere BDNF (hafızaya, öğrenmeye, anlamaya, odaklanmaya ve yoğunlaşmaya faydalı bir protein) taşınıyor. Haliyle bu hücrelet doğrudan zekanızı olumlu yönde etkiliyor. Uzun süre hareketsiz duran insan insanlarda bu durumun tam tersi yaşandığını da uzmanlar ekliyor.
4. Bir dil bir insan, iki dil iki insan
Dil öğrenmek ciddi anlamda zeka gelişimini arttırıyor ve karmaşık olan zihniniz öğrendikçe açılıyor. Uzmanlar iki dil bilenlerin tek dil bilenlere göre daha başarılı olduklarını ve zihinsel aktivite gerektiren çalışmaları daha iyi yapabildiklerini dile getiriyor. Bu gelişimin dışında, en az iki dil konuşmak, çevrenizi algılamada ve süreçlere dikkatinizi yönlendirebilmede olumlu etkilere sahip.
5. Birikimli öğrenmenizi sınamak
Çoğu öğrencinin yaptığı şeydir sınava bir gün kala çalışmaya başlamak. Oysa sınavdan sonra o bilgilerin hepsini unuturuz. Beynimize tek seferde yüklenmek yerine, parça parça ve süreli yüklenen bilgi konuyu daha iyi anlamamızı sağlar. Dil öğrenmedeki başarı da buradan geliyor. Dil tek seferde değil, belirli bir sürede öğrenilebilen bir aktivite. Bu süreli ve kısmi öğrenme yöntemiyle zeka da daha iyi besleniyor.
6. Beyninizi türlü aktivitelerle çalıştırmak
Puzzle, bulmaca, iskambil, sudoku, batak; aklınıza gelebilecek her türlü oyun nöroplastisitenizi artıyor. Bu kavram, beyninizdeki sinir yollarının tekrar şekillenmesini ve beynin kendi kendini farketme yeteneğini geliştirmesini ifade ediyor. Sinir hücreleri yeni yollarla etkinliğe girebildiğinde, bu durum nöroplastisiteyi daha da artırır. Artan nöroplastisite, nesnelere ve kavramlara yeni bakış açılarından bakabilmeyi ve hareketlerle duyguların ardındaki neden sonuç ilişkilerini anlayabilme yeteneklerimizi geliştirir. Böylece, yeni kalıplar ve bilişsel kabiliyetler geliştirmiş oluruz.
7. Meditasyon yapmak
Meditasyon, kendi beyin dalgalarımızı kontrol ediyor ve istediğimiz şeyi istediğimiz zaman hissetmemizi sağlayabilme potansiyeline sahip. Bu da şu anlama geliyor; kendimizi çok daha güçlü hissetmek, zam isterken çok daha özgüvenli olabilmek, satış yaparken çok daha ikna edici olabilmek bizim elimizde. Güçlü hissetmenin yollarından biri de meditasyon yapmak. Meditasyon yaparak beynimizi geliştirebilir, onu istediğimiz yönde bir amaca yönelik olarak kullanabiliriz. Farklı faaliyetler beynimizin farklı bölgelerini tetikler, yani güçlü yanlarımızla ilgili olarak daha güçlü olabileceğimiz gibi, zayıf yanlarımızı da güçlü hale getirebiliriz. Profesyonel iş hayatında zekasını daha ileri seviyede kullanmak isteyenler için, beyin merkezli kişisel gelişime odaklanma fikri doğru bir tercih olabilir.
Kaynak; 1