Toksik insanları bilirsiniz, hayatınıza bir şekilde nüfuz etmiş, sebebi belli olmayan tüm can sıkıntınızın müsebbibi olan sinsileri. Bu insanları aslında hepiniz tanıyorsunuz, hatta ilk cümleyi okuyunca yüzü gözünüzün önüne bile geldi, ama bunlarla baş edemiyorsunuz.
Belki çok hassas birisiniz, belki kibar, belki insanları kırmaktan korkuyorsunuz, ama farkına varın artık bu insanlar yaşam kalitenizi düşürüyor. Sabah uyandığınızda içinizde sebebini bilmediğiniz bir burukluk varsa bilin ki sebebi onlar. Ruh haliniz dalgalıysa, içiniz sıkılıyorsa, hayata karşı isteksizseniz… Evet, sebebi onlar.
Şimdi size bu insanlardan ve onların verdikleri zararlı etkilerden kurtulmanın yollarından bahsedeceğiz. Siz istemedikçe kimsenin, hiçbir şeyin size üzemeyeceğini göstermeye çalışacağız. Eğer bunları uyguladığınız halde hala bu kişiler sizi üzebiliyorlarsa yapacak bir şey yok, adres verin gelip biz konuşalım.
1. İlgi çekmek için çabalayanları görmezden gelin.
Bir ilgi budalasına verebileceğiniz en güzel cevap, cevap vermemektir. Düşünün ilgi istiyor ve siz vermiyorsunuz… Çıldırır.
2. Dedikoduyu seven insanlara sırrınızı vermeyin, verdikleri sırlara alaka göstermeyin.
Sonra siz üzüleceksiniz çok belli. Zira bu insanlar dedikodu konusunda uzmanlaşmış kimselerdir, dedikodunun doğurduğu zararlı etkilerle onlar kadar etkin bir şekilde başa çıkmazsınız.
3. Güvendiğiniz, değer verdiğiniz, dost bildiğiniz insanlarla daha çok vakit geçirin.
Bu hem sizi zararlı kişilerden uzak tutar hem de rahatlamanıza, kendinizi iyi hissetmenize katkıda bulunur. Tam bir kazan & kazan.
4. Çıkarcı, manipülatif insanlardan uzak durun.
Bu insanların en iyi bildiği şey sizi germek olacaktır, dolduruşa getirme konusunda her biri uzmandır. Baktınız uzak duramıyorsunuz “he he” deyip yolunuza devam edin. “Yav he he” de diyebilirsiniz.
5. İnsanların yalanlarını yüzlerine vurmaktan çekinmeyin.
Zararlı kişiliklerin en belirgin özelliklerinden biridir yalan söylemek. Ancak yalancının mumunun ne kadar süre yandığını biliyorsunuz, bir an gelecek yalanlarını unutacaklar hatırlatmaktan çekinmeyin! Sonra eve gidip “keşke deseydim” diye üzülüyorsunuz olan yine size oluyor.
6. İçi boş, gereksiz tartışmalarda taraf olmaktan kaçının.
Toksik kimseler tartışma çıkarmaya, ortalığı kızıştırmaya ve insanları kendi taraflarına çekmek için çabalamaya bayılırlar. Bir tartışmada tarafsız kalan insanlara tahammül edemezler, ama onlara istediklerini vermeyeceğiz! Vermeyeceğiz dimi?
7. Karşı çıkmaktan, sesinizi yükseltmekten çekinmeyin.
Bir kere kendinizi ezdirirseniz bu ezikler sizi hep ezilecek biri gibi görür. Hoşunuza gitmeyen, sizi rahatsız eden durumlara karşı tepkinizi ortaya koyun, sesinizi yükseltin. Kavga edin demiyoruz, ama baktın üstüne geliyor gardını alacaksın karşim.
8. Aşağılamalara aldırmayın.
Günümüzde özellikle sosyal medya aracılığıyla yürütülen bu davranışa prim vermeyin. Biri sizi aşağılıyor diye aşağılık biri olmuyorsunuz. Boş vermeyi öğrenin.
9. Yeri geldiğinde acımasız olmayı bilin.
Sizi uydurduğu veya içi boş bahaneleriyle oyalamaya çalışan, ona acımanız için sizi manipüle eden insanlara prim vermeyin. Kaç liranız gitti bunlara inana inana, hala akıllanmadınız.
10. Sorularınıza direkt cevaplar alana kadar vazgeçmeyin.
Lafı dolandırmak zararlı kişiliklerin iyi becerdiği işlerdendir, buna izin vermeyin. Bir soru sorduğunuzda istediğiniz cevabı alana kadar peşini bırakmayın.
11. Narsist insanlara müsamaha göstermeyin.
Kimsenin kendini övmesini dinlemek zorunda değilsiniz, bu insanlar kendilerini anlatıp sizden onay bekler. Onaylamayın, başka kapıya deyin, diyemiyorsanız eyvallah deyip uzaklaşın.
12. Yanlışa yanlış demeyi öğrenin.
Kibar birisiniz, başta da dedik bunu ama yanlış olduğunu bildiğiniz bir şeye yanlış demekten çekinmeyin. Bu insanlar kendilerini doğrulatmaya bayılır, incelik olsun diye yalanlarını onaylamayın gözünüzü seveyim.
13. Yalancıktan tavırlara kanmayın.
Zararlı arkadaşların taraftar toplama taktiklerinden birdir yalandan iltifatlar, komplimanlar, güzel sözler. Sizden bir çıkarları olmasa böyle davranmazlar emin olun. Bu yalancı tavırlara kanarsanız devamında hayır diyemeyeceğiniz saçmalıklarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
14. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.
Eğer kontrol başkasının elinde olursa kontrol edilmeniz kolaylaşır, bu kadar basit. Kendi çıkarları uğruna sizi kullanmak isteyenlere karşı kontrolün tam olarak sizde olduğunu hissettirin.
15. Çok klişe olacak ama sorunlara değil, çözümlere odaklanın.
İşte en güzeli bu, bir sorunu çözmenin yolu sorun üzerinde değil, çözüm üzerinde düşünmektir.